rozbawiło, co ucieszyło. Jednak bliższa mojemu sercu jest kakaowa babka z fasoli. Raz że lubię czekoladowe smaki, a dwa puchata struktura bardziej mi pasuje. Tu kokos jak na tłuszcz przystało, obciążył ciasto i choć ładnie wyrosło, to jednak należy do takich cięższych, zwartych. Nie jest typowym zakalcem, to jednak bliżej mu do niewypału Pani Brown
Dieta moja pasjabardzo puszyste, hiszpańskie churrosy , lub właśnie te puszyste i bardzo fajne pączki, które robi się w bardzo prosty sposób. Robi się je z ciasta parzonego i smaży na gorącym oleju rzepakowym. Są bardzo puchate i takie lekkie. Siostrzeniec miał dzisiaj ucztę! PRZEPIS NA PUSZYSTE PĄCZKI GNIAZDKA składniki: - 100 g margaryny - 200 ml wody - 1 cała i 3/4 szklanki mąki
SMYKWKUCHNItrzeba dodać jeszcze trochę mąki pszennej. Co to jednak znaczy, zbyt luźna konsystencja? Jak to sprawdzić? Ja mogę wam tylko podpowiedzieć, że ciasto powinno przypominać w dotyku ciastolinę, musi być luźniejsze od plasteliny i nieco bardziej puchate. Ciężko to wytłumaczyć i niestety każdy musi wypróbować przepis na własnej skórze i nauczyć się jaka powinna być odpowiednia konsystencja. Wyrobione ciasto chowamy
Przepysznik - BLW i nie tylkotrzeba dodać jeszcze trochę mąki pszennej. Co to jednak znaczy, zbyt luźna konsystencja? Jak to sprawdzić? Ja mogę wam tylko podpowiedzieć, że ciasto powinno przypominać w dotyku ciastolinę, musi być luźniejsze od plasteliny i nieco bardziej puchate. Ciężko to wytłumaczyć i niestety każdy musi wypróbować przepis na własnej skórze i nauczyć się jaka powinna być odpowiednia konsystencja. Wyrobione ciasto chowamy
Przepysznik - BLW i nie tylkorodzaju pewna nowość do której będę na pewno nie raz jeszcze wracać! Po dodaniu zimowych przypraw, nabrała fascynującego smaku. Będę polecać dalej, jest zachwycająco korzenne, puchate i wilgotne, a czego można chcieć więcej od ciasta? Zapraszam na Pumpkin Cake :) "Składniki : 4 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki puree z dyni (u mnie surowe)1,5 szklanki mąki2
Słodkie PrzyjemnościAmber , a jak tylko zobaczyłam co jest przedmiotem naszych kwietniowych wypieków od razu uśmiech zagościł na mej twarzy, piekę. Warkocz o którym mowa jest niezmiernie puchaty, mięciutki z chrupiącą skórką i jest zdrowszą wersją ciast drożdżowych i alternatywą dla osób które drożdży piekarskich nie tolerują. Potrzebny jednak tutaj będzie zakwas, obojętnie jaki, zawsze można go przerobić na w danej chwili
Moje Małe CzarowanieDziś proponuję chałkę, szybką, puchatą i pyszną, trzeba się pilnować aby całej nie zjeść od razu. Ja zaplotłam chałkę według filmiku na YT ale Wy zaplećcie
Moje Małe Czarowaniedołu układać w ciasto, posypać cynamonem piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest lekka, puchata i aromatyczna...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszne, puszyste drożdżówki z serkiem i borówkami. Mięciutkie, lekko wilgotne i puchate. Bardzo, bardzo smaczne! Koniecznie do wypróbowania! SKŁADNIKI - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 480 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree 20 g świeżych drożdży 280 ml ciepłego 100 g drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka soli 75 g roztopionego masła
Kuchnia bezglutenowamocno, bo się może zzakalcować) i podawać najlepiej z kubkiem gorącej herbaty... Z cytryną. W takim zestawieniu jest naprawdę świetne. Puchate i delikatne - świetnie się u nas sprawdziło jako podwieczorek. Limonkowe ciasto z rumemSkładniki:(na tortownicę z kominkiem o średnicy 26 cm)175 g miękkiego masła175 g jasnego brązowego cukru4 jajka250 g mąki pszennej80 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZastanawiałam się nad formą, w której miałam je upiec. Wydawało się, że zwykła blaszka (taka 22x33) będzie za duża i ciasto wyjdzie za niskie. Włożyłam więc je do formy z kominem. I wiecie co? - urosło niesamowicie! A jakie puchate, mięciutkie! I ta maślana kruszonka, przełamana kwaśnym smakiem porzeczek. Po prostu pycha! Upieczcie je koniecznie swoim bliskim. Takie ciasta pozostawiają najlepsze
Obiad gotowyuwierzycie,ze ciasto upieczone w calosci z maki pelnoziarnistej moze byc tak puchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache.Nadaja(...)rozprowadzic.Na masie ulozyc uprzednio przygotowane i pokrojone w kawalki owoce.Ja ulozylam pokrojone w czastki naktarynki.Ulozyc je na wierzchu,nie wciskajac w mase.Ciasto rosnac,ani tak czesciowo je przykryje.Nie przeladujmy ciasta owocami,poniewaz przy jego delikatnej strukturze owoce opadna na dno.Wstawic do nagrzanego wczesniej piekarnika do 200 ° C i piec 30-35 minut.Dla pewnosci mozemy sprawdzic patyczkiem,gdy suchy gotoweStudzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe. Tym razem będą to pączki przygotowane na bazie białego sera. Pączki robi się bardzo szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne. Pączki serowe Składniki: 250 g białego sera półtłustego250 g mąki pszennej50 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego2 żółtka1/2 łyżeczki(...)posypania Wykonanie: Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu kieliszka wykrawamy kółeczka. W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz
Kulinarne przygody GatityDelikatny, puszysty biszkopt z lekką, puchatą masą śmietanową i świeżymi malinami to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na leciutki, letni deser. Maliny idealnie komponują się z bita śmietaną, co razem tworzy przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka
Słodka StronaWami przepisem na placuszki z jabłkami, natomiast tym razem mam dla Was przepis na równie pyszne racuchy drożdżowe...z bananami :). Są obłędne! Grubaśne, puchate, bardzo sycące. Dzięki słodkim bananom nie musimy dodawać do ciasta zbyt wiele cukru. Najlepsze prosto z patelni, gdy kawałki bananów w środku są jeszcze gorące ;). Możecie podać je z ulubionymi dodatkami: z jogurtem, polane miodem/syropem klonowym
Opowieści z piekarnikaBoskie racuchy drożdżowe z kawałkami jabłek. - Wystarczy dobrze wymieszać razem wszystkie składniki i dać ciastu wyrosnąć. - Super prosty i krótki skład. - Racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne. - Nie są tłuste, więc smakują cudownie również po przestygnięciu. - Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły
AniaGotuje.plsami ocenicie podczas wyrabiania ciasta. Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, nie powinno kleić się do dłoni. 2. Ciasto wałkujemy na grubość 7-10 mm i szklanką wykrawamy puchate koła. Proziaki wypiekane są na tradycyjnej blasze, ale na suchej patelni na małym ogniu też wyjdą, ( u mnie wersja z patelni). Opiekamy je często obracając
Apetyczna babeczka