puchate ciasto - 450 przepisów (strona:5/30)

Słodkie bułeczki. Drożdżówka cynamonowa do odrywania 180

Pomyślałam sobie o puchatej, pachnącej drożdżówce więc szybko zagniotłam ciasto nie czekając aż przejdzie mi na nią ochota. Kiedy ciasto rosło ja już sobie wyobrażałam cudowny zapach domowego ciasta, który niedługo wypełnił cały dom. Pewnie podrażnił też porządnie sąsiadów bo latem wszystkie okna pootwierane. Dzisiaj jednak nie będzie się czym dzielić - u nas takie puszyste, świeże drożdżówki szybko znikają. Owoców

Smaczna Pyza
Szybkie i proste ciasto jogurtowe ze śliwkami 296

sitka. Na wierzchu ułożyć cząstki śliwek, które dzięki mące nie opadną na dno. Piec przez około godzinę w temperaturze  180 stopni.Jeśli ułożycie mniej owoców, wtedy ciasto będzie bardziej puchate, ale też mniej wilgotne i mniej przesycone smakiem i zapachem owoców.Częstujcie się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z owocowym curdem - niebo w buzi 151

Zawsze mam problem, czy wybrać drożdżówkę z budyniem czy z twarogiem. To zdecydowanie moje ulubione. Jeśli lubicie też takie z owocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem i posypane chrupiącą, mleczną kruszonką, w której od czasu chałki zakochałam się bez pamięci. Całość stanowi idealne trio; te bułeczki znikają szybciej, niż się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką - bardzo puchate 133

zatem czas na drożdżowe ciasto z jagodami. Nie ukrywam, ze drożdżowe ciasta to mój absolutny faworyt, nie tylko najsmaczniejsze, bardzo podzielne to także najzdrowsze ze wszystkich ciast. Dzisiejsze jest wyjątkowe - to jedna wielka, puchata, maślana drożdżówka z chrupiącą kokosową kruszonką. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przygotowania, bo bez konieczności sporządzania zaczynu drożdżowego. Po prostu mieszam świeże drożdże z łyżką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe krążki do piwa – przekąska imprezowa 133

będą dość sztywne i cienkie. Jeśli usmażymy w głębszym tłuszczu, to ładnie nam napęcznieją i zezłocą się. Będą też miększe i bardziej mięsiste. Jeśli lubicie wariant „puchaty”, to rozwałkujcie grubiej ciasto. Ja wałkuję je dość cienko, na ok 3 mm. Jeśli planujecie je zrobić na imprezę, gdzie jest więcej niż 3 panów, to proponuję podwoić porcję. Jeśli lubicie

Mieszam w Garnku
Ciasto Czarna Owca ;) 37358

Najpierw długo myślałam nad ciastem, potem nad samą nazwą ;) Ale w końcu jest! Puchate jak owieczka, ale... czarna :P Ciasto zostało złożone z kilku przepisów, które już kiedyś pojawiły się na blogu- taki mieszaniec- przekładaniec. Ciasto kakaowe pochodzi z przepisu na Kostkę Wiśniową Pani Doroty Świątkowskiej.  Masa natomiast to jedna z moich ulubionych mas do ciast, ponieważ jeszcze nigdy

Czerwona Porzeczka
Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem 228

chlebowe wyrasta w ciągu 2,5 godziny a czasami i dłużej. Po dodaniu jabłka w niecałe 1,5 godziny, czyli tyle ile po dodaniu odrobiny drożdży do ciasta właściwego. Chleb jest puchaty, delikatny z chrupiąca skórką i nigdy nie jest kwaśny. Jakie składniki w jabłku przyspieszają fermentację? Myślę, że to na pewno nie witaminy czy składniki mineralne ale kwas jabłkowy(...)ilość tego cukru. Te dwa składniki w połączeniu z bakteriami kwasu mlekowego znajdującego się w tej niewielkiej ilości kwasu dodanego do zaczynu powodują, że zaczyn fermentuje szybciej, jak również ciasto właściwe wyrasta o prawie połowę czasu krócej. Czy warto mówić o zyskaniu tak krótkiego czasu w porównaniu do kilkunastogodzinnego czekania na gotowy chleb? Tak, zdecydowanie tak! Bo jeśli pominiemy

