puchate ciasto - 450 przepisów (strona:8/30)

Moje kulinarne propozycje na Święta 111

nieco wybór potraw na Święta z tych zamieszczonych na moim blogu, przedstawiam Wam jak najbardziej proste propozycje: Ciasta: Pyszny piernik pszczelarza  Makowiec na kruchym cieście Czekoladowiec na orzechach Marmoladnik Makowiec z jabłkami Puchaty sernik Helenki Sernik bardzo puszysty Sernik czekoladowy na pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku gulasz

Proste Potrawy
Drożdżowe Rogaliki z Nutellą 291

Piekąc dziś te pyszne rogaliki, wpadłam na pomysł założenia swojego bloga. Pomyślałam, że muszę podzielić się ze Światem tym i innymi sprawdzonymi przeze mnie przepisami. Te puchate rogaliki znikają z talerzyka w kilkanaście minut :-)Składniki:1) 25g drożdży (1/4 kostki)2) 1/2 szklanki ciepłego mleka3) 1/2 kg mąki4) 3 łyżki cukru5) 2 jajka6) 100 ml. oleju (trochę mniej niż pół(...)zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa, napowietrza. Jeżeli będzie zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie może kleić się do rąk, ale nadal musi być puchate i elastyczne. Wyrobioną masę należy podzielić na dwie kulki. Pierwszą rozwałkować na koło, a następnie podzielić je nożem na 8 trójkątów (jak pizzę

Anielska Kuchnia Ani
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I ŻURAWINĄ 197

Drożdżówki z serem ... pyszne, puchate, mocno serowe ... z dodatkiem mojej ulubionej żurawiny ... niebo w gębie ... po prostu :)) Składniki (na około 10 -12 sztuk) : 500g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru wanilinowego 4 czubate łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Składniki na nadzienie(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku cukrem. Wyrośnięte

Walijskie Pichcenie
Ciasto kokosowe z białej fasoli. 187

rozbawiło,  co ucieszyło. Jednak bliższa mojemu sercu jest  kakaowa babka z fasoli. Raz  że lubię czekoladowe smaki, a dwa puchata struktura bardziej mi pasuje. Tu  kokos  jak na tłuszcz przystało, obciążył ciasto i choć ładnie wyrosło, to jednak należy do takich cięższych, zwartych. Nie jest typowym zakalcem, to jednak bliżej mu do niewypału Pani Brown

Dieta moja pasja
PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 152

bardzo puszyste, hiszpańskie churrosy , lub właśnie te puszyste i bardzo fajne pączki, które robi się w bardzo prosty sposób.  Robi się je z ciasta parzonego i smaży na gorącym oleju rzepakowym. Są bardzo puchate i takie lekkie. Siostrzeniec miał dzisiaj ucztę! PRZEPIS NA PUSZYSTE PĄCZKI GNIAZDKA składniki: - 100 g margaryny - 200 ml wody - 1 cała i 3/4 szklanki mąki

SMYKWKUCHNI
Knedle ze śliwkami 210

trzeba dodać jeszcze trochę mąki pszennej. Co to jednak znaczy, zbyt luźna konsystencja? Jak to sprawdzić? Ja mogę wam tylko podpowiedzieć, że ciasto powinno przypominać w dotyku ciastolinę, musi być luźniejsze od plasteliny i nieco bardziej puchate. Ciężko to wytłumaczyć i niestety każdy musi wypróbować przepis na własnej skórze i nauczyć się jaka powinna być odpowiednia konsystencja. Wyrobione ciasto chowamy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Knedle z truskawkami 216

trzeba dodać jeszcze trochę mąki pszennej. Co to jednak znaczy, zbyt luźna konsystencja? Jak to sprawdzić? Ja mogę wam tylko podpowiedzieć, że ciasto powinno przypominać w dotyku ciastolinę, musi być luźniejsze od plasteliny i nieco bardziej puchate. Ciężko to wytłumaczyć i niestety każdy musi wypróbować przepis na własnej skórze i nauczyć się jaka powinna być odpowiednia konsystencja. Wyrobione ciasto chowamy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Fantastic pumpkin cake! 145

rodzaju pewna nowość do której będę na pewno nie raz jeszcze wracać! Po dodaniu zimowych przypraw, nabrała fascynującego smaku. Będę polecać dalej, jest zachwycająco korzenne, puchate i wilgotne, a czego można chcieć więcej od ciasta? Zapraszam na Pumpkin Cake :) "Składniki : 4 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki puree z dyni (u mnie surowe)1,5 szklanki mąki2

