Rewelacyjne puchate placuszki z dodatkiem jogurtu naturalnego. Do ich przygotowania nie potrzeba miksera, bowiem wszystkie składniki wystarczy krótko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i po wyłożeniu na patelnię nie powinno się rozlewać. Pamiętajcie, aby zachować odstępy między placuszkami, gdyż sporo urosną. W sezonie jesienno - zimowym polecam podać je z cynamonowo-cukrową posypką i karmelizowanymi jabłkami. Lekkie i pyszne będą
cool and mintygrudniu na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne pierniczki i pierniki - nadziewane, puchate, kruche, zdobione kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru do koloru :) Będzie prawdziwy pierniczkowy festiwal! Na początek mięciutkie, pełne cytrusów Lebkuchen :) Lebkuchen to tradycyjnie niemieckie pierniczki niezwykle aromatyczne i pachnące cytrusami. Miękkie, lekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić(...)otartą z cytryny oraz łyżeczkę ekstraktu. Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha włoskiego. Układać na blaszce w kilku centymetrowych odstępach ponieważ pierniczki urosną. Na koniec kuleczki należy delikatnie spłaszczyć. Wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy
DefinicjaSmakukostki drożdży (50g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przyprawy do ciasta (łącznie 1,5 łyżeczki): szczypta bazylii, oregano lub ziół prowansalskich Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek
Kocham Czekoladękostki drożdży (50g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przyprawy do ciasta (łącznie 1,5 łyżeczki): szczypta bazylii, oregano lub ziół prowansalskich Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag sera wędzonego 20 dag plasterków
Kocham CzekoladęTłusty czwartek już za nami, ale u nas pączki jeszcze cały czas na fali :) Przepis na puchate pączki to mój ulubiony- pączki rzeczywiście są mięciutkie, puchate i rozpływają się w ustach. Tym razem w wersji z kajmakiem. Polecam ! składniki: 6 żółtek 500 g mąki 60 g drożdży 180 ml mleka 100 g masła ( roztopione) 3/4 łyżeczki soli(...)drożdży , 1/2 szkl mleka i 1/2 łyżki cukru zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże ,cukier, letnie mleko, sól, spirytus i na końcu rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto ( ciasto będzie dosyć luźne). Zostawić do wyrośnięcia na 1/2 godz aż podwoi objętość - ciasto rośnie dosyć szybko. Uformować pączki, nadziewać je kajmakiem, pozostawić na ok 15 min przykryte ściereczką. Smażyć
Z Marcepanemtakim śniadaniu mam pewność, że energii spokojnie wystarczy mi na kilka godzin. :) Dzięki dodatkowi oleju do ciasta nie muszę używać go ponownie w trakcie smażenia. Placuszki ładnie wyrastają na patelni, nie przywierają - są lekkie i baaardzo smaczne. Składniki: na 9 dużych, puchatych placuszków +/- 150 g mąki pszennej +/- 50 g płatków owsianych górskich 2 jajka szklanka mleka(...)proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy przy pomocy łyżki do połączenia wszystkich składników. Smażymy na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Jeden placuszek - 2 łyżki ciasta. Gdy na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy od razu z plasterkami pomarańczy, miodem (jeśli za mało słodkie) i serkiem wiejskim
Kuchnia Elliemałych oczkach tarki jarzynowej jajka z cukrem ubić na puchaty kogel-mogel tak, by potroiły objętość. Pod koniec ubijania dolać cienkim strumyczkiem olej. Dodać przesiane przez sito, wcześniej odważone i wymieszane wszystkie sypkie składniki w 3 porcjach, delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec wmieszać marchewkę odciśniętą z nadmiaru soku ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (boku nie smarować tłuszczem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kiedy dzień jest upalny, nachodzi ochota na coś orzeźwiającego, chłodnego. I takie jest też to ciasto! Krem nie za słodki, nie zapychający i nie mdlący, a za to bardzo rześki i przyjemnie kokosowy z kwaskową, cytrynową nutką. Przepyszny, puchaty i dobrze nasączony biszkopt wspaniale dopełnia całości. POLECAM! Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki ziemniaczanej(...)lodówki zanim przełożymy na biszkopt. Zimny biszkopt należy przekroić na dwie części z tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Naponczować dokładnie. Na spód ciasta rozlać większość masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. 1/4 do posmarowania wierzchu. Przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym, naponczować, smarować górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawić na parę godzin, by dobrze
Cakes By Kejtproszku Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis. Składniki na 9 dużych bułeczek: 250 g mąki pszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie się bardzo kleić. Wyrabiać minimum
moj przepis naKoszt: Tani Ta śnieżnobiała biel rażąca po oczach, to nic innego jak przepyszny puchaty sernik na zimno. Dzisiaj w wersji klasycznej na ciasteczkowym spodzie z owocami w galaretce. Przepis bardzo prosty, a rezultaty jak sami widzicie, aż oślepiające swoim blaskiem i doskonałością. Jak to w przypadku ciast na zimno, niestety nie da się ich konsumować od razu, jak tych upieczonych
Zdrowie i pysznie na talerzuwłożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż te podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Zostawić do wyrośnięcia, aż zrobią się puchate. W garnku rozgrzać olej i smażyć pączki porcjami, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać
Gosia gotujedeszcz. Dlatego gdzieś daleko w myślach marzę już o jakieś rozgrzewającej kawie czy pysznych, puchatych drożdżówkach na drugie śniadanie. Takich jesiennych, z mnóstwem cynamonu czy jabłek... :) Z Zakopanego oprócz oczywiście oscypków, przywiozłam sobie konfiturę żurawinową. I to nią właśnie postanowiłam nadziać gruszki w moim cieście. A żeby nie było zbyt banalnie (niby że to tylko zwykły ucieraniec), dorzuciłam trochę maku
My simple kitchenMięciutkie, lekko słodkie z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Składniki
Walijskie PichceniePrzedstawiam przepis na ciasto niedzielne - takie ciasto bardzo często gościło na naszym stole, ale było glutenowe niestety. Przerobiłam je na bezglutenowe. Z dodatkiem łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia będzie bardziej puchate, ja nie użyłam proszku i moje było jednak trochę zbite, ale i tak było dobre. To jest stary przepis z PRL-u, gdy nie ma nic w domu(...)masę przekładamy do formy z kominem, wysmarowanej masłem i obsypanej bezglutenową bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa. Nastawiamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 180 stopni. 9. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Ja oczywiście muszę jeszcze z 10 minut dopiekać od spodu (taki urok piekarnika Bosch). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony wyjmujemy
Kawa z mlekiem