puchate ciasto - 450 przepisów (strona:2/30)

PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 156

skorzystać z tej dobroci? No jak? Korzystam ile się da! Obdarowuję tym latem bliskich i siebie, całe serce wkładając w jedyne w swoim rodzaju puchate słodkości. PRZEPIS NA PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej tortowej - 70 g mąki pszennej typ 480 - 2 jajka ekologiczne - 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2% tłuszczu - 1 laska wanilii(...)Cukier wymieszaj z ziarenkami z laski wanilii. 4. Masło stop w rondelku. 5. Jaja utrzyj trzepaczką z cukrem. 6. Do miski z wyrośniętym rozczynem, dodaj jaja i zacznij zagniatać ciasto, dodaj stopione ciepłe masło (nie gorące!), wyrabiaj energicznie ciasto. Ciasto powinno być wyrabiane nie krócej niż 15- 20 min. Im dłużej tym lepiej. Ciasto odstaw na 1 godzinę, aż podwoi

SMYKWKUCHNI
Szybka pizza z ziołowym kurczakiem 138

podrośnie układamy je w blaszce do tortów wysmarowanej margaryną i delikatnie ugniatamy miejsce przy miejscu, aby ciasto wypełniło całą blaszkę. Jeśli nie zależy nam na okrągłej i wyrośniętej ("puchatej") pizzy ciasto możemy po prostu ułożyć na każdej innej blaszce i uformować z niego pożądany kształt. Na uformowaną pizzę dajemy ketchup (lub sos pomidorowy jeśli taki posiadamy). Ketchup posypujemy z wierzchu

Słodkie okruszki
Prosta pizza domowa z ziołowym kurczakiem. Przepis na pizzę. 193

podrośnie układamy je w blaszce do tortów wysmarowanej margaryną i delikatnie ugniatamy miejsce przy miejscu, aby ciasto wypełniło całą blaszkę. Jeśli nie zależy nam na okrągłej i wyrośniętej ("puchatej") pizzy ciasto możemy po prostu ułożyć na każdej innej blaszce i uformować z niego pożądany kształt. Na uformowaną pizzę dajemy ketchup (lub sos pomidorowy jeśli taki posiadamy). Ketchup posypujemy z wierzchu

Słodkie okruszki
puchate drożdżowe ze śliwkami... 133

tłuszczem i obsypać mąką ciasto przełożyć do keksówek i powtykać całe śliwki bez pestek piec w 200C około 40 minut zostawić po upieczeniu do wystudzenia na kratkach bardzo puchate, delikatne ciasto drożdżowe i smakuje z masłem i kawą zbożową z mlekiem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rosyjskie bliny 242

mlekiem. Drożdże przesiać z mąką, wsypać do mieszanki mleczno-jajecznej, wymieszać na jednolite ciasto, dolewając wodę oraz olej. Ilość wody można zmniejszyć, jeśli chcemy uzyskać bardziej grube i puchate bliny. Ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Nalać porcję ciasta, rozprowadzić równą warstwą po całej patelni, smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Bliny

Obiad gotowy
Pączki liliputki z Advocaatem 356

Tłusty czwartek już niebawem. Pyszny pączek to dla mnie taki, który jednocześnie ma puchate, lekkie ciasto i duuużo smacznego nadzienia. Najgorsze są pączki, w których nadzienia trzeba szukać jak igły w stogu siana... bo takie też oczywiście można kupić... niestety. U mnie w domu zamiast lub oprócz ;-) tradycyjnych, dużych pączków z konfiturą różaną bardzo często goszczą pączki miniaturki :-) Liliputki

maniapieczenia
Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem 129

Wypiekania na śniadanie . Pomysł na przepis podrzuciła nam Monika z bloga Matka wariatka . Oryginalny przepis na  muffiny znajdziecie   tutaj . Jak dla mnie jabłka, cynamon plus puchate drożdżowe ciasto to idealne połączenie. Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem Czas przygotowania: 140 minut Proporcje na 12 sztuk Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g drożdży

Kulinarne przygody Gatity
Tsoureki, grecki chlebek wielkanocny z pisankami 161

się dwoma niezwykłymi składnikami - mahlep , czyli ziarnami wiśni wonnej oraz mastyksem , rodzajem żywicy. Są one trudno dostępne w Polsce, więc ja zastąpiłam je kardamonem, można także użyć wanilii. Ciasto jest puchate i pyszne jedzone z masłem lub dżemem. Niestety dość szybko traci świeżość, dlatego polecam go jeść w dniu upieczenia. Odnośnie pisanek, jeżeli chcecie uzyskać zbliżony do czerwonego kolor naturalnie(...)drożdży instant (21 g) 50 g cukru szczypta soli skórka otarta z 2 ekologicznych pomarańczy 2 łyżeczki kardamonu 125 ml mleka podgrzanego 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta 75 g miękkiego masła sezam lub płatki migdałowe do posypania 3 pisanki barwione naturalnie (aby osiągnąć czerwony kolor polecam buraka lub łupiny czerwonej cebuli - zobacz poradnik nt. naturalnego barwienia jajek

