puchate ciasto - 450 przepisów (strona:4/30)

Jagodzianki zimową porą 88

też wczorajsza aura popsuła mi humor, a dziś skutecznie poprawiałam go zakupami i... jagodziankami :-) Kiedyś już jagodzianki prezentowałam, dzisiejsze jednak wykonałam wg innej receptury. Wyszły równie pyszne, a ciasto było fajnie puchate :-D Cały czas mam jednak problem z ich zawinięciem, tak aby się nie rozkleiły i nie puściły soku. Jeśli ktoś z Was zna na to sposób to chętnie(...)odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, resztą cukru i roztopionym (przestudzonym) masłem. Wbijamy 1 całe jajko i żółtko i dodajemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne ale dosyć zwarte i odchodzić od ręki. Jeśli będzie za twarde dodajemy (cały czas wyrabiając) po trochu resztę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

peggiwkuchni
Drożdżowy wieniec marcepanowy z jabłkiem 108

Jesli lubicie roznoszacy sie po domu zapach ciasta drozdzowego i marcepan to ciasto Was zachwyci.Boskie polaczenie smakow,a samo ciasto jest tak puchate i tak smaczne,ze znika w oka mgnieniu.Zamiast formowania pojedynczych buleczek mozna upiec w calosci drozdzowy wieniec,a podzielic go na porcje juz po upieczeniu.Mniej pracochlonny sposob na drozdzowe co nieco do kawy.Goraco polecam,bo jest naprawde

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik czekoladowy z kremem kokosowym 182

szybki mini torcik, który jest także bezglutenowy oraz nie zawiera mleka. Ciemna warstwa jest zrobiona bez użycia mąki, zamiast niej jest czerwona fasola, która jest niewyczuwalna w smaku. Ciasto jest dość puchate i przypomina biszkopt. Piekłam je w małej formie (średnica 20 cm) i na dwa razy, ale można również zrobić to za jednym razem i przekroić po upieczeniu

Healthy food explorer
Szybkie kakaowe ciasto z porzeczkami 157

udawało nam się ich zjadać. W domu akurat nie było niczego słodkiego, więc moment był idealny. Do miksowania zatrudniłam 6-letniego pomocnika i po godzinie wyjmowałam z piekarnika puchate i pachnące ciasto z kwaskowatą nutą porzeczek 😋 UWAGA!  Składniki na ciasto muszą mieć podobną temperaturę, by ciasto ładnie wyrosło i nie było zakalcem. Składniki  (na blachę

Weekendy w domu i ogrodzie
Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami 147

biszkoptowe to najsmaczniejszy deser na ostatnie wakacyjne dni, z dodatkiem borówek lub malin po prostu poezja smaku. Niezwykle prosty do przygotowania. Omleciki są lekkie jak piórko i cudownie puchate. Na jednym ciastu na pewno się nie skończy! Składniki na 6 sztuk: 2 jajka L 2 czubate łyżki mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIASTO KAKAOWE Z NEKTARYNKAMI 146

Ciasto z serii szybkie, puchate i wilgotne z dodatkiem nektarynek które świetnie przełamują słodycz ciasta. Idealne nie tylko do osób lubiących kakaowe wypieki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

Słodkie zapomnienie
Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem 150

miłością i poświecić trochę czasu. Trzeba pamiętać, że lubi ono ciepło i, żeby dobrze rosło musi mieć odpowiednia temperaturę. Unikajmy więc przeciągów czy otwartych okien w pobliżu. Drożdżowe ciasto powinno być puchate i delikatne, wymaga więc odpowiedniego napowietrzenia, czyli wyrabiania. Kiedyś robiono to ręcznie, dziś oczywiście pomagają nam roboty. Czas jest też bardzo ważnym elementem jego powstawania, pozwólmy mu spokojnie(...)się razem ze mną i  upieczcie coś smakowitego swoim bliskim ? Serdecznie zachęcam i zapraszam 😍. Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Proporcje  na formę o średnicy 26 cm Składniki Ciasto: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonej kostki do pieczenia Kasia 40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami 201

lepszego wyboru (no, może na równi z szarlotką).  Kubek mleka i jest dobrze.  Ten przepis jest moją modyfikacją przepisu od Truskawkowej Ani, z jej książki.  Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej mąki.     Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant ok 250 ml mleka 0,5 szklanki cukru(...)zalać odrobiną letniego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać zagarniając odrobinę mąki.  Odczekać kwadrans.  Masło roztopić.  Do miski dodać rozbełtane jajka, cukier i sól.  Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko.  Na koniec dodać ciepłe masło i nadal wyrabiać.  Ciasto będzie dość mokre, ale elastyczne.  Odstawić miskę pod przykryciem do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto podwoi

