roladki - 9750 przepisów (strona:525/650)

drożdżowe z makiem... 131

stolnicę podsypaną mąką, ciasto posypać mąką i zostawić przykryte na 30 minut ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na 2 cm placek - nałożyć połowę maku i zawinąć jak na roladkę włożyć do keksówek 24x15 wyłożonych papierem do pieczenia posmarować ciasto na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka dobrze ostudzone ciasto posypać pudrem cukrem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe z gruszkami... 182

jabłkami/ wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować nie za cienkie placki na każdym rozsmarować łyżką pasek marmolady i ułożyć gruszki, posypać cynamonem ostrożnie i ciasno zawinąć roladki i włożyć do keksówek 22x11cm wyłożonych papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut przykryte piec w 200C około 30-35 minut, zostawić do wystudzenia drożdżowe ciasto posypać pudrem cukrem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
szpinak z twarogiem w naleśnikach... 198

mieszając połączyć szpinak z twarogiem jajko i mleko roztrzepać widelcem i wlać do szpinaku mieszając z 1 minutę ostudzony szpinak nakładać na naleśnik, podwinąć boki i zawijać jak roladki podać podgrzane w piekarniku lub mikrofali, można dodać śmietanę słodką gęstą naleśniki są bardzo smaczne ze szpinakiem i twarogiem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
kasza gryczana z pieczarkami w naleśnikach... 168

podsmażyć z cebulą na oleju i wsypać kaszę, do smaku dodać kucharka i pieprz mieszając podsmażać do odparowania płynu na naleśnik nałożyć porcję kaszy, podwinąć brzegi i zawijać ciasno roladki naleśniki są syte i smaczne, podałam je z surówką z młodej kiszonej kapusty - przepis "TUTAJ" ............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe z gruszkami... 113

wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować nie za cienko na cieście układać połówki obranych małych gruszek, posypać cynamonem i ciasno zwinąć jak roladę piec w 200C około 40 minut, ciasto jest smaczne z mlekiem zimnym...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z sałatką jarzynową... 171

pieprzem, majonezem light i soli dać mało bo matiasy są słone sałatkę schować do lodówki na 1 godzinę i przed podaniem nałożyć sałatkę na niemoczone matiasy i zawinąć w roladki smaczna przekąska do wódeczki lub na kolację...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
zwijany boczek z cebulą, czosnkiem, chilli... 185

sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra ziarenka 1 łyżeczka chudy kawałek surowego boczku opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym posypać kucharkiem, majerankiem i papryką chilli cayenne zwinąć boczek ciasno na roladę i obwiązać grubszą nicią, zawinąć do woreczka foliowego i do lodówki na całą noc aby smaki się przegryzły i zamarynowały boczek do garnka dać smalec i na gorącym zrumienić boczek

W Mojej Kuchni Lubię
Strucla jabłkowa 181

Rolada z ciasta drożdżowego z przepysznymi polskimi jabłkami. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę

prawdziwe jedzenie
Makowiec babuni 419

pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę makową wymieszaj z pianą z białek.Równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi szerokości 1 cm. Zwiń roladę, ułóż na blasze.Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz w 195 stopniach ok. 50 minut

Anioły w kuchni
Filet z indyka faszerowany owocami 174

naciąć w połowie w poprzek tak, by utworzyła się kieszeń. Natrzeć mięso przyprawą i pieprzem, osączone owoce wkładać na przemian do przygotowanej kieszeni.Otwór zaszyć lub spiąć igłami do rolad. Przełożyć mięso do brytfanny, posmarować masłem i piec przez godzinę w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewać mięso zalewą, w której moczyły się owoce, a potem sosem

Anioły w kuchni
Schab faszerowany suszonymi pomidorami 188

tłuczkiem.  Natrzeć czosnkiem z ziołami, solą i pieprzem. Owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny. 3. Na płacie mięsa ułożyć suszone pomidory, oliwki i masło. Zwinąć roladę, obwiązać ściśle nicią. Obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać tłuszczem ze smażenia.  4. Piec w tem. 200 C przez

Apetyczna babeczka
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 237

Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę. Rozgrzewamy masło na patelni, roladki smażymy przez około 15 minut co jakiś czas obracając je, tak aby zarumieniły się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni

Mania Gotowania
Łopatka pieczona z cydrem 236

plastry i podać jako danie obiadowe z upieczonymi ziemniakami. z cebulą. Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru, z dodatkiem sosu sojowego, oraz pikantnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiosenne tosty francuskie 202

zupy. Odcinamy skórkę od chleba tostowego i wałkujemy (ja robiłam to słoikiem; skórki odkładamy gdzieś na bok, też się przydadzą). Nakładamy serek i zwijamy. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy masełko. Roladki maczamy dobrze w jajku i wrzucamy na patelnie. W resztce jajka maczamy skórki i również przekładamy na patelnie. Smażymy aż będą złociste. Podajemy z serkiem, sałatką i pysznym sokiem. Wiosenne

Czarnawisienka
Risotto z dynią i szpinakiem! 218

chwilę mieszać łyżką w garnku, w innym przypadku ryż Ci się przypali. Do gotowego ryżu dodaj szklankę puree z pieczonej dyni (po prostu zmiksowany upieczony miąższ dyni).  Roladki z piersi kurczaka z dynią: - 2 piersi kurczaka - imbir świeży - plaster dyni - garść liści szałwii - ząbek czosnku Piersi z kurczaka rozetnij nożem tak aby powstał prostokąt. Oprósz solą, posyp startym

SMYKWKUCHNI