Leśny Zakątek
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wg Aleex 129

tego przepisu korzystałam już jakiś czas temu, ale mimo „dziwności” ciasta, nadal do niego wracam. Dlaczego? Bo ciasto świetnie smakuje: jest puchate i wysokie. Idealne, aby połączyć je z pierwszymi letnimi śliwkami. Może dacie się namówić? Składniki: • 6 łyżek oleju • 60 dag mąki • 3 duże jajka • 6 pełnych łyżek cukru • 1 cukier wanilinowy • 8 dag drożdży • 1 szklanka mleka • szczypta(...)ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże. Ponownie zmiksować. 3. Dodać olej i mąkę, wszystkie składniki wymieszać na gładką masę trzepaczką. Oczywiście można użyć miksera, ale nie jest to konieczne. 4. Ciasto przełożyć do foremki 22x30 wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 40 -50 minut. 5. Wyrośnięte ciasto posypać cienką warstewką bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku z owoców

W mojej kuchni
Pączki ziemniaczane 102

Pączki ziemniaczane Ciekawy przepis na pyszne, puchate i delikatne pączki. Do ciasta dodajemy ugotowane ziemniaki, które są w smaku w ogóle nie wyczuwalne, ale dzięki nim pączki długo zachowują świeżość. Polecam!     Składniki: 0,5kg ziemniaków 600g mąki pszennej 50g masła 4 żółtka jaj (jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki) 100g cukru 14g suchych drożdży 80ml letniego mleka szczypta soli

Blog z Apetytem
Dwupiętrowy tort na chrzciny dla dziewczynki 201

sobą czapki! Jak tylko wrócę do domu, wykopię mój cieplejszy płaszcz (jeszcze nie zimowy; nie popadajmy w panikę), wyjmę też na wierzch wszystkie ciepłe swetry i puchate skarpetki. Witaj jesieni! Ciasto, które Wam dzisiaj pokażę, przygotowałam parę miesięcy temu; na chrzest małej Astrid. Były już muffinki, teraz kolej na głównego bohatera. Musze przyznać, że było to dla mnie spore wyzwanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem z dyni i masła orzechowego. 183

Drożdżowe rogaliki z dynią o nadzieniu orzechowo - dyniowym Drożdżowe, dyniowe rogaliki z nadzieniem orzechowo-dyniowym! Pysznie! Kochani, jestem przeszczęśliwa. Wymyśliłam sobie rogaliki takie puchate i puszyste z ciasta drożdżowego z dodatkiem puree z dyni pieczonej, z nadzieniem z dyni masła orzechowego. Wyszło tak pysznie, tak jak chciałam ;-).  Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni miało obłędny kolor, widzieliście zresztą już

SMYKWKUCHNI
Najlepsze lody truskawkowe 753

oknem jest ciągle ciemno, pada z małymi tylko przerwami, wieje straszliwie i ostatnie, na co mamy teraz ochotę, to lody. Wszędzie pachnie cynamonem i czekoladą, pieczemy puchate, cieplutkie drożdżówki, ewentualnie ciasta pełne gruszek i jabłek; jesienne, a może już nawet zimowe. No tak. W zasadzie to ja się z tym wszystkim zgadzam, i też tak robię. Ale... Dostałam sorbetierę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 387

przez 15 - 20 minut (piekłam ok. 30 min), aż rogaliki będą rumiane. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i piekarnika. Podawać posypane cukrem pudrem. Rada: im grubsze ciasto rozwałkujemy tym bardziej puchate rogaliki otrzymamy, nie radzę zbytnio przesadzać z grubością ponieważ możemy przy tym utracić chrupkość. :) Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto z dynią, gruszką i figami 207

razem będzie przepis na słodko. Ciasto, które upiekłam jest dla raczej wielbicieli ciast  wilgotnych, ciężkich. Musu z dyni jest tyle samo co mąki, więc ciasto nie należny do tych puchatych. A do tego typowe dla jesieni owoce: gruszka i figa.  To idealna propozycja na jesienne chłody. I dodam jeszcze, że to ciasto z typu tych co się robi

Kulinarne przygody Gatity
Ucierane ciasto z wiśniami i amaretto 196

Bardzo proste i szybkie ucierane ciasto z wiśniami.Ciasto jest pyszne,mięciutkie,bardzo puchate i sprężyste.Tak samo świeże i na drugi dzień.Dzięki sporemu dodatkowi amaretto ma wspaniały migdałowy aromat.Świetny przepis na wykorzstanie wiśni z kompotu.Następna próba ciasta z serii bezcukrowej,po serniku (przepis tutaj) i próba bardzo udana.Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem.Ciasto cieszyło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!