wodnej, dodać mleko i kawę, która fajnie podbije smak czekolady. 5. Na naleśniku rozsmarować twarożek zostawiając z jednej strony ok 3 cm pustego miejsca. Naleśnik z farszem zwinąć w roladę (zaczynając od tej części naleśnika, gdzie jest dużo farszu, w czasie zawijania farsz się nieco przesunie i dzięki temu, że nie został nałożony na cały naleśnik, nie wypłynie), i pokroić
DefinicjaSmakuśmietanowa 100 ml śmietany 12 lub 18% 1 jajko 100g dowolnego sera żółtego lub mozarella 2 łyżki parmezanu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka listków świeżej szałwi pieprz dodatkowo: 1 roladka koziego serka 1 pomidor listki świeżej bazylii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 minut
DefinicjaSmakugaram masala ( można pominąć) 1 pomarańcza 3/4 szklanki soku pomarańczowego 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego 2 liśce laurowe 2 gałązki tymianku 4 suszone śliwki sól kozi ser 1 roladka koziego sera 2 cząstki pomarańczy olej z orzechów laskowych lub sezamowy ( może być również oliwa z oliwek) 1 gałązka świeżego tymianku 1 gałązka świeżego rozmarynu orzechy włoskie świeżozmielony pieprz SPOSÓB
DefinicjaSmakuniej łyżeczke mąki kukurydzianej rozrobionej w dwóch łyżkach wody i zagotowujemy. Studzimy. Na naleśniku rozsmarowujemy mus i zwijamy go w rulonik. Kroimy pod skosem na kilkucentymetrowe kawałki. Naleśnikowe roladki układamy na talerzu i dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego, swieżą miętą oraz gorzką czekoladą. Smacznego
DefinicjaSmakuPesto szparagowe jest cudowne! Świetnie smakuje z makaronem, jako dodatek do grzanek z mozarellą, czy nadzienie do mięsnej rolady - o czym wkrótce się przekonacie :) Jeśli macie w lodówce kilka szparagów koniecznie przeróbcie je na pesto! SKŁADNIKI 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu kilka listków świeżej bazylii 10-12 migdałów 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego
DefinicjaSmakuswojemu czyli inaczej. Plan był taki, żeby było pikantnie i wyraziście bo słodkiej nuty nie da się uniknąć. To nie pierwsze moje podejście do serków Almette Fruit. Dzięki Roladkom z owocowym serkiem wygrałam kiedyś wspaniałą wycieczkę do Toskanii. Wtedy spodobało się właśnie połączenie słodkiego twarożku z mięsem bo było nieco dziwne. Dziwne, ale bardzo smaczne i przekonałam się
Smaczna Pyzawpadnie w ręce. U mnie to: garść botwinki plastry suchej szynki plastry żółtego sera marynowany imbir marynowana papryka olej do smażenia Składniki układać na jednym brzegu naleśnika. Zawijać w roladę. A potem podgrzać na patelni z rozgrzanym olejem
Weekendy w domu i ogrodziestopni Celsjusza. Z początku miałam pewne opory przed włożeniem patelni z nieodczepianą rączką do piekarnika, jednak po zapewnieniach przedstawiciela firmy, E-GUSTUS , przezwyciężyłam swoje lęki i przygotowałam zapiekane roladki z kurczaka :) Tak jak w przypadku smażenia i duszenia, sos powstały podczas zapiekania nie przywarł do patelni, więc danie prezentowało się bardzo apetycznie (co widać na poniższym zdjęciu). PODSUMOWANIE
My Culinary ArtKruszwica S.A. producenta oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. NAGRODĘ OTRZYMUJĄ: Agata, blog Wanilia i Kardamon, za przepis na Torcik czekoladowo-jagodowy Anna, blog Cafe Amaretto, za przepis na Roladę stracciatella z wiśniami Ewelina , blog Appetite for life, za przepis na Ciasto czekoladowe z orzechowym ślimakiem Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, za przepis na ciasto Słodka pomarańcza Diana, blog Mienta blog
Ostra na SłodkoBardzo rzadko robię słodkie rolady, sama nie wiem dlaczego tak jest. Jeśli już zdarzyło mi się je zrobić to jako dodatek do innego ciasta np. ciasto z roladkami . Postanowiłam rzucić sobie roladowe wyzwanie i tym sposobem powstała pyszna czekoladowa, z karmelem, bananami i honeycomb. Ciasto roladowe jest mocno czekoladowe, idealnie współgra z kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem karmelu
Made By Mom And Sonlubicie bardziej wilgotny serek, można go zdjąć wcześniej. ważne natomiast jest, żeby nie wisiał na słońcu. Gdy serek będzie gotowy wyjmujemy go z gazy, Możemy uformować z niego dwie roladki i obtoczyć ziołami lub jeść od razu
Kulinarne przygody Gatityobok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać cukrem pudrem i kroić w plastry
Moje domowe kucharzeniedwie folie i rozwałkowujemy na prostokąt gr ok 2 cm. Oprószamy bułką tartą i rozkładamy na nim równomiernie na całej powierzchni truskawki. Całość zwijamy w rulon pomagając sobie folią. Roladę kroimy na plastry gr 5-6 cm. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy
e-PrzepisyKulinarneskładniki nadzienia na gładką masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Rozprowadzamy na nich po połowie nadzienia. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na 2 cm plastry. Plastry możemy wydłużyć i skręcić by zrobić ślimaczki lub po prostu je ułożyć na blaszce. Wszystko zależy od naszej inwencji. Układamy bułeczki na blasze
Dzieje kuchennej Wiewiórybędzie już gładkie rozwałkowujemy na prostokąt. Cukinię i obrane ząbki czosnku rozdrabniamy w blenderze dolewając oliwę i dosypując suszone zioła. Rozwałkowane ciasto smarujemy farszem cukiniowo-ziołowym i zwijamy jak roladę. Kroimy na podobnej szerokości plastry. Układamy w formie okrągłej, najlepiej silikonowej, wierzch smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto nabierze ładnego koloru. Smakują świetnie
Moja smaczna kuchnia