puchate ciasto - 450 przepisów (strona:11/30)

Dyniowa babka drożdżowa z powidłami i czekoladą 164

Zapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego puree długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj . Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Trójkolorowa chałka 111

Swoimi kolorkami przyciągnie wzrok każdego malucha . Niezwykle puchata i maślana. Najlepsza z dżemikiem. Polecam! Składniki: (na dwie średniej wielkości chałki) Ciasto żółte: 100 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru 1/4 szkl. letniego mleka 1 łyżka masła, roztopionego 5 g drożdży świeżych 1 łyżka kurkumy Ciasto brązowe: 100 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru  1/4 szkl

Nastoletnie Wypiekanie
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 230

smakowite, jesienne grzyby!  My naszą tartę sporządziłyśmy na gotowym, kupnym płacie ciasta francuskiego (kwestia zbyt małej ilości czasu), ale Wy możecie zakasać rękawy i zrobić ją na  kruchym, wytrawnym spodzie np. z tego przepisu. Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami (na zdjęciu poniżej) pod puchatą śmietanowo-jajeczną pierzynką zapiekłyśmy szynkę szwarcwaldzką, bakłażana oraz ser capreggio, ale nie zabrakło również

Symfonia Smaków
Jesienne babeczki pomarańczowe 148

puchate o aromacie pomarańczy, bardzo łatwe do przygotowania,   gdy Twoja rodzina marzy o czymś słodkim na podwieczorek a Ty akurat nie masz nic w domu J   Smakują zarówno z kubkiem   rozgrzewającego kakao jak i filiżanką gorącej herbaty. Sekretem dobrze wyrośniętych i pulchnych babeczek jest temperatura pokojowa –tzn,   że wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć identyczną

Wanilia i Kardamon
Pączki pieczone 113

osób dbających o linię, ponieważ są mniej kaloryczne W smaku przypominają słodkie bułeczki, tyle tylko, że są delikatniejsze i puchate. Nadziewałam je powidłami, ale równie dobrze może być dżem lub marmolada. Polecam Składniki (na około 15 pączków) : Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 40 g świeżych drożdży szczypta soli

Oryginalny smak
Pączki - pyszne, puszyste, orkiszowe 168

pączek jest dobrze wyrośnięty i prawidłowo usmażony, chociaż zrobiłam je z mąki orkiszowej - 630. Tajemnica tkwi w utarciu jajek z dodatkiem cukru na puchaty kogel-mogel. Nawet nie musisz ich formować, bez obawy - nie oblepisz się ciastem drożdżowym. Po prostu wyrośnięte ciasto rozwałkowujesz i wykrawasz foremką pączki. Ot i wszystko! Składniki na około 13 pączków: 275 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb piwno - cebulowy 171

sprawia żadnych kłopotów. Ja rano nastawiłam zaczyn, na wieczór zrobiłam chleb i zostawiłam na noc na pierwsze wyrastanie a rano przełożyłam ciasto do foremki i jeszcze pozwoliłam mu rosnąć. Chleb jest pyszny, pachnący cebulką i puchaty ale elastyczny. Pieczemy Kochani, pieczemy a jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam do comiesięcznego wypiekania z Amber. Chleb piwno - cebulowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chlebek bananowy na jesienne smutki 126

gustu. Pachnie i smakuje kawą i bananami, i choć nie wygląda zbyt reprezentacyjnie, to nie można mu się oprzeć. To takie ciasto tylko dla rodziny albo bliskich przyjaciół, które je się, popijając gorącą herbatą z dużego kubka, z puchatymi, różowymi skarpetami na stopach. Tak zdecydowanie smakuje najlepiej.Kawowy chlebek bananowySkładniki:(na keksówkę 11x25 cm)75 g miękkiego masła4 banany100 g ciemnego(...)gładką masę. Dodać cukier, masło i ekstrakt - zmiksować. Dodać ubite jajko, wymieszać łyżką. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kawą, cynamonem i gałką. Partiami dodawać do ciasta, mieszając łyżką.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, do suchego patyczka.Ostudzić, wyjąć z formy.Smacznego!Ciemno, szaro i ponuro