Chilli Czosnek i Oliwa
Cytrynowo - limonkowa tarta z bitą śmietaną i borówkami. 151

trakcie nocnych szaleństw moich w kuchni  urodziły się 2 ciasta. Jedno puchate z owocami i ta piękna i jakże smaczna tarta. Nie jest słodka, ożywiająca, z lekką chmurką bitej śmietany. Boska w smaku, pojawiła się na stole i szybko ślad po niej zaginął. Mój osobisty tester (czyt. mąż) powiedział, że najlepsza jaką jadł. Składniki:   200 g mąki pszennej(...)łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego borówki Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier. Łączymy z masłem lub margaryną rozcierając ją w palcach. Wlewamy sok z limonki i wbijamy żółtko. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło.Formę na tartę metalową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Formę silikonową zostawiamy bez niczego. Wylepiamy

Malinowe Pocałunki
Kringel- estoński warkocz. 170

Dziś zapraszam na kolejnego drożdżowego zawijańca, a mianowicie na Kringel, czyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów nadaje mu niesamowitego efektu, jest pyszne i świetnie się prezentuje! Dla nas to kolejny eksperyment, jak się okazało, baaardzo udany! Wierzch jest nieco chrupiący, a wnętrze delikatne jak muślin. Zamiast orzechów można użyć mielonego, suchego maku(...)zostawiamy na około 10 minut, rozczyn ma w tym czasie podwoić swoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mleka, cukier, żółtka i wyrabiamy (ręcznie lub mikserem z hakiem) gładkie ciasto (nie krócej niż 5 minut). Następnie dodajemy roztopione, letnie masło i znów wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Rozpustne gotowanie
Krucha tarta ze śliwkami i kremem 161

później w jesienne i zimowe wieczory będą idealnym dodatkiem do naleśników czy placuszków. Jesień to też czas na  drożdżowe bułeczki ze śliwkami . W domu uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta z kruszonką i owocami. Dziś natomiast gości u mnie krucha tarta ze śliwkami i kremem. Krem jest bardzo lekki,  został przygotowany na bazie mleka i mąki kukurydzianej. Idealnie się(...)Fluor     2 µg Cholesterol  0 mg Fitosterole  7 mg Śliwka  w kuchni Któż nie lubi puchatego drożdżowego ciasta ze śliwkami i z kruszonką ? Z reguły najczęściej wykorzystujemy śliwki do pieczenia różnego rodzaju ciast czy tart. Będą też one doskonałym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs.  Owoce te idealnie nadają się

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką. Bez ucierania i bez miksera! 210

Znacie ciasto przygotowane metodą odmierzania składników z kubeczka po jogurcie? Jeśli nie to zachęcam do wypieku, nawet tych którzy rozpoczynają przygodę z pieczeniem :) Ciasto jest puchate, słodziutkie, nie trzeba ucierać i miksować, wystarczy miska i łyżka. Owoców możesz użyć dowolnych! Ja zrobiłam dwie wersje z porzeczką (miałam jeszcze zamrożoną z zeszłego lata) na mące pszennej, oraz drugą z miksem owoców

coolinarny
Parówki w cieście 230

znów smażyłam. Usmażone corn dog wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy je z nadmiaru oleju. Podwójnie panierowanie w cieście nie jest konieczne, ale parówki w cieście były bardziej puchate. Smacznego The post Parówki w cieście appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Odrywany placek dyniowy z powidłami 163

Ciasto na niedzielę" i "Dyniowe smakołyki", pomogło mi podjąć decyzję co tym razem zrobię z dyni i padło na drożdżowiec, przytulaniec z powidłami śliwkowymi, przepyszny. Ciasto jest puchate, delikatne z chrupiącą pod zębem kruszonką, rewelacja. Upiekłam i zaraz zaczęło znikać, za szybko ale było takie pyszne. Polecam, upieczcie sobie tej jesieni taki placek. Odrywany placek dyniowy

Moje Małe Czarowanie
#24 Jogurtowe ciasto na mące ryżowej 167

miesiąca nas tu nie było, trzeba nadrobić zaległości ;). Dzisiaj pojawią się trzy desery. Na pierwszy ogień - specjalnie dla Dagi - proste, smaczne, bezglutenowe ciacho.  Puchate ryżowe ciasto Składniki 1,5 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta  0,5 szklanki cukru  1 torebka cukru wanilinowego Delecta

Kuchnia w szuwarach