roladki - 9750 przepisów (strona:515/650)

Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 171

płat kroimy na dwie części aby uzyskać dwa prostokąty. Każdy smarujemy bardzo cienko, za pomocą pędzelka lub dłoni rozpuszczonym masłem. Nakładamy farsz i zwijamy brzegi, a następnie toczymy tworząc roladkę. Układamy na papierze do pieczenia. Powstanie tak 14 pałeczek. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200°C (lub do czasu aż będą ciemno złote). Odsączamy

Poezja smaku
Przystawki na Sylwestra 481

ROLADKI Z SZYNKI                                                             SAŁATKA BROKUŁOWA

W kuchennym oknie Ewy
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 344

buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki

Kulinarne przygody Gatity
Sylwestrowe przekąski - 9 przepisów 607

jeden kęs". Nikt nie chce spędzić Sylwestra myjąc naczynia, przygotowałam więc listę przepisów na dania, które można złapać w rękę bez potrzeby brudzenia sztućców czy talerzy. Zapraszam do przygotowań! Roladki z łososia Krewetki w panierce Czosnkowe kanapeczki z prosciutto i mozzarellą    Koreczki z pomidorków i mozzarelli Libańskie pierożki drożdżowe Klasyczne burgery w wersji MINI Minipizze z tortilli Miniserniczki

My Culinary Art
Ślimaczki z łososiem 182

żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy koncentratem pomidowym i possypujemy oregano. Następnie układamy pokrojonego łososia i posypujemy żółtym serem. Ciasto zwijamy w roladę a następnie kroimy kawałeczki. Pieczemy je w 180 C przez około 50 minut (aż się zarumienią

Zainspirowana w kuchni
Pieczony boczek w ziołach 240

Bohaterem wpisu jest boczek, wydaje mi się, że w  najbardziej klasycznym wydaniu, czyli pieczony w ziołach. Jeśli będziecie chcieli go zawinąć tak jak ja  w roladę, to trzeba wybrać cienki i w miarę długi kawałek mięsa, żeby dał się zrolować.   Pieczony boczek w ziołach Czas przygotowania: 10-14 godzin Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Menu sylwestrowe - pomysły 210

przygotowaniu, więc to kolejny plus - nie spędzicie w kuchni zbyt wiele czasu. TUTAJ znajdziecie link do menu sylwestrowego z poprzedniego roku.  Galaretki drobiowe Tartaletki ze szparagami i kabanosami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Grzanki z figami i serkiem Imbirowe parówki w cieście piwnym Smażony camembert z żurawiną Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka makaronowa z szynką i pomidorami

Pasja Smaku
Chałka z makiem 225

misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy  wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i gotową chałkę przekładamy. Ciasto pieczemy 40 minut  180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pomysły na Sylwestrowe Przekąski! 132

pieprz Serek mieszamy z sokiem cytryny oraz koperkiem i doprawiamy go solą i pieprzem. Każdą tortille smarujemy serowa mieszanką i układamy plastry wędzonego łososia. Następnie zawijamy każdą tortille w 'roladę' i owijamy folią. Wkładamy do lodówki do momentu,kiedy przyjdą goście. Kroimy w paski o grubości ok. 4cm. Już dzisiaj życzę Wam udanej zabawy, smacznego jedzenia oraz wszystkiego dobrego

Chocolate Stop Tempting
żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... 159

recznie wyrobić z 3 minuty ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować i nałożyć usmażone pokrojone pieczarki z cebulą i wymieszane tartą bułką, solą, pieprzem zawinąć z ciasta rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia piec w 200C około 35-40 minut i zostawić do przestudzenia - pieczarkowiec najlepiej smakuje letni lub zimny do gorącego barszczu czerwonego

W Mojej Kuchni Lubię
Zrolowany z rubinami... Schab z boczkiem i żurawinami oczywiście 134

osóbko moja miła! jm trafiłaś w dziesiątkę z tym schabem! tylko oprócz żurawiny jeszcze boczek, cebula i czosnek zasiedliły tęże roladę :) Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie" i przymierzałam się do niego dobre cztery lata. W końcu w te Święta zamarynowałam, nadziałam i upiekłam. I choć z początku byłam przerażona bo zadymiło mi się mieszkanie to smak zdecydowanie wynagrodził

Dzieje kuchennej Wiewióry
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 143

chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne ! Wieczór zaliczam do tych udanych. Nasza blogerska grupa, jak zwykle dała mi wiele powodów do ciekawych rozmów i jeszcze więcej powodów do śmiechów

kolorowotorcikowo
Świąteczne ciasto z makiem 6412

ostatni krążek już nie nakładamy masy. Krążki nałożone jeden na drugi dociskamy rękoma i za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części.   Każdy trójkącik zwijamy w roladę zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę o wymiarach 30 na 25 (lub w dużej tortownicy).   Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Moniki Smakołyki
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 207

masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na jak największy prostokąt. Na całej powierzchni nakładamy farsz i zwijamy cisto na roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki, ciasto z jednej str. łączymy i tą częścią układamy  na blachę wysmarowaną tłuszczem. Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy

Moniki Smakołyki