Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka 122Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Dukla, powiat krośnieński Piernik to proste, ale aromatyczne ciasto, które zwykle podajemy przełożone jedynie powidłami śliwkowymi, bo nic więcej
Trzeci talerz
Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka 2300Kremówka z Machowej – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Machowa, gmina Pilzno, powiat dębicki Kremówka z Machowej to proste ciasto złożone z dwóch kruchych blatów i domowej masy budyniowej
Trzeci talerz
Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka 158Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Siedlanka, gmina Niwiska, powiat kolbuszowski Czy próbowaliście kiedyś połączenia murzynka z sernikiem? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie przepis z Siedlanki. Miękkie
Trzeci talerz
Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka 131Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Jaworze Górne, gmina Pilzno, powiat dębicki Słodka Stefanka to jedno z wielu smacznych podkarpackich ciast warstwowych. Zwykle w regionie przygotowuje się
Trzeci talerz
Drobiowe zraziki z serem i szczypiorkiem 2315 / 5 ( 4 votes ) Drobiowe zraziki z serem i szczypiorkiem Ciekawe zraziki faszerowane serem i szczypiorkiem. Czasem prostota i mała ilość składników to właśnie najlepszy pomysł
Ogrodnik w podróży
Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka 140Czarny makowiec – kuchnia podkarpacka Ten makowiec nie tylko jest czarny z wyglądu, ale też za sprawą dodatków jest czarny w smaku. Od tradycyjnych makowców różni
Trzeci talerz
Serniki podkarpackie 200Serniki podkarpackie Wielkanoc tuż tuż, więc przypominam 9 ciekawych przepisów na serniki, które pieczone są w naszym regionie. Każdy inny, a co jeden to ciekawszy, smaczniejszy
Trzeci talerz
Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka 128Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka Do tego przepisu przyciągnęła mnie żurawina. W okolicach Strzyżowa chętnie dodawana jest do serników, co w innych zakątkach Podkarpacia nie jest
Trzeci talerz
Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka 113Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka Mazurek zwykle kojarzy się z cienkim kruchym plackiem posmarowanym czekoladą, albo inną słodką masą, ozdobionym bakaliami. Mazurek cytrynowy, który poleca Koło
Trzeci talerz
BISZKOPT NA TORT 154Biszkopt na tort, wysoki i puszysty. Przepis na biszkopt na standardowy rozmiar tortu. Biszkopt jest pięknie puszysty i gąbczasty, idealny do tortu. Biszkopt nie opada
SMYKWKUCHNI
Wielkanocna baba parzona – kuchnia podkarpacka 143Wielkanocna baba parzona – kuchnia podkarpacka Drożdżowa baba to jedna z najstarszych kulinarnych tradycji związanych z Wielkanocą. Wypiek tak zwyczajny, jak i wyjątkowy. Z jednej strony przygotowuje
Trzeci talerz
Placek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka 147Placek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka Placek ziemniaczany to najdziwniejsza regionalna potrawa, jaką przygotowałam i jadłam. Już sama nazwa przypisana jest do zupełnie innego, wytrawnego dania. A składniki
Trzeci talerz
Strudel smażony – kuchnia podkarpacka 129Strudel smażony – kuchnia podkarpacka Góra Ropczycka to szczególna miejscowość na mapie zachodniego Podkarpacia. Jest to wieś położona w okolicach Sędziszowa Małopolskiego, której historia liczy sobie 700
Trzeci talerz
Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka 207Kremówka orzechowa – kuchnia podkarpacka Nazwa tego ciasta powstała zapewne ze skojarzenia wyglądu ciasta z kremówką, choć nie ma z nią wiele wspólnego. Przede wszystkim nie ma
Trzeci talerz
Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka 239Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche placki miodowe, a pomiędzy nimi biszkopt, masa budyniowa i smażone jabłka z galaretką – oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich z
Trzeci talerz