przypominający prostokąt, oczywiście rozwałkowałam cienko, posmarowałam keczupem łagodnym, następnie na całym prostokącie porozkładałam plasterki szynki, którą posypałam żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach. Zwinęłam w tak zwaną roladę i pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki, które poukładałam na blaszce. Poukładałam w coś co kształtem przypominało "kwiatek", mi tak w każdym bądź razie przypominało. Blachę z "pizzą" wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Blondynka Gotujemasło oraz posiekane bakalie. Ciasto wykładam na stolnicę i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając od krótszego końca. Rolady przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórbiszkopt rozwijam, smaruję cienką warstwą dżemu, a na to kładę warstwę kremu cytrynowego. Układam pasy ciasta jeden przy drugim , smaruję najpierw dżemem, potem kremem. Wszystko po kolei zwijam jak roladę, ustawiam w pionie i odstawiam do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję tort, wierzch i boki smaruję kremem waniliowym i ponownie schładzam. Całość dekoruję wedle uznania
Ciasteczkowy Potwórkulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i formujemy bagietki. Ja wałkuję ciasto i zwijam jak roladę, zawijając pod spód końce. Bagietki układamy na blaszce do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na około 25-30 minut. Po tym czasie nacinamy bagietki ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Następnie obsypujemy
Słodkie okruszkichoć nie za często. A w pracy z produkcją kiszki pomogła mi mini chochelka od Tupperware , którą dostałam do kompletu z sitkiem ( pamiętacie sitko ? wykorzystałam je do przesiewania piekąc roladę ). Chochelka wykonana jest z wysokiej jakości tworzywa, jest bardzo poręczna i co też ważne ładnie się prezentuje. No ale zapraszam do lektury i poczytania jak to się robi domową kiszkę
Ewa w kuchniotworzyłam książkę Haliny Jachowskiej "Torty, ciasta przekładane, rolady" to za każdym razem obiecywałam sobie, że lada dzień upiekę to ciasto. I tak mijały chwile, jedna za drugą, aż w końcu... upiekłam:) Muszę przyznać, że ciasto jest dobre, chociaż wydaje mi się, że masa tutaj jest za lekka do samego karmelowego ciasta. Amatorom gruszek wypiek ten na pewno przypadnie do gustu
In my kitchenWstyd się przyznać, ale brownies piekłam pierwszy raz:( No cóż, tak czasem bywa ze mną, że od razu stawiam sobie wysoką poprzeczkę. Tak było i z pieczeniem:) Torty, rolady, rurki... Czasu na brownies brakowało:( Aż dziwne, bo przecież to ciasto w wykonaniu jest szybkie, a przy tym świetnie smakuje. Przepis odgapiłam z bloga Dorotki . Składniki: 160 g masła; 4 jajka
In my kitchenwierzch posypać rodzynkami i posiekanymi migdałami. Zagiąć do środka krótsze krawędzie ciasta o szerokości około 2 cm i zaczynając od jednego z dłuższych boków, całość zwinąć w rulon. Roladę pokroić w plasterki grubości 2-3 cm i przenieść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtko roztrzepać widelcem z łyżką zimnej wody i opędzlować równomiernie wyrośnięte ślimaczki
In my kitchenwyłożonych papierem pergaminowym dwóch tortownicach. Piec 8-10 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone ciasta ostudzić. Uwaga: Autorka bloga ciasto wyłożyła na pokrytą papierem formę do pieczenia rolad, ciasto upiekła, wystudziła i wykroiła 2 krążki o średnicy tortownicy. Składniki na malonową wkładkę: 200g malin (mogą być mrożone); 20g cukru kryształu; 15 ml zimnej wody; 1,5 łyżeczki żelatyny; Żelatynę
In my kitchenwielkości śliwki, w środek których wkładamy niewielką porcję nadzienia i zamykamy kulkę, aby nadzienie nie wychodziło na zewnątrz. Można też zamiast kulek rozwałkować ciasto, posmarować nadzieniem, zwinąć, tak jak roladę i pociąć na niewielkie prostokąty. Trzecia metoda przypomina robienie polskich pierogów - z rozwałkowanego ciasta wycinamy okręgi, napełniamy nadzieniem i sklejamy tak jak bardzo małe pierogi. Piec na nasmarowanej tłuszczem blasze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMazurki i baby dawno spalone na świątecznych spacerach i rowerach oraz poświątecznych siłowniach i basenach. Czas pomyśleć o małej powtórce… Wyobraźcie sobie pogodny, leniwy dzień i śniadanie złożone z rolady czekoladowej z musem kawowo-rumowym, czekoladowych naleśników z bananami i sufletu czekoladowego, które popijacie musem malinowo-czekoladowym. Śniadanie, po którym wychodzicie na dwór, zjadłszy jeszcze na szybko kawałek brownie
GRUBY WAŁEKpowiedziawszy pierwszy raz przygotowałam takie cudo, ale na pewno będę do niego wracać. Inspiracja Chillibite . Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Czas przygotowania: 4 godziny Proporcje na 3 roladki o dł. 20 cm Składniki: 400 g herbatników 120 g rodzynek wódka lub inny alkohol do namoczenia rodzynek 250 g masła 100 g mlecznej czekolady 2 duże jajka
Kulinarne przygody Gatityciężkość ich polew. Po wielu tygodniach niejedzenia cukierków, ciast, ciasteczek i dżemów naszła mnie wielka ochota na ładnie wyglądające słodkości. A ponieważ zostało mi trochę masy do nadziewania rolad, zdecydowałam się na mazurka, który pięknie pachnie i - co dla mnie najważniejsze - nie jest słodki, jak większość tego rodzaju wypieków. Składniki : Ciasto szklanka mąki krupczatki jajko skórka starta z limonki łyżeczka
Weekendy w domu i ogrodzieChciałabym złożyć Wam życzenia Zdrowych Spokojnych Świąt Wielkanocnych. A przy okazji jeżeli poszukujecie czegoś prostego na wielkanocne śniadanie, mam dla Was prosty i smaczny przepis na roladki z szynki z serem twarogowym i szczypiorkiem. Rolada z szynki – przepis. Porcja na świąteczne śniadanie : Potrzebne nam będzie : 12 plasterków szynki, 350 g sera twarogowego, szczypiorek, 3 łyżki oliwy
MODA NA BIOzdjęcie 3 i 4 :)) na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie pokroić ją w 1,5-2 cm plastry i delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Każdą roladkę posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20-25min. Wystudzić na kratce. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Szalonapatelnia' ** przepis zawiera lokowanie produktu firmy Kamis
CookYourself