jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy , pierożki z makiem z sosem karmelowym , paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności. Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna część. Uznałyśmy, że skoro wigilia, to i prezenty muszą być. O nasze przedświąteczne gotowanie i pieczenie zadbali: Lubella , Appetita
Pasja Smakupalnika, ostudzić - schłodzony arkusz z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej - placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku - utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około 30 minut - piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni - jeśli ciasto jest wystarczająco sztywne, wyjąć je z zamrażarki, odwinąć papier, kroić ostrym
Smakołyki Berenikiswojemu. Pomysł wcale nie jest super nowatorski, jest raczej dość znany, ale ja jeszcze czegoś takiego nie robiłam i postanowiłam spróbować. A o co chodzi? Już wyjaśniam. Rolada makowa jest super, ale moim zdaniem nie prezentuje się jakoś bardzo odświętnie. Za to wieńce drożdżowe to już zupełnie inna bajka. Zawsze mi się podobały i uważam, że stanowią piękną ozdobę stołu
Ratunku obiadmisce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i zawijamy w okręg. Ciasto pieczemy 40 minut 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodziezrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało
NA MOIM TALERZUBardzo smaczna rolada z masą migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki składniki masa (na 1 struclę ) 300 g zmielonych migdałów, 150 g ciemnego brązowego cukru 120 g śmietany kremówki 36% lub 30% 3 łyżki rumu
Stare Garyoliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 8 dużych jaj 1/4 łyżeczki soli zmielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 szklanki koziego sera, rozdrobnionego (miałam miękki serek typu roladka ) przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Z jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć, pokroić na cieniutkie paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy , smażyć czosnek na średnim
Stare Garyszczypta soli 150 g masła 50 g twardego, żółtego sera np Cheddar'a lub parmezanu - startego 2 - 3 łyżki wody nadzienie 200 g kurek 100 g koziego serka np rolady 1 jajo lub 2 małe 2 duże łyżki śmietany sól, pieprz pietruszka przygotowanie Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć
Stare Garywymiarach 30 cm ( może wydawać się, że ten rozmiar tortownicy jest za duży, ale uwierzcie, że ślimaczki sporo urosną i zapełnią całą foremkę) i posmarować masłem. Zawijamy w roladę i kroimy na kawałki (u mnie na 10 grubszych kawałków) i układamy je luźno w tortownicy (tak, by nie stykały się). Pozostawić do napuszenia na 10 min. Piec
Kraina Miodem Płynącachciałam Was zaprosić na rolady z indyka :) Pierwsza wersja z serkiem Almette i suszonymi pomidorami w oleju , druga wersja z szynką i żółtym serem pieczone w piekarniku . Takie roladki nadają się jako samodzielne danie jak i na kanapki . Zapraszam :) Składniki : 1 duża pierś z indyka Suszone pomidory w oleju
Sama słodycz i szczypta chiliczerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef , w którym biorę udział Składniki (na 2 porcje): Mus z koziego sera: 1 roladka kozia twarogowa Merci Chef (110 g) 100 g śmietanki 30 % 1 łyżeczka żelatyny 2-3 łyżki mleka biały pieprz sól Galaretka z czerwonego wina: 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina 1/2 łyżeczki
Oryginalny smakwiem dlaczego, ale bardzo lubię nadziewane filety z kurczaka. Czasami są to roladki a czasami po prostu nacinam filet robiąc kieszonkę i wypełniam go w środku jakimś pysznym farszem. Nie pamiętam aby jakiś farsz mi się powtórzył, bo zawsze robię je spontanicznie z tego co mam. Nie dość, że taki filet jest soczysty i smaczny to jeszcze ładnie prezentuje się
Ewa w kuchniwięcej równy długości naszej foremki. 5.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Dzielimy masę na pół i rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Zwijamy i przekładamy roladę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia, żeby wypełniło formę. 6. Jajko roztrzepujemy widelcem i używając pędzelka smarujemy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni
UgotujmyTo.plnadrobić wszystkie zaległości…:) Na razie zapraszam na pyszną przekąskę – oto zapiekanka z cukinii. Bardzo lubię cukinię ale niestety Marek toleruje cukinię jedynie w plackach i ostatnio w roladkach z cukinii. Jak przygotowywałam tę zapiekankę z cukinii to bałam się, że mogę ją jeść sama… ale nie było tak źle…;) Mi bardzo smakowała a Małżonkowi też -choć
UgotujmyTo.pl