Sto kolorów kuchni
Puszkowana dynia jest zawszew sezonie... Czyli ciasto dyniowe latem... 122

porcjach. I w kilka chwil cieszyć się żółciutkim  tiramisu , aromatycznymi scones , albo miniaturowymi pampoen koekies . Lub dodać kilka łyżek do ulubionej zupy-kremu, najlepiej soczewicowej... A dzisiejsze ciasto wyszło pyszne. Puchate, cynamonowe, zjadliwe. Miałam nadzieję ocalić i zamrozić kilka kawałków, ale nawet to się nie udało... :)      Przepis z bloga Facet na Talerzu . Składniki: (foremka o średnicy(...)wyłóż papierem do pieczenia. W małej misce wymieszaj sypkie składniki. W drugiej, większej, wymieszaj jajka, olej i dynię. Wsyp sypkie składniki do mokrych i szybko zamieszaj w miarę gładkie ciasto. Przelej do formy i piecz około 35-40 minut do "suchego patyczka", a jeśli wierzch zbytnio się rumieni przykryj kawałkiem folii aluminiowej.  Przestudź w foremce, a następnie wyjmij

Lejdi of the house
Ciasto czekoladowe z niespodzianką 240

moje drugie podejście do tego ciasta. Za pierwszym razem coś poszło nie tak ale postanowiłam  dać mu drugą szanse. I nie zawiodłam się;) Ciasto jest pyszne, puchate, delikatne i  mocno czekoladowe zarazem. Na ciacho skusiłam się po wielu bardzo dobrych opiniach na jego temat. Przyznam szczerzę, że trochę się go obawiałam z powodu dodatku jaki w sobie kryje(...)startej na dużych oczkach 100 gram gorzkiej posiekanej czekolady Na wierzch:  100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała)  Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Wykonanie: Masło wraz z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać olej, ciągle miksując. Następnie dodać cukier, ekstrakt, sodę i sól, wymieszać. Kolejno wbić jajka (jedno po drugim) ciągle

Krakowskie smaki Ani
Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą 164

Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą Pyszne, puchate pierożki z ciasta drożdżowego z prostym, wyrazistym w smaku nadzieniem. Tak przygotowane pierożki wspaniale smakują same lub z czerwonym barszczem. Pierożki możecie podać na obiad lub na przyjęciu (goście na pewno będą po nie chętnie sięgać). Spróbujcie, polecam. Składniki: Na farsz: 200 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania około 250 g kapusty kiszonej

Słodkie okruszki
Gryczany kopiec miłości 98

Fantastyczny i bardzo prosty biszkopt z mąki gryczanej. Ciasto jest niezwykle puchate, wyrośnięte i zdrowe! Jako dodatek proponuję czapkę z bitej śmietany z dodatkiem owoców. Czas przygotowywania:  do 1 h Czas pieczenia:  25 minut Ilość:  tortownica średnicy 18 cm Składniki na biszkopt: • 3 duże jajka • 1 łyżka drobnego cukru • 3 czubate łyżki

AniaGotuje.pl
Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem 131

wieniec dziś przedstawiam. Smak jest nieziemski a dodatek ziół w postaci oregano i tymianku idealnie aromatyzuje nie tylko wieniec ale cały dom, podczas pieczenia pachnie w całym domu. Ciasto drożdżowe jest puchate i leciutkie, idealne do tego nadzienia z boczku. Polecam gorąco. Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 141

Puchate, lekko słodkie ciasto drożdżowe z kwaśnymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Jak to drożdżowe - najlepsze pierwszego dnia, dla mnie obowiązkowo jeszcze ciepłe (a zdjęcia robiłam, gdy ciasto było jeszcze gorące, więc naprawdę dobrze się kroi), choć to podobno niezdrowe ;)  Składniki Ciasto 425 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka szczypta soli

Słodkie inspiracje
"Kubeczkowe" ciasto z jagodami i kokosową kruszonką 235

Lekkie, puchate, niesamowicie pyszne ciasto z jagodami . Ciasto "kubeczkowe", bo jedyną miarką do odmierzania składników stanowi kubeczek po jogurcie. Niezawodne, bo zawsze się udaje. Składniki na dużą, rodzinną porcję ciasta. Ciasto zostało dodatkowo wzbogacone o chrupiącą, kokosową kruszonkę. Kruszonkę zrobiłam tym razem ze stopionego masła. Łatwiejsza i bardziej chrupiąca od tej tradycyjnej przygotowanej z masła schłodzonego. Znika w takim tempie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!