Słodkie Przyjemności
Warkocz na zakwasie z makiem i płatkami migdałowymi - ciasto drożdżowe bez drożdży, na zakwasie 128

Amber , a jak tylko zobaczyłam co jest przedmiotem naszych kwietniowych wypieków od razu uśmiech zagościł na mej twarzy, piekę. Warkocz o którym mowa jest niezmiernie puchaty, mięciutki z chrupiącą skórką i jest zdrowszą wersją ciast drożdżowych i alternatywą dla osób które drożdży piekarskich nie tolerują. Potrzebny jednak tutaj będzie zakwas, obojętnie jaki, zawsze można go przerobić na w danej chwili

Moje Małe Czarowanie
Najprostsza chałka, puchata i szybka 145

Dziś proponuję chałkę, szybką, puchatą i pyszną, trzeba się pilnować aby całej nie zjeść od razu. Ja zaplotłam chałkę według filmiku na YT ale Wy zaplećcie

Moje Małe Czarowanie
puchata drożdżówka z gruszkami... 150

dołu układać w ciasto, posypać cynamonem piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest lekka, puchata i aromatyczna...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bezglutenowe drożdżówki z serkiem i borówkami 180

Pyszne, puszyste drożdżówki z serkiem i borówkami.  Mięciutkie, lekko wilgotne i puchate. Bardzo, bardzo smaczne! Koniecznie do wypróbowania! SKŁADNIKI - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 480 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree 20 g świeżych drożdży  280 ml ciepłego  100 g drobnego cukru do wypieków  1 płaska łyżeczka soli  75 g roztopionego masła

Kuchnia bezglutenowa
Dyskusyjna świąteczność limonki 185

mocno, bo się może zzakalcować) i podawać najlepiej z kubkiem gorącej herbaty... Z cytryną. W takim zestawieniu jest naprawdę świetne. Puchate i delikatne - świetnie się u nas sprawdziło jako podwieczorek. Limonkowe ciasto z rumemSkładniki:(na tortownicę z kominkiem o średnicy 26 cm)175 g miękkiego masła175 g jasnego brązowego cukru4 jajka250 g mąki pszennej80 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze ciasto drożdżowe z porzeczkami 173

Zastanawiałam się nad formą, w której miałam je upiec. Wydawało się, że zwykła blaszka (taka 22x33) będzie za duża i ciasto wyjdzie za niskie. Włożyłam więc je do formy z kominem. I wiecie co? - urosło niesamowicie! A jakie puchate, mięciutkie! I ta maślana kruszonka, przełamana kwaśnym smakiem porzeczek. Po prostu pycha! Upieczcie je koniecznie swoim bliskim. Takie ciasta pozostawiają najlepsze

Obiad gotowy
Pełnoziarniste ciasto z nektarynkami - proste 112

uwierzycie,ze ciasto upieczone w calosci  z maki pelnoziarnistej moze byc tak puchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache.Nadaja(...)rozprowadzic.Na masie ulozyc uprzednio przygotowane i pokrojone w kawalki owoce.Ja ulozylam pokrojone w czastki naktarynki.Ulozyc je na wierzchu,nie wciskajac w mase.Ciasto rosnac,ani tak czesciowo je przykryje.Nie przeladujmy ciasta owocami,poniewaz przy jego delikatnej strukturze owoce opadna na dno.Wstawic do nagrzanego wczesniej piekarnika do 200 ° C i piec 30-35 minut.Dla pewnosci mozemy sprawdzic patyczkiem,gdy suchy gotoweStudzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!