soku z cytryny pieprz świeżo mielony 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Łososia smarujemy serkiem Almette i zawijamy w rulonik. Kroimy na ok. 6 roladek. Ja akurat miałam już pokrojonego na sześć równych plasterków ;) Kapary, pietruszkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy sok z cytryny, oliwę, świeży pieprz i dokładnie mieszamy. Do każdej roladki dodajemy
My Culinary ArtPyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość porcji: 12 Składniki: Na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na mus: Ok 400g truskawek(...)mrożonych lub świeżych) 150g cukru pudru Kilka kropli soku z cytryny 18g żelatyny + woda 600 ml śmietany kremówki 30% Przygotowanie rolady zaczynamy od zrobienia ciasta: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy po kolei żółtka, ubijamy. Na zakończenie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy (najlepiej ręcznie
Kolizje SmakówSałatka z pomidorów i brzoskwini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z fasolki z grzankami Sałatka na upały Roladki z cukinii Sałatka z bobu z orzechowym pesto Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z fasolki i cukinii Duszone warzywa, saksuka Sałatka ogrodnika Kasza bulgur ze szczawiem Piyaz, turecka sałatka z fasoli Francuska sałatka z mlecza Tunezyjska pieczona sałatka Tapas(...)cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas z tuńczykiem Dip czosnkowy z kiszoną cytryną Cygara z filo z fetą i ziołami Dip z pieczonych pomidorów Roladki z pieczonej papryki Kolorowa tortilla na imprezę Sałatka na przeziębienie Turecka pasta z bakłażana Panzanella Sałatka z fasolki szparagowej Letnia sałatka z kuskusem
Chilli Czosnek i Oliwazjadaliśmy jego resztki, nadal był świeży. Jedyny minus to fakt, że po pokrojeniu trochę się rozpadał w miejscach, w których znajdowało się dużo dodatków. Zamiast zwijać chleb w roladę, tak jak ja, możecie go zagnieść z dodatkami, tak aby rozprowadziły się w cieście bardziej równomiernie. Mi się za to bardzo podoba spiralny wzór, jaki utworzyły składniki w moim wypieku(...)Oliwki również drobno pokrój. Po tym czasie lekko wygnieć ciasto na blacie podsypanym mąką i rozpłaszcz na placek. Posyp powierzchnię ciasta podduszoną cebulą oraz posiekanymi oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce pod spód. Możesz też wygnieść ciasto, tak aby dodatki rozprowadziły się równomiernie po chlebie, ale tak jest prościej:) Przełóż chleb na blachę
Chilli Czosnek i Oliwaskórki drobiowe wyłożyć pieczarki i zwinąć roladki.Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Część mięsa przełożyć do szynkowaru , położyć zwinięte roladki ze skórek i pieczarek , znów część mięsa, roladki i wyłożyć resztę mięsa mielonego. Zamknąć szynkowar .Odstawić do lodówki na 2-3 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości
Moje domowe kucharzeniedrożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie. Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni
prawdziwe jedzenieDużo osób piecze ciasta z jabłkami więc ja też upiekłam i łączę się z sadownikami. Kupujcie nasze jabłka bo są pyszne. Do upieczenia tej rolady użyłam formy którą otrzymałam z sklepu internetowego Przyjemnegotowanie.pl z akcesoriami kuchennymi klik gdzie możecie zrobić udane i szybkie zakupy z bardzo profesjonalną i służącą dobrą radą obsługą. Ja otrzymałam do przetestowania dwa produkty. Formę(...)jabłka i równomiernie rozsmarować. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu od Magdy z Takie tam pichcenie
Ala piecze i gotujePuszysta rolada biszkoptowa, w której krem zastąpiony został świeżymi truskawkami. SKŁADNIKI 300 g truskawek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji ; Tabliczka białej czekolady 2-3 truskawki Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć pokroić w plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden plasterek truskawek(...)przełożyć na ściereczkę ostrożnie zdjąć papier uważający aby truskawki nie przykleiły się do papieru, następnie zrolować, pozostawiamy do wystygnięcia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, czekoladą polać roladę na wierzchu ułożyć truskawki. rrarossa@gmail.com
