puchate ciasto - 450 przepisów (strona:13/30)

Pszenno-owsiane pancakes z kakao 158

takim śniadaniu mam pewność, że energii spokojnie wystarczy mi na kilka godzin. :)  Dzięki dodatkowi oleju do ciasta nie muszę używać go ponownie w trakcie smażenia. Placuszki ładnie wyrastają na patelni, nie przywierają - są lekkie i baaardzo smaczne. Składniki: na 9 dużych, puchatych placuszków  +/- 150 g mąki pszennej +/-  50 g płatków owsianych górskich 2 jajka szklanka mleka(...)proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy przy pomocy łyżki do połączenia wszystkich składników. Smażymy na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Jeden placuszek - 2 łyżki ciasta. Gdy na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy od razu z plasterkami pomarańczy, miodem (jeśli za mało słodkie) i serkiem wiejskim

Kuchnia Ellie
Torcik marchewkowy z kremem z mango 184

małych oczkach tarki jarzynowej jajka z cukrem ubić na puchaty kogel-mogel tak, by potroiły objętość. Pod koniec ubijania dolać cienkim strumyczkiem olej. Dodać przesiane przez sito, wcześniej odważone i wymieszane wszystkie sypkie składniki w 3 porcjach, delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec wmieszać marchewkę odciśniętą z nadmiaru soku ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (boku nie smarować tłuszczem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto cytrynowo-kokosowe 189

Kiedy dzień jest upalny, nachodzi ochota na coś orzeźwiającego, chłodnego. I takie jest też to ciasto! Krem nie za słodki, nie zapychający i nie mdlący, a za to bardzo rześki i przyjemnie kokosowy z kwaskową, cytrynową nutką. Przepyszny, puchaty i dobrze nasączony biszkopt wspaniale dopełnia całości. POLECAM!   Składniki:   BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki ziemniaczanej(...)lodówki zanim przełożymy na biszkopt. Zimny biszkopt należy przekroić na dwie części z tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Naponczować dokładnie. Na spód ciasta rozlać większość masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. 1/4  do posmarowania wierzchu. Przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym, naponczować, smarować górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawić na parę godzin, by dobrze

Cakes By Kejt
Bułeczki maślane na mleku z proszku 236

proszku Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis. Składniki na 9 dużych bułeczek: 250 g mąki pszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie się bardzo kleić. Wyrabiać minimum

moj przepis na
Sernik na zimno z owocami i galaretką 177

Koszt: Tani Ta śnieżnobiała biel rażąca po oczach, to nic innego jak przepyszny puchaty sernik na zimno. Dzisiaj w wersji klasycznej na ciasteczkowym spodzie z owocami w galaretce. Przepis bardzo prosty, a rezultaty jak sami widzicie, aż oślepiające swoim blaskiem i doskonałością. Jak to w przypadku ciast na zimno, niestety nie da się ich konsumować od razu, jak tych upieczonych

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pączki z adwokatem 153

włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż te podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Zostawić do wyrośnięcia, aż zrobią się  puchate. W garnku rozgrzać olej  i smażyć pączki porcjami, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać

Gosia gotuje
Piegusek z gruszkami nadziewanymi żurawiną 148

deszcz. Dlatego gdzieś daleko w myślach marzę już o jakieś rozgrzewającej kawie czy pysznych, puchatych drożdżówkach na drugie śniadanie. Takich jesiennych, z mnóstwem cynamonu czy jabłek... :) Z Zakopanego oprócz oczywiście oscypków, przywiozłam sobie konfiturę żurawinową. I to nią właśnie postanowiłam nadziać gruszki w moim cieście. A żeby nie było zbyt banalnie (niby że to tylko zwykły ucieraniec), dorzuciłam trochę maku

My simple kitchen
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 205

Mięciutkie, lekko słodkie z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Składniki

Walijskie Pichcenie
Murzynek - ciasto na niedzielę (bezglutenowe) 161

Przedstawiam przepis na ciasto niedzielne - takie ciasto bardzo często gościło na naszym stole, ale było glutenowe niestety. Przerobiłam je na bezglutenowe. Z dodatkiem łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia będzie bardziej puchate, ja nie użyłam proszku i moje było jednak trochę zbite, ale i tak było dobre. To jest stary przepis z PRL-u, gdy nie ma nic w domu(...)masę przekładamy do formy z kominem, wysmarowanej masłem i obsypanej bezglutenową bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa. Nastawiamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 180 stopni. 9. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Ja oczywiście muszę jeszcze z 10 minut dopiekać od spodu (taki urok piekarnika Bosch). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony wyjmujemy

