roladki - 9750 przepisów (strona:490/650)

Rolada z kurczaka w galarecie nadziewana jajkiem - szynkowar 548

garnka z wodą i gotujemy około 1,5 godz. Po tym czasie wyciągamy szynkowar, czekamy aż przestygnie i na całą noc wstawiamy do lodówki. Rano wyciągamy gotową roladę z szynkowaru. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Kompot z rabarbarem, truskawkami i jabłkami 107

kiedy mama jest na diecie bo wtedy wymyśla dużo super rzeczy, żeby ją sobie urozmaicić, a my przy tym korzystamy. Dziś znowu przyniosła rabarbar. Połowa trafiła do rolady, a druga połowa do kompotu. Bardzo lubimy kompoty, a zwłaszcza takie świeże i jeszcze ciepłe. Kompoty mamy potrafią przebić u nas wszystkie kupne napoje. Składniki

Lili w kuchni
Drożdżówki z serem – pyszna przekąska na co dzień. 155

objętość. Jeżeli nie mamy gotowego sera, to biały ser należy rozdrobnić dodać jajko i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy pod lekkim skosem około 2 cm kawałki.Przy krojeniu ciasto na pewno się spłaszczy, więc musimy lekko uformować okrągłe drożdżówki. Rozkładamy je na papier do pieczenia i pieczemy

KasiaiKrzysiu.pl
Duszona pręga wołowa z warzywami 134

STEW i czas 60 minut.   Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne.   Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka Udziec Goleń Pręga ( rosół, galantyna ze względu

ClauditteMissCooking
Polędwiczka Wieprzowa w Cieście Francuskim z ogórkową sałatką 228

kilka plasterków szynki, na środku układamy polędwiczkę, z jednej strony układamy pomidorki, na wierchu plasterki mozzarelli, łyżeczką nakładamy ketchup,  całość oprószamy czosnkiem i listkami estragonu zawijamy w roladkę, pozostawiamy całość na papierze wstawiamy do lodówki na 10-15 minut przygotowujemy sałatkę- ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy, pomidorki suszone kroimy w ćwiarteczki, odlewamy wodę z ogórków, dorzucamy pomidorki, jogurt

Luźna Kuchnia
CIASTO DROŻDŻOWE Z DAKTYLAMI 129

harrisa.eu/drozdzowka-z-jagodami/ Ciasto różni się tylko tym, że podzieliłam na dwie części, posmarowałam daktylami które rozgotowałam (1/2 szklanki wody) i zmiksowałam. (1 1/2 szklanki daktyl). Ciasto zwinęłam jak roladę

harrisa
Drożdżówki z makiem 130

ączka lub bułeczkę.Tak zawiniętą bułeczkę znów rozwałkować tym razem na kształt prostokąta.Nożem zrobić nacięcia, ale nie końca  [ na zdjęciu widać ] i zwinąć od szerszego brzegu jak roladkę.Odłożyć na blaszkę , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Tort z musem arbuzowym 140

Wykorzystanie rolady jako spodu i boków ciasta juz gdzieś widziałam wcześniej, dlatego inicjatorem się nie okrzyknę. ;) Jest to na prawdę świetne rozwiązanie i chyba się ze mną zgodzicie - bardzo malownicze. Czytaj więcej » Skomentuj

MamaOskarka
Modra kapusta. 198

Modra kapusta jest wspaniałym dodatkiem do roladek, lub innych mięs przygotowywanych w sosie, przynajmniej w mojej kuchni :-) Ja przygotowuję ją troszeczkę inaczej, zastępuję ocet sokiem z cytryny, a zamiast skwarek i wytopionego z nich tłuszczu dodaję podsmażoną na oleju cebulkę. Jest przepyszna!!! Składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty (moja miała 0,6 kg) 2 średnie cebulki

Rozpustne gotowanie
Pieczeń z warzywami. 155

końca, tworząc prostokątny płat.  Rozbijamy mięso tłuczkiem, tak by miało grubość około 2 cm, wnętrze smarujemy 2-3 łyżkami marynaty, wykładamy nadzienie i zwijamy tworząc coś na wzór rolady. Związujemy bawełniana nicią lub spinamy wykałaczkami, równomiernie smarujemy marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Botwinka w śmietanie. 151

Jest pyszna, zdrowa, kolorowa! Kocham wiosnę i te wszystkie smaki, które z sobą przynosi. Dziś prezentuję botwinkę, którą wiosną podaje do roladek z kurczaka , pieczonych mięs, czy do pierogów z botwinką. Polecam!!! Składniki na botwinkę w śmietanie  dwie porcje 100 g botwinki bez buraczków 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30 % 100 ml wody sól pieprz

Rozpustne gotowanie
Tureckie bułeczki z serem. 187

wymiarach około 16x28 cm, smarujemy roztopionym masłem i kroimy wzdłuż dłuższego boku na 1-2 cm paski. Na tak przygotowane ciasto rozkładamy porcjami farsz i zwijamy tak jak roladę, lecz nieco pod kątem. Teraz wystarczy ciasto zwinąć tak jak na zdjęciu i bułeczka gotowa. Postępujemy tak z resztą ciasta, gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy

Rozpustne gotowanie
Wianuszki z dżemem. 128

wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto nieco pod kontem i zwijamy, jak roladę. Teraz wystarczy tylko połączyć dwa krańce zlepiając je ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut, żeby bułeczki nieco podrosły. Nagrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Pstrąg pieczony z warzywami. 229

Przyznam się szczerze, że inspiracją do powstania tego dania była potrawa Leny z bloga Rhubarb Baby, a mianowicie  Roladki z karkówki z fetą . Choć składniki zdecydowanie różnią się od siebie, to spodobał mi się sposób przygotowania potrawy, co oczywiście musiałam wypróbować. W rezultacie powstało bardzo smaczne danie, które nie wymagało dużego wysiłku, a efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam! Składniki

Rozpustne gotowanie
Kruche ślimaczki z cynamonem. 141

ciasto na oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Cynamon mieszamy z cukrem i równomiernie wykładamy na ciasto, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę. Następnie kroimy ją na około 20 plastrów, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy około 15 minut, aż się

Rozpustne gotowanie