puchate ciasto - 450 przepisów (strona:15/30)

Koszyczek wielkanocny 127

ostatnich godzinach Wielkanocy, chciałam wszystkim, którzy zabłądzą na strony mojego dziennika kulinarnego, złożyć serdeczne życzenia spokojnych i ciepłych świąt, przemoczonego do suchej nitki poniedziałku, zaganianego zajączka i ślicznego, okrąglutkiego, puchatego i żółciutkiego kórczaczka w koszyczku. I żeby było jeszcze milej, zostawię do Waszej dyspozycji przezpis na koszyczek wielkanocny. Koszyczek wielkanocny 500 g mąki pszennej 200 ml mleka* 100 g miękkiego(...)cukru i dwóch łyżek mąki. Odczekać 15 minut, aż wyrośnie, w tym czasie przygotować w dużej misce mąkę wymieszaną z solą, dodać jajko, masło i rozczyn, po czym zagnieść. Ciasto zostawić na godzinę do wyrośnięcia, po czym pokroić na nieduże kawałki (ciasta wystarczy na dwa małe lub jeden duży koszyczek). Z kawałków formować wałeczki i układać na bokach odwróconej

Przepysznik - BLW i nie tylko
CIABATTA 169

Lekka i puchata ciabatta, to jeden z moich ulubionych wypieków. Ma pachnący i sprężysty środek z dużą ilościa pęcherzyków powietrza oraz złocistą i chrupiącą skórkę.  Przepis jest nieskomplikowany i wymaga tylko dokładnego wyrobienia ciasta. Najlepiej robić to mikserem przy użyciu specjalnej końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, gdyż ciasto jest raczej rzadkie, luźne, z którego nie da się uformowac

cool and minty
Ale chała... 134

Pisałam Wam o śniegu i powrocie zimy, prawda? Otóż, tamten śnieżek to pikuś. Takie nic. Bo teraz leży niezwykle gruba, puchata, biała pierzyna, która bardzo zimowo skrzypi pod stopami. Ptysia jest w siódmym niebie za każdym razem, gdy wychodzimy na spacer - daje nura w śnieg i prycha, rozbryzgując fontanny śnieżnych gwiazdeczek. Wczoraj wpadła w zaspę, nos wcisnęła najgłębiej, jak się(...)całkowicie ostygnięta. Gdy zagniotłam ciasto i odstawiłam w ciepłe miejsce, rosło jak szalone. Później uformowałam raczej mniej niż bardziej zgrabną chałkę, przykryłam ściereczką, i po 20 minutach miałam niespodziankę - w miejscu mojej chałeczki pojawiła się bowiem gigantyczna chała! I wyobraźcie sobie, że w czasie pieczenia urosła jeszcze bardziej... Efekt powalił mnie na kolana - obłędnie puchata, delikatna, maślana w smaku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) 280

Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) Pancakes czyli pyszne placki z patelni.    Pancakes to pyszne placki z patelni, wersja amerykańska lekko puchata. Rano jak weszłam do kuchni, zobaczyłam na termometrze -24 C i zamarzyłam o czymś pysznym i ciepłym. Tak padło na pancakesy. Pyszne są naprawdę, a na dodatek proste w zrobieniu(...)przestudzone masło oraz mleko i ekstrakt waniliowy, dokładnie całość mieszamy ( ja mikserem ). Odstawiamy na 10 minut.  Na rozgrzaną patelnię wlewamy nie dużą ilość oleju.  Nalewamy łyżką porcję ciasta i smażymy przez około 2 minuty, przekładamy na drugą stronę i znowu smażymy. Możemy je troszkę dłużej smażyć żeby były bardziej brązowe w kolorze.  Ja zrobiłam eksperyment

Kuchnia na wzgórzu
Mleczne bułki 165

Przepyszne, mięciutkie, puchate i naprawdę mocno mleczne bułeczki, które zachwycą Was swoim smakiem już od pierwszego kęsa :) Ja się w nich zakochałam ;) Bułeczki te przygotowuje się tzw. metodą japońską, która polega na tym, że do ciasta właściwego dodaje się przygotowany wcześniej "starter" wyglądający jak kleik, a uzyskujemy go przez wymieszanie mąki z wodą i doprowadzenie tej mieszaniny do odpowiedniej temperatury

