roladki - 9750 przepisów (strona:491/650)

Kruche poduszeczki z makiem. 137

wymiarach 15 x 50 cm. Na krawędzi dłuższego boku formujemy wałeczek z połowy masy makowej, zwijamy ciasto jak roladę, łączeniem ku dołowi. Następnie kroimy ciasto na około 8-10 roladek. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta.       Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Gotowe poduszeczki układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika

Rozpustne gotowanie
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 154

pozbawić je pęcherzyków powietrza, a następnie wałkujemy na cienki placek ( maksymalnie 5 mm). Na cieście rozkładamy 1/3 masy makowej zostawiając około 2-3 cm od brzegu, zwijamy jak roladę, zaś końce zlepiamy i zawijamy pod spód. Każdą struclę dwukrotnie zawijamy w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm przestrzeni między ciastem a papierem. Makowce układamy na blasze

Rozpustne gotowanie
Pieczeń z łopatki wieprzowej w majeranku z czosnkiem. 169

nacinamy wzdłuż prawie do końca (zostawiamy 2 cm). Rozkładamy jak książkę i rozbijamy, tworząc 2 cm płat mięsa. Nacieramy z dwóch stron solą, pieprzem, majerankiem, posiekanym czosnkiem, zwijamy jak roladę, obwiązujemy bawełnianą nicią, wtykamy liście laurowe pod sznurek, wkładamy mięso do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.       Schłodzone mięso wkładamy do rękawa lub brytfanny

Rozpustne gotowanie
Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami. 142

żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części, formujemy kule, wałkujemy je na placuszki o średnicy około 20-22 cm, smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe części i sklejamy ten brzeg który został po przecięciu. W ten sposób z jednego placuszka otrzymamy 2 róże. Formę (tortownicę o średnicy

Rozpustne gotowanie
Kringel- estoński warkocz. 168

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy orzechy i mieszamy łyżką. Gotowe nadzienie smarujemy na placku  pozostawiając 1 cm rant. Zwijamy w roladę, zlepiamy brzegi. Przecinamy wzdłuż na pół pozostawiając jeden brzeg nie przecięty. Następnie zwijamy w warkocz. Pilnując, żeby strona z której wypływa nadzienie była na górze. Następnie warkocz układamy na blasze

Rozpustne gotowanie
Ciasto "Drożdżowy kwiat". 150

jednak na sześć trójkątów. Pamiętajmy jednak, że mamy zostawić 1-2 centymetrowy rant nieprzecięty. Trójkąty wywijamy na zewnątrz. Pozostawiony ostatni kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy dżemem, zwijamy jak roladę i ukośnie tniemy na cztery kawałki. Umieszczamy je wewnątrz. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut, żeby wyrosło. Po tym czasie smarujemy żółtkiem lub mlekiem

Rozpustne gotowanie
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 153

dość cienki placuszek (około 3 mm), z jednej strony robimy nacięcia, z drugiej kładziemy porcję nadzienia. Miejsce z nadzieniem zwijamy jak pieroga, dociskamy krańce dokładnie zlepiając. Zwijamy jak roladę, układamy na blasze zlepieniem do dołu, a nacięciem ku górze. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Schab faszerowany cukinią 174

układamy na rozgrzanym oleju, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół. Ja podałam Schab faszerowany cukinią z letnią sałatką ziemniaczaną z bobem, pomidorami i mozzarellą. The post Schab faszerowany cukinią appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki rybne na parze 165

każdej strony posypujemy solą i pieprzem.Na ,każdy kawałek ryby układamy ser żółty ,następnie słupek ogórka ,sera pleśniowego i papryki. Zwijamy w rulon. Spinam wykałaczką,lub wiążemy sznureczkiem, żeby roladka się nie rozpadła . W naczyniu do gotowania na parze układamy gotowe roladki.Gotujemy na parze około 25-30 minut. Smacznego

w mojej kuchni
Schab z czosnkowymi ziemniakami w żurawino - wiśniowym sosie 222

Almette Fruit". Dostałem się dzięki niemu do finału, w którym gotowałem w drużynie Agnieszki z talerzpokus.tv , wraz z drugą Agnieszką, Agatą i Dominiką.  Pierwsza wersja dania, były to roladki, ale mi wypłynęły :), więc zrobiłem drugie danie i myślę, że wyszły dużo lepsze :) Na finale robiliśmy dania Agaty i Dominiki. Nie wygraliśmy jednak, ale za to świetnie się bawiliśmy wspólnie

Parowar Faceta
Brzoskwiniowy ślimaczek i współpraca z Rossi.pl 227

mieszamy szpatułką aż do połączenia, wylewamy ciasto na dwie blaszki o wym 25/34 cm wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy 8-10 minut, ciepłe ciasto zawijamy w roladki, zostawiamy do wystygnięcia. Zimne rozwijamy smarujemy dżemem brzoskwiniowym , ponownie rolujemy, odstawiamy na 2-3 godziny, po czym kroimy w centymetrowe plastry. Boki i spód tortownicy o wym 22 cm wykładamy

Wanilia i Kardamon
Ślimaczki z szynką, serem i oregano 2489

plastrów żółtego sera oregano   Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Ułożyć na cieście równomiernie szynkę, a na niej plastry żółtego sera. Zwinąć ciasto w roladę i dobrze docisnąć brzeg. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut. Podawać lekko

Kulinarne Inspiracje
Zapiekane roladki 122

jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem solą i gałką muszkatołową . Przygotowane warzywa podzieliłem na porcje i każdą z nich owinąłem plasterkiem boczku. Wysmarowałem żaroodporną formę i ułożyłem w niej roladki. Polałem równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut o temperaturze 200 stopni C. Pod koniec zapiekania posypałem ją pokrojonym szczypiorkiem cebuli dymki i drobno pokrojonymi kosteczkami marchewki

R'n'G Kitchen
Sałatka paprykowa z serem feta i anchois 118

serem feta, dodając niewielką ilość oliwy (ułatwia to wymieszanie składników). Pokrojoną paprykę rozłożyłem na półmisku , posypałem serem i oliwkami. Fileciki anchois pokroiłem wzdłuż na połówki, zwinąłem w małe roladki , ułożyłem na sałatce.. Skropiłem obficie oliwą i octem. Doprawiłem pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę wstawiłem do lodówki na ok. 1 godzinę

R'n'G Kitchen
Pomidorowa zapiekanka 139

danie w Australii. Efekt osiedlania się w Australii wielu Greków, Hiszpanów , Włochów, a więc kuchnia podobna do tej z basenu Morza Śródziemnego Składniki 20 dag sera koziego (u mnie rolada) 6 łyżek gęstej śmietany 2 łyżki miękkiego masła 1 płat ciasta francuskiego 1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterki 1 łyżka tymianku 3 łyżki pieprzu cytrynowego Przygotowanie   Ser zmiksowałem

R'n'G Kitchen