roladki - 9750 przepisów (strona:515/650)

Ślimaki z różą 112

Wyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek o grubości ok. 1 cm. Powidełko mieszamy z konfiturą z róży i smarujemy nim placek. Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości.  Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy białkiem.  Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu: góra - dół

Lawendowe Niebo
Roladki z kurczaka w boczku/ bakłażan perfumowany różą z granatem! 257

sklepach z arabską kuchnią) dało nie smakowite wrażenia smakowe. Jestem z siebie bardzo zadowolona i szczerze Wam polecam ten smak! To do roboty! (tzn. do kuchni) ;-) SKŁADNIKI: NA ROLADKI: - pierś z kurczaka podwójna - 6 plasterków boczku surowego - tymianek suszony - pieprz różowy - sumak (przyprawa arabska) - 1/2 łyżeczki do kurczaka Piersi nacieramy przyprawami, marynujemy około 30 minut. Owijamy boczkiem i smażymy, posypując

SMYKWKUCHNI
Roladki drobiowe na dwa sposoby 176

Roladki z piersi kurczaka na dwa sposoby. Taka mała odmiana dla zwykłego kotleta drobiowego w panierce. Jedne z suszoną śliwką, pachnące wędzonym boczkiem, słodkawe i kruche. Drugie, aromatyczne, chrupiące, a jednocześnie rozpływające się w ustach. Które wolicie na niedzielny obiad? Mi smakowały obie wersje, ale ciut ciut bardziej te z zielonym środkiem :) Czytaj więcej

bistro mama
Ciasto z gruszkami w cynamonie 226

oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm. Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dołu. Roladę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem. Można dodatkowo wyłożyć spód blachy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

kulinarnyJa
Makowiec 137

drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka i śmietanę oraz sól.Zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć dowolne nadzienie i zwinąć roladę.Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować jajkiem.Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Moje domowe kucharzenie
Seromakowiec 2291

Pyszne połączenie sera z makiem . Zrobiło furorę podczas świątecznych spotkań rodzinnych , a wyszło przez zupełny przypadek :) W ostatnim poście podawałam przepis na roladę makową  Makowiec zawijany z której miały wyjść 3 a mi powstały 2 ;) Stąd pozostałości masy makowej ;) Szukałam wśród Seromakowców i znalazłam na stronie Kwestiasmaku . Seromakowiec wyszedł wilgotny , aromatyczny , zrobię go jeszcze nie raz ;) Zmieniłam nieco masę

Słodkości i nie tylko
Strucla serowa 139

skórkę z cytryny, odstawiamy.  Rozwałkowane ciasto smarujemy po środku serem i rolujemy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Czynność powtarzamy z drugą roladą. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Kruszonka : 50 g masła 1o0 g maki 60 g cukru Robimy kruszonkę – do zimnego masła dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy opuszkami palców – możemy użyć miksera

Słodkie Przyjemności
ROLADKI 2 SERY 23967

gołek zakopiańskich Mlekovita olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami. Na każdy płat mięsa kładziemy przekrojoną na pól gołkę zakopiańską. Zwijamyw roladki, spinamy wykłaczkami, obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obficie posypujemy tarta mozzarellą. Zapiekamy do rozpuszczenia sera. Do dania wykorzystałam ser mozzarella tarty i mini Gołkę zakopiańską

Z Majeczką w kuchni
Przekąska sylwestrowa z parowaru 212

sylwestra minęło już kilka dni, ale dopiero dziś mam więcej czasu by opisać przystawkę, którą wtedy zrobiłem. Oprócz roladek warzywno-szwarcwaldzkich zrobiłem takie z farszem, z piersi kurczaka, groszku i ogórka konserwowego. Można zjeść go zarówno jako sałatkę, a także użyć jako nadzienie do przekąsek :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka  6 ogórków konserwowych  1 puszka groszku zielonego

Parowar Faceta
Krokiety z mięsem 249

gęste dodać odrobinę oliw, jeśli za rzadkie odrobinę tartej bułki. Na każdy naleśnik nakładać po 1lub 2 łyżek farszu.  Boki naleśnika składamy do środka i zwijamy jak roladę. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podawać z barszczem.   Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc GRUDZIEŃ 2014 104

Grudzień w statystykach wyglądał tak : 43 9 polubień na FB       14 2 obserwujących       24 posty 42 ,130 wyświetleń     najpopularniejsze posty : Drobiowa roladka z pieczarkami    Sałatka jarzynowa z jajkiem Szybkie ciasteczka jak pierniczki   Dziękuję

Magiczne Życie Marty
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z BAKALIAMI 156

Święta nieodłącznie kojarzą nam się z makowymi smakołykami. Makowce … serniki z makiem … rolady itd. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makowy deser , który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu! Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce

Ostra na Słodko
DESER MAKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BAKALIAMI 142

Święta nieodłącznie kojarzą nam się z makowymi smakołykami. Makowce … serniki z makiem … rolady itd. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makowy deser , który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu! Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce

Ostra na Słodko
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 156

płat kroimy na dwie części aby uzyskać dwa prostokąty. Każdy smarujemy bardzo cienko, za pomocą pędzelka lub dłoni rozpuszczonym masłem. Nakładamy farsz i zwijamy brzegi, a następnie toczymy tworząc roladkę. Układamy na papierze do pieczenia. Powstanie tak 14 pałeczek. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200°C (lub do czasu aż będą ciemno złote). Odsączamy

Poezja smaku
Przystawki na Sylwestra 472

ROLADKI Z SZYNKI                                                             SAŁATKA BROKUŁOWA

W kuchennym oknie Ewy