Opowieści z piekarnika
Świąteczne ciasto z niespodzianką 242

zamarznięty, ulice śliskie, a lodowate powietrze zapiera dech. Nawet Ptysia, puchata jak nigdy, nie ma ochoty na długie spacery - łapki jej marzną widocznie. A ja nie mam nic przeciwko, wolę bowiem siedzieć w domu z kubkiem gorącej herbaty i bezpiecznie, zza okna, podziwiać zimowy krajobraz.Na przedwigilijne spotkanie przygotowałam ciasto z niespodzianką. Dwoma właściwie. Dawno już zobaczyłam je u Ani, bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Puchowiec z truskawkami 154

zarzutu. Ciacho bardzo puszyste, wręcz puchate- o cytrynowym smaku pięknie dopełniły owoce z chrupiącą kruszonką. Z gatunku tych do herbatki- zamiast drożdżowy… W sam raz na powrót do wspomnień o upalnym lecie, gdy dzień kończył się o 22, a temperatura nie spadała poniżej 30 stopni J Oby do wiosny Moi drodzy! Składniki na ciasto cytrynowe: 4 jaja ¾ szklanki cukru cukier

Domowe ciasta
Ciasto Kawowa Delicja 207

Dawno nie było ciacha z galaretkowym wykończeniem, więc: voila! Mój najnowszy wypiek „Delicja Kawowa”. Miękki i puchaty dwukolorowy biszkopt z wyczuwalnym akcentem kawy… I to skryła

Domowe ciasta
O marcowej pogodzie i czekoladowym chlebku bananowym słów kilka 206

wiem, że w marcu jak w garncu , ale bez przesady! Rano wychodzę z domu - cud, miód i orzeszki. Niebo w zachwycających odcieniach błękitu, różu i złota, kilka puchatych obłoczków przesłania wschodzące słońce. Uśmiech sam mi wykwitł na twarzy, i nie schodził, póki nie dojechałam do szkoły. Bo tu powitał mnie deszcz, który ciął w szyby równomiernie przez cztery godziny(...)następnego dnia, ale nawet co zdarzy się za godzinę. Najlepszy na to sposób - zawinąć się w koc na kanapie, w zasięgu dłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 192

Smacznego!Dziś spotkała mnie ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem. C. obiecał, że następnym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbarowe róże 180

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z maki gryczanej z kremem z czarnego bzu 188

C.Cukier z jajkami ubijamy do bialosci,na gesty,puchaty kogel-mogel .Potem nalezy na wolnych obrotach wmieszac make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru i najlepiej odwrocic go "do gory nogami",bedzie wtedy idealnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebularze 226

zabrałam. Przepis znalazłam na stronie o Lublinie , jest też na blogu Kwestia smaku , tu też zaglądałam. Z przepisu wychodzi 12-14 cebularzy o średnicy 15 cm (czyli niedużych), puchatych, mięciutkich. Oczywiście świetnie smakują z masełkiem jeszcze na ciepło, ale to każdy wie. [:Listonic] Składniki na 12-14 sztuk: 500 gr mąki pszennej u mnie typ 450 i 650 pół(...)miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, rozpuścić masło, ostudzić tak aby było ledwo ciepłe, sól, jajko. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, nie klei się do rąk, ani do miski, jest gładkie

moj przepis na
Chlebki manakeesh z zaatarem 110

tymianek, majeranek i oregano. Moje chlebki wyszły nieco bardziej puchate, ale przy temperaturach panujących w domu drożdże po prostu oszalały. Inspiracja tutaj. Chlebki manakeesh z zaatarem Czas przygotowania: Proporcje na 10 chlebków Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 650 2 szklanki wody* ( w oryginalnym przepisie było mniej wody, ale moje ciasto było bardzo twarde, więc musiałam dodać jej więcej

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny sernik z karmelową nutą na orzechowym spodzie - bez glutenu 172

puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza w smaku wersja śmietankowo- karmelowa na ciężkim (kompletnie bezglutenowym) orzechowym spodzie. Przepyszne karmelowe drobinki rozpływają się w ustach i nadają sernikowi świątecznego charakteru i przytulności, a wyrazisty orzechowy spód wspaniale kontrastuje ze śmietankowym serem, przywołując wspomnienia orzechowych prezentów z dzieciństwa. Sernik to jedno z tych ciast, które kojarzą

Kuchnia w Słońcu Skąpana