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Puchate bułeczki 103

Byłam bardzo szczęśliwa kiedy zobaczyłam, że bułeczki się udały, bo niestety ciasta drożdżowe nie są moją najmocniejszą stroną, a wszystko to za sprawą świetnego przepisu, który

charlotte gotuje
A co ze środkiem biszkoptu?! 383

nadzieniem. Schładzam i kroję na porcje, które znikają jedna po drugiej.   A co ze środkiem? Cudownie puchaty środek kroję na mniejsze porcje, smaruję domową konfiturą z truskawek i czarnego bzu i powierzam pewnemu siedmioletniemu łasuchowi, który to "mięciutkie ciasto" uwielbia najbardziej ze wszystkich.  Porcją tego ciasta, a później przepisem na biszkopt obdarowała mnie dobra koleżanka z dzieciństwa

KUCHARNIA
Racuszki z makiem i żurawiną 169

racuszki u nas nikogo nie trzeba namawiać:) Puchate, mięciutkie, z jabłkami, posypane cukrem pudrem, jeszcze gorące - takie są najlepsze. Tym razem do ciasta dodałam trochę maku i garść suszonej żurawiny. Zniknęły w okamgnieniu. Przygotujcie dziś na podwieczorek dla swoich bliskich:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 2 małe jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 10g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jabłka

Obiad gotowy
Buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. 122

słono. Wczoraj robiłam pizzę  z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym, słonecznym kolorze, ale równie dobrze możecie nadziać je swoim(...)Odstawiamy na około 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość.     Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mleka, jogurt naturalny, jajko, masło, cukry, sól, skórkę z cytryny i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 10 minutach powinno być gotowe. Oprószamy ciasto mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50-60 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno co najmniej

Rozpustne gotowanie
O śniadaniowych rogalikach i marzeniach! 168

niego spoglądam! Skoro taki pomocnik został mi sprezentowany trzeba było zabrać się do roboty! Na pierwszy ogień poszło ciasto drożdżowe. Co do rogalików, są pyszne! Robiłam je praktycznie dzień po dniu, bo w takim tempie zniknęły! Mięciutkie i puchate w środku, szybkie i bezproblemowe, idealne z masełkiem - wspaniale będą pasowały zarówno do dżemów, jak i do wędlin czy serów. Składniki(...)rzepakowego, 1 jajko - w temp. pokojowej, 240 ml mleka - w temp. pokojowej, 55 g miękkiego masła jajko, łyżka mleka, mak Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie, miękkie ciasto - wyrabiałam mikserem ok. 7 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, u mnie zajęło to około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto należy odgazować i wyłożyć

Plate of Joy
Babka z jogurtem greckim 144

jednak ma w sobie niespodziankę w postaci dodatku ananasowego jogurtu greckiego. Sprawił, że na długo zachowała świeżość. Puchata, mocno cytrynowa, zero zakalca- idealnie wypieczona. Osobiście zawsze w babach wielkanocnych irytował mnie dość wyczuwalny smak proszku do pieczenia- wiadomo- ucierane ciasto wymaga sporego jego dodatku. Zaskakująco: w  tej babce proszku do pieczenia nie wyczuwamy- widocznie jogurt grecki skutecznie ten smak

Domowe ciasta
Róże karnawałowe 254

Małej Cukierence karnawał w pełni i następny przysmak, któremu trudno się oprzeć – róże karnawałowe. Delikatne, kruche ciasto posypane cukrem z wanilią, a w środku soczysta wisienka z syropu, pycha:). Róże wyglądają fantastycznie, takie pofalowane i puchate. Ozdobią każdy karnawałowy stół, bardzo polecam… Jeśli nie mamy wiśni w syropie, możemy użyć wiśni kandyzowanych lub dżemu (przepis z książki „Kuchnia polska(...)puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   1. Masło posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier, jajka, żółtka, sól, alkohol i składniki zamieszać nożem. Następnie rękoma zagnieść jednolite ciasto. Gdyby ciasto było klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki. 2. Ciasto partiami bardzo cienko rozwałkować (jak podłożymy pod nie dłoń, żeby było ją trochę widać) , podsypując jak najmniej mąką

Mała Cukierenka