Kawa z mlekiem
Mocno jagodowe muffiny z kruszonką. 196

Muffiny z jagodami to klasyka. I do tego jaka pyszna :) Te z tego przepisu są niesamowicie mięciutkie, puchate i moooocnooo jagodowe. Przygotowanie ich zajmuje kilka minut, potem już tylko do piekarnika i gotowe! SKŁADNIKI: 300 g mąki 100 g brązowego cukru 100 ml mleka 100 ml śmietany 12 % lub 18 % 120 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)suche składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. 2. W drugim naczyniu wymieszać mokre skłądniki: mleko, śmietanę, olej i jajko.  3. Połączyć suche składniki z mokrymi. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać kilka łyżek mleka. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące, może mieć grudki. 4. 2/3 jagód wymieszać z mąką kukurydzianą oraz cukrem. Dodać delikatnie

DefinicjaSmaku
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką 202

jesienny chłód pyszny drożdżowy placek z kubkiem mleka czy kakao to najlepsze lekarstwo! Dziś mam przyjemność zaprosić Was na pyszne, puchate i mięciutkie drożdżowe bułeczki, takie do odrywania, ze śliweczkami i kruszonką. Są pyszne! Składniki: 400 g mąki pszennej, 2 średnie jajka, 20 g świeżych drożdży, 70 g cukru, 70 g miękkiego masła, szczypta soli, 100 g mleka w temp(...)pokojowej 10 śliwek - bez pestek Kruszonka: 30 g miękkiego masła, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki, 1 op. cukru waniliowego dodatkowo : 1 jajko W podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem przez ok. 10 minut. Drożdży wcześniej nie rozczyniam, tylko rozkruszam i rozcieram dłońmi w mące. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Plate of Joy
Pączki z kardamonem 142

poczekać do Tłustego Czwartku...ale to jeszcze tyle czasu, a ja już teraz miałam ochotę zjeść choć jednego puchatego pączusia...No i zjadłam dwa ( a wieczorem 40 minutowe "spotkanie" z Chodakowską, żeby spalić choć ułamek tych pochłoniętych kalorii ;) ). Tym razem wykonałam ciasto na samych żółtkach, dodając do niego mój ukochany kardamon. W ogóle uważam, że kardamon wspaniale pasuje do drożdżowych

Opowieści z piekarnika
Panettone 307

złe duchy postanowiły mi podsunąć kretyński pomysł i utwierdzały w przekonaniu, że to tylko ciasto drożdżowe i nic złego się nie stanie?! Przysięgam, że następnym razem, jak wpadnę na taki „genialny” pomysł, to możecie dzwonić po egzorcystę. Napatrzyłam się na zdjęcia puchatych bab, pełnych bakalii, obżarłam się tego będąc we Włoszech i na samą myśl mam ślinotok. W tym roku(...)zachachmęciłam foremki. Takie foremki można kupić w necie lub sklepach dla cukierników, jeśli wam się nie uda, to można zrobić w tortownicy, której ścianki można „podwyższyć” papierem do pieczenia. Ciasto wymaga wyrabiana i jest dość kleiste, nie wiem, czy robiłabym to ręcznie. Ja swoje ciasto mieszałam w Tefal Companion, bo ma dużą misę i weszło wszystko od razu. Da radę

ladykitchen
Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 7626

szybko i nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników :) Przepis pochodzi ze strony Patricia bakes. Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;) Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;) Składniki: Ciasto:  3 jajka pół szklanki gorącej wody łyżeczka słodkiej papryki w proszku mały słoiczek koncentratu pomidorowego 50g sera żółtego startego na tarce łyżka oleju 50g skrobi ziemniaczanej 30g mąki pszennej(...)trochu gorącej wodę i dalej miksujemy. Powinna powstać nam puchata masa jajeczna. Dodajemy paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ser żółty i olej. Miksujemy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z resztą masy.  Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem, o wymiarach 22x33cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Czerwona Porzeczka