dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: tortownica 20 cm 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rolady 5 łyżek cukru Dodatkowo : maliny ,mogą być mrożone ,nie rozmrażamy ich przed pieczeniem ,posypujemy ciasto zamrożonymi. Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką
Ladylaura.rabarbar dodajemy do budyniu i mieszamy. Po godzinie jak ciasto wyrośnie, rozwałkujemy je na placek w okolice wymiarów 30cmx40cm. Na cieście rozsmarowujemy budyń z rabarbarem i zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry grubości 4 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy dokładnie każdą drożdżówkę. Piecyk rozgrzewamy do 180C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor
zjem to blog kulinarnyCOLLE SANTA MUSTIOLA - „Poggio ai Chiari” IGT Toscana Sangiovese 2005 BOSCARELLI - Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2010 GIACOMO FENOCCHIO – „Bussia” Barolo DOCG 2009 TAVERNA – Aglianico del Velture DOC 2009 Roladki z szynki parmeńskiej z nadzieniem z nóżek wieprzowych i jajek przepiórczych z dodatkiem trufli. TENUTA LENZINI – Syrah IGT Toscana Rosso 2009 FATTORIA LAVACCHIO – “Cedro” Riserva DOCG Chianti Rufina 2008 PODERE
królestwo garówgrilla pstrąg z pieczarkami stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka pierś kaczki pierś z gęsi kaczka z grilla T-bone z grilla górka cielęca z grilla żeberka karkówka karkówka z grilla II polędwiczki wieprzowe
królestwo garówsię prawdziwy jej rozkwit. Jako aperitif podano świeże, delikatne, o owocowych aromatach wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano wino Terrunyo
królestwo garówPyszne naleśniki, dodają energii, szczególnie jeśli dzień wcześniej raczyliście się roladą ukraińską i czymś mocniejszym :) Mięciutkie, puszyste, możesz dzień wcześniej nasmażyć całą stertę i rano odsmażyć na maśle :) Ja tak robię, rano jestem zakręcona jak ruski termos :) Składniki: 500 ml mleka 180 mixu B 2 jajka 50 g czekolady (u mnie zając po Wielkanocy) 3 łyżki oleju rzepakowego olej klonowy
Kuchnia bezglutenowa LoliSkładniki: ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, marmolada 200 ml, mleko - do posmarowania nie mrożone ciasto francuskie rozwinąć, posmarować po całości marmoladą różaną brzegi boczne podwinąć i zawinąć ciasto jak roladę, dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku piekarnik 220 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, wstawić blachę i piec około 25 minut, wystudzić szybki
W Mojej Kuchni Lubięplacek smarujemy średnio cienką warstwą serka Philadelphia, układamy plastry łososia (można je porwać na mniejsze części). Można także posypać drobno posiekanym szczypiorem dla ożywienia smaku. Zawijamy ścisło w roladkę i ciasno owijamy folią spożywczą. Odkładamy na 15-20 minut by placek zmiękł. Zdejmujemy folię. Kroimy w plastry. Tortilla łososiowa gotowa Tortilla łososiowo - mięsna: placek smarujemy cienko serkiem Philadelphia
Kuchnia po mojemuwędlina ser żółty. Słodka porcja to ciasto wysmarowane budyniem, obłożone brzoskwiniami, a po zawinięciu i pokrojeniu oprószone cukrem zwykłym lub trzcinowym. Pozostaje zawinąć ścisło każdą porcję ciasta w roladkę i pokroić w plastry grubości ok 2 cm. Plastry układamy w blaszce wyłożonej papierem i pieczemy porcjami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut, aż się zrumienią
Kuchnia po mojemucienko keczupem. Paprykę i pomidory kroimy drobno. Ser ścieramy, a mozzarellę kruszymy na kawałki. Mieszamy z ziołami prowansalskimi i papryką. Rozkładamy równomiernie na cieście (niezbyt grubo) i zawijamy w roladkę. Następnie kroimy w plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni. Ta którą ja wybrałam okazała się dość niefortunna ze względu na panujące
Kuchnia po mojemuprzecinać do końca (naciąć jak bułkę na hot doga). Wydrążyć wnętrze bagietki. Posmarować wewnętrzną część bagietki masłem, następnie równomiernie rozłożyć sałatę, szynkę oraz ser. Zwinąć bagietkę jak roladę bardzo ściśle, dobrze, mocno owinąć folią spożywczą. Tak przygotowane bułki włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień odwinąć folię, pokroić w plastry i gotowe. Smacznego
Mama GotujeDrożdżowe roladki są doskonała przekąską w szczególności do piwa. Przechowywane w lodówce są smaczne również na drugi czy trzeci dzień. Wykonanie jest proste a wygląd ciekawy. Z poniższego przepisu można zrobić około 20 ciastek. Składniki na ciasto: 30g świeżych drożdży ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru 300g mąki pszennej 130g miękkiego masła Pozostałe składniki: 2 – 3 łyżki
Mama Gotujewarzyw z mięsem i całość wymieszać. Wykonanie nadziewanych naleśników: Naleśniki rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na środek naleśnika nałożyć równomiernie farsz. Zawinąć przeciwległe boki naleśnika i zwinąć go jak roladę. Naleśniki ułożyć w nasmarowanej oliwą formie i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 180 o C przez około 30 minut
Mama Gotujecynamonem i cukrem. Nadzienie z rodzynkami: rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem a następnie posypać rodzynkami i cukrem. Nadzienie z dżemem: rozwałkowane ciasto posmarować dżemem. Następnie ciasto trzeba zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości 3 - 4 cm. Ślimaki ułożyć na stolnicy lub od razu na blaszce lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około
Mama Gotujerozłożyć go a następnie wykonać jeszcze jedno nacięcie żeby powstał długi cienki kawałek. Mięso posolić i popieprzyć a następnie posmarować powidłami. Na powidła ułożyć śliwki i zwinąć mięso jak roladę jak najciaśniej. Mięso związać. Na patelni lub w naczyniu w którym będziemy piec schab rozgrzać olej a następnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Do mięsa dodać wino i kilka śliwek
Mama Gotuje