RAROSSAsolą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 1 h. Pomidory osączyć i ułożyć na mięsie. Przykryć serem i oprószyć przyprawą do pieczeni. Ciasno zwinąć w roladę i związać bawełnianą nicią. Roladę włożyć do natłuszczonego olejem z pomidorów naczynia żaroodpornego. Piec godzinę pod przykryciem w temperaturze 190 o C. Naczynie odkryć i piec jeszcze 20 minut, polewając
Świat SmakuPyszna propozycja z zielonych szparagów i mięsa drobiowego. Danie proste do zrobienia, a bardzo efektowne i sycące. Składniki na 2 roladki: 10 zielonych szparagów 2 sznycle z kurczaka lub indyka rozmaryn suszony oliwa z oliwek pieprz, sól 5 łyżek śmietany 30 % 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Mięso(...)następnie zawinąć w kawałki mięsa po około 4-5 sztuk. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Śmietankę wymieszać z miodem oraz musztardą i takim sosem polać upieczone roladki
wyzwania kuchenneMiałam straszliwą ochotę na placki ziemniaczane. Ale już nie specjalnie chciało mi się sterczeć przy patelni i je smażyć. Rolada ziemniaczana już była... Czas wywinąć coś innego, a raczej zawinąć ;) Hot- dog ziemniaczany 6-7 ziemniaków 1-2 łyżki mąki 1 jajko ziółka (ja wybrałam oregano) oliwa do posmarowania ciasta sól 2 parówki Ziemniaki starłam na tarce. Do masy dodałam(...)było grubsze niż 0,5cm. Wstawiłam do piekarnika na 30 min. do 200st. Po upieczeniu ciasto delikatnie oddzieliłam od folii. Na dłuższym boku ułożyłam 2 parówki i zwinęłam jak roladę. Przecięłam w połowie i wstawiłam ponownie do piekarnika, aby parówki się zapiekły. Podawałam na ciepło, dzisiaj z bigosem ... mniamm Zawijańca można dowolnie faszerować i doprawiać -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Babka
bastalenatłuściutka do tego. Zwykle smażyłam ją na szybko w panierce z bułki tartej, ale ostatnimi czasy uciekam od moich kuchennych stereotypów i trochę kombinuję. Dziś ją wyrolujemy. Roladki pieczarkowo- serowe 2 płaty karkówki 7-8 szt. pieczarek 1/2 cebuli 4 plastry żółtego sera 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki sól, pieprz Karkówkę rozbiłam tłuczkiem(...)dobrze rozgrzanej patelni), następnie wrzuciłam pieczarki i smażyłam do miękkości (i odparowania wody). Gotowy farsz rozłożyłam na plastrach karkówki, położyłam ser, zwinęłam i spięłam wykałaczką (lub związać nitką). Roladki obtoczyłam w mące i smażyłam na oliwie do czasu, aż mięso będzie miękkie i straci surowy kolor. Potem wrzuciłam jeszcze na 20min. do piekarnika (150st.), aby się ładnie zarumieniło
bastalenaakcja się odbędzie... Podsumowanie akcji I Podsumowanie akcji II Podsumowanie akcji III Podsumowanie akcji IV Podsumowanie akcji V A party without Pierniczki świąteczne-najlepsze Apetyt na więcej Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia Betty gotuje Tiramisu Cafe Amaretto Tort cappuccino Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino Chabrowa kuchnia Domowy baileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek(...)Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką orzechową Makaron-kawowy z bitą śmietaną Kulinarne zapiski Olki Masełko
Moje domowe kucharzeniemasło, letnie mleko i resztę cukru. Zmiksować na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą makową i zwinąć roladę.Przekroić zwiniętą roladę wzdłuż, nie docinając jednak do samego końca, a następnie skręcić.Przełożyć do blaszki, tortownicy .Odstawić do wyrośnięcia.Piec w 175 stopniach przez około 30 minut
Moje domowe kucharzeniezapraszam na wersję ze śliwką. Danie ostatnio robiłam na świąteczny obiad dla rodzinki. Sprawdza się na takie okazje doskonale, ponieważ nie musimy stać przy garnkach i pilnować mięsa. Wkładamy roladki do piekarnika, i o nic się nie musimy martwić. Równocześnie z roladami możemy upiec pieczone ziemniaczki. Pozostaje nam tylko zrobienie sałatki i gotowe J Na zdjęciach wersja light(...)śliwką Składniki: · 4 kotlety ze schabu · około 16 śliwek suszonych (4 na jedną roladkę) · około 8 cienkich plastrów szynki dojrzewającej (np. szwardzwaldzkiej) lub boczku · zioła prowansalskie · łyżka
Mania Gotowania