roladki - 9750 przepisów (strona:511/650)

Zrazy wieprzowe 152

Kotlety roztłuc i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.  2. Ogórki pokroić w cienkie plastry a cebulę w piórka. Położyć na przyprawionych kotletach. 3. Mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. 4. Zrazy obtoczyć w mące i usmażyć. Zdjąć wykałaczki i przełożyć do garnka wraz z tłuszczem, zalać wodą do poziomu 2-3 cm nad mięsem. Dodać liście laurowe

A Ty Smakuj Mnie
Drożdżowa rolada z dżemem z jagód kamczackich 93

więcej mąki, ciasto nie powinno przyklejać się do miski). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Rozkładać stopniowo dżem i zawijać w roladę. 5. Ułożyć łączeniem do dołu na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia

A Ty Smakuj Mnie
Zawijaski pizzowe czyli pizzerki 225

będzie łatwiej) . Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy np. szynką pokrojoną  w paseczki, papryką, kukurydzą i ziołami a następnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Powstałą roladę kroimy w grubsze plastry ok 3 cm i układamy na blaszce delikatnie spłaszczając, po wierzchu posypujemy startym serem. Pieczemy ok 20 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sushi: Maki z pieczonym łososiem 304

całej aldze zostawiając marginesy na sklejenie. Na dole ryżu układamy wzdłuż składniki: sałatę, łososia, ogórka, awokado. Smarujemy delikatnie majonezem lub serkiem Philadelphia – wg preferencji. Zaczynamy zwijać tak jak roladę za pomocą maty lub ścierki. Bardzo ostrym nożem tniemy na 8-9 kawałków. Postępujemy tak samo, aż do wykończenia składników. Sushi bardzo delikatnie skrapiamy sosem teriyaki lub kabayaki (opcjonalnie). Posypujemy

Poezja smaku
Okiennice i gruszka miłości. Melanzane Parmigiana. 171

cudowny seledynowy berecik z antenką - na jego widok serce zawsze bije mi mocniej, a gdy pomyślę o jego bogatym wnętrzu - jestem zgubiona!  Grillowany, pieczony, nadziewany, zamieniony w roladki, kawior czy nawet zupę, zawsze zachwyca i rozpala apetyt na jeszcze więcej. Podobnie jak dziś,  kiedy mieliśmy ogromną ochotę na jeszcze jedną porcję Melanzane Parmigiana . Nie będę obiektywna i powiem

KUCHARNIA
Jeszcze tylko jedna rodzynka i będzie ... Pulla i wyjątkowy kalendarz! 173

minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.  Jeśli chcecie upiec wieniec z cynamonem, część ciasta należy rozwałkować, posmarować masłem (2-3 łyżki), posypać cukrem i cynamonem, a następnie zwinąć jak roladę i dowolnie formować, np. jak wieniec.   * fragmenty książki W Wigilię przyjdzie Niedźwiedź, autorstwa Janoscha, wydawnictwo Znak, 2007 I nie myślcie, że zapomniałam! Czekałam specjalnie na ten dzień

KUCHARNIA
Czerwona kapusta. Po prostu, inaczej. A ja znikam... 83

GORGONZOLĄ  Uwierzcie, te smaki idealnie do siebie pasują. Podajcie z kawałkiem bagietki lub innego dobrego, najlepiej domowego pieczywa.Tym daniem kapusta przełamuje stereotyp opatrzonego tła do kaczki, pieczeni czy rolad i wkracza na stół jako gwiazda pierwszoplanowa! Zasługuje na oklaski i owacje! * 1 główka czerwonejkapusty oliwa z oliwek kawałek sera gorgonzola, rokpola lub innego pleśniowego grubo mielony pieprz krem

KUCHARNIA
Garlic rolls - ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim. I moje miejsce. 158

można dodać jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt.  Rozsmarować na nim masło z czosnkiem i zwinąć, jak roladę. Podzielić na 12 równych części i każdą przełożyć do formy. Ja użyłam formy na muffinki - chciałam upiec mniejsze, pojedyncze bułeczki. Jeśli chcecie, by bułeczki były większe, można ciasto podzielić

KUCHARNIA
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 141

powinny tworzyć 4 płaty ciasta. Tak przygotowane ciasto przeciąć na dwie części - powstaną dwa wąskie prostokąty. Na każdy z nich nałożyć nadzienie z pokrzyw i zwinąć w rulon, jak roladę. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy zwijając na kształt ślimaka. Posmarować z wierzchu stopionym masłem i przełożyć do piekarnika nagrzanego to temperatury 200 stopni. Piec ok. 35-40 minut, do momentu

KUCHARNIA
Przepisy na święta 192

/klik/ TORT BEZOWY ORZECHOWO-KARDAMONOWY /klik/  ŚWIĄTECZNY CHLEB CYTRYNOWO-ROZMARYNOWY /klik/ CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA /klik/ PANPEPATO /klik/  TRUFLE Z KAJMAKIEM /klik/  CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/  ROLADA Z PIERNIKA /klik/ TRUFLE Z CHILI I SOLĄ MORSKĄ /klik/ CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU /klik/ TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM /klik/   PIERNICZKI TRADYCJNE /klik/  PIERNICZKI KAROLKI /klik

KUCHARNIA
Rolada z brokułami. 283

zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masę mięsną rozłożyć na folii aluminiowej w formie prostokąta, a na niej brokuły i ser. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Zwinąć jak roladę pomagając sobie folią. Piec w długiej foremce keksowej w 200 stopniach C do zarumienienia się góry mięsa. Podawać pokrojoną w plastry

O kuchni z uczuciem
Bułeczki z nutellą 239

Tupperware].Jak ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować i pociąć radełkiem na prostokąty.Każdy kawałek ciasta [ połowę prostokąta] posmarować nutellą, a drugą połowę naciąć wałkiem do kratkowania ciasta i zwinąć roladki, ułożyć na blaszce i odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać

Moje domowe kucharzenie
INDYCZA PIERŚ Z masłem 129

odstawiamy do lodówki aby stwardniały-u mnie robione maslo na noc Gotowe ruloniki z maslą pietruszkowego  rozkładamy na ok. 3/4 płata mięsa,układamy dzwonka pomarańczy i zwijamy roladę. Sznurujemy ,lub spinamy . Mięso wkładamy do brytfanki ,lub naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pozostałe masło. Zamykamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 oC piekarnika na ok. 35-40minut. Podajemy

w mojej kuchni
paluchy serowo maślane 137

Wykonanie :,ciasto rozkladamy ,smarujemy roztopionym maslem-ja mialam jeszcze zamarznięte roladki  masla i pietruszki i tu je wykorzystałam-posypujemy startym serem -u mnie parmezan- ,tniemy paski i składamy na pół i skrecomy... .Gotowe,Smacznego...ja je jem z sosem salsa

w mojej kuchni
CIASTO DROŻDŻOWE z mąki KONOPNEJ 114

odstawić do wyrośnięcia. na ok 1 godzinę.Przygotować kruszonkę - wymieszać palcami wszystkie składniki,aż powstaną grudki. Po tym czasie rozwałkować ciasto ,na ciasto położyć jabłka i zawinąć jak roladę. Przełożyć ciasto do natłuszonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki .Posmarowac rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.Odstawić ,aby podroslo. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika,piec okolo 30- 40 minut

w mojej kuchni