roladki - 9750 przepisów (strona:518/650)

Muffiny drożdżowe z pesto 124

Rozcinamy na paski o szerokości mniej więcej 6-7 cm i długości ok. 9-10cm Każdy z pasków smarujemy przygotowanym sosem pesto ( zostawiając wolne brzegi ). Zwijamy w ” roladkę ” lekko rozchylając jeden z brzegów. Smarujemy rozbełtany jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do delikatnie natłuszczonym i obsypanych bułką tartą foremek na muffiny ( ja jak zwykle używam silikonowych ). Wkładamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
Ryba na parze ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 143

następnie doprawiamy solą i odrobiną gałki muszkatałowej. Pomidory kroimy na kilka części. Mieszamy z lekko przestudzonym szpinakiem. Przygotowanym farszem smarujemy filety rybne ( skóra do zewnątrz ) i zwijamy delikatnie w roladki. Spinamy dużą wykałaczką i układamy w parowarze posmarowanym odrobiną oliwy. Jeśli nie posiadamy parowaru śmiało możemy zrobić to na durszlaku ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Parujemy

Ostra na Słodko
KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA 357

kapustę ?! No i jest! Jestem wielką fanką czerwonej kapusty i jak tylko jest na nią sezon to podaję do obiadu jak najczęściej – do gulaszy … drobiu , kaczki … roladek czy też nawet do ryby. Przygotowanie wymaga trochę cierpliwości , ale gwarantuję Wam , że na efekt końcowy warto poczekać! Bez dokładki się nie obejdzie! Tak więc CZERWONA KAPUSTA ujęcie

Ostra na Słodko
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 230

wody białą kapustę oraz przesmażone mięso. Cały czas mieszając podgrzewamy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki. Zamykamy boki i zwijamy w krokiety / roladki. Panierujemy z roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Roladki szpinakowe z fetą i suszonymi pomidorami 166

feta oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. CAŁOŚC: Serowy farszem smarujemy nasze naleśniki po całości , zwijamy rulony. Każdy rozcinamy na 3 kawałki tworząc roladki. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Odrywane bułeczki francuskie z pesto , suszonymi pomidorami i mozzarellą 152

niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. CAŁOŚĆ : Ciasto francuskie kładziemy na blacie. Całość dokładnie smarujemy przyrządzonym wcześniej pesto Rosso. Posypujemy posiekamy drobno suszonymi pomidorami. Przykrywamy plasterkami mozzarelli. Zwijamy delikatnie w roladę. Kroimy plastry o grubości do 2 cm. Tortownicę lub naczynie do zapiekania natłuszczamy. Układamy bułeczki , jedna obok drugiej. Całość smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
Naleśniki z musem truskawkowym i białą czekoladą 262

dokładnie mieszamy. Smażymy średniej wielkości naleśniki. Odkładamy w ciepłe miejsce. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy pokrojone truskawki i cukier. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowanym musem nadziewamy naleśniki , zwijamy w roladki , polewamy roztopioną czekoladą. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami 192

pieczarki , solimy i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ). Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości. Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ). Kroimy na 6-8 plastrów. Każdy lekko zgniatamy na ukos. Układamy na blasze , smarujemy odrobiną mleka. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
ROLADA DROŻDŻOWA Z JABŁKAMI 183

Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o dowolnej ( ja . ok. 0,5 cm ) grubości. Przez środek układamy pokrojone w kosteczkę ( obrane ) jabłka , posypujemy cukrem i cynamonem. Zamykamy w roladkę , dokładnie sklejając miejsce łączenia. Zwijamy ślimaka , delikatnie nacinamy i układamy na blasze. Smarujemy mlekiem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 – 30 minut. Gotowe! Smacznego

Ostra na Słodko
Cinnamon rolls 181

miejsce , przykrywając ściereczką. NADZIENIE : Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! ) Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie zwijamy w roladę. Ostrym nożem kroimy plastry , kładziemy na blasze wyłożonej papierem i delikatnie ściskamy pod skosem. Boki smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 18-20 minut. Gotowe

Ostra na Słodko
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 142

strony http://tatar.suempol.pl/ )   MOJA OCENA: * Fajne , eleganckie opakowanie kryje w środku 100 g świeżego, niesamowicie delikatnego i aksamitnego łososia. * Świetnie nadaje się do przygotowywania kanapek , imprezowych przekąsek , naleśników , roladek , sushi … czy tak jak u mnie placuszków z jego dodatkiem. * Są świetnym pomysłem na przystawkę przed eleganckim obiadem! * Mięso jest niesamowicie smaczne!!! * Delikatne , świeże , niezwykle aksamitne … Produkty, które

Ostra na Słodko
DOMOWA MASA MAKOWA 175

Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce! Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa. Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej. Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka

Ostra na Słodko
Śledzie z suszonymi śliwkami 263

naszym blogu pojawiło się już kilka przepisów z udziałem śledzia. Był tatar śledziowy , śledź po podlasku , śledź po litewsk u, roladki śledziowe , czy sałatki śledziowe . Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam! Potrawa wolna od glutenu. Ilosc porcji: 2  Składniki: 3 filety

Kolizje Smaków
Piernikowa szarlotka 200

piernikową (pozostawiając  puste boki). Na masę rozkładamy jabłka, które oprószamy resztą cynamonu. Zakładamy ciasto z dołu na jabłka, a potem z góry, zawijając pod spód naszego "rulonu". Końce rolady też zawijamy pod spód. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Przekładamy nasz strudel - razem z papierem do pieczenia od ciasta- na blachę.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 157

ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego sól i świeżo mielony pieprz Masa z koziego sera: 110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef) 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 18% szczypta tartej gałki muszkatołowej listki świeżego tymianku Przygotowanie: Buraka myjemy dokładnie, owijamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze

Smakowity Blog Kulinarny