puchate ciasto - 450 przepisów (strona:12/30)

Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 159

taki sam.  To magia na pewno. Jak smakują mantou ? Są pyszne. Delikatne, puchate, słodkie w sam raz. Mają intensywny i niezwykle przyjemny aromat ziemniaków w najlepszej postaci,  takich, które ma się ochotę jeść jeden za drugim.  To jakby smakowało się ziemniaczaną duszę.  Ciasto zagniata się doskonale, jest elastyczne i nie sprawia żadnych problemów. Pure z fioletowych

KUCHARNIA
Drożdżowy placek z wiśniami - pycha 128

Placek drożdżowy z wiśniami i kruchą, słodką kruszonką o smaku amaretto jest fenomenalny. Wysoki, puchaty, mięciutki i bardzo maślany, po prostu niebo w gębie. Kiedyś myślałam, że do upieczenie takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła! Drożdżówki są co prawda bardziej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 195

rzewień.  W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie  karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie, najlepsze jeszcze lekko ciepłe :-).  Inspiracja Matka wariatka i Moje wypieki Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje: jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i  lekkie ciasto jogurtowe

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe grzebienie z nadzieniem orzechowym 183

bloga Komarki i u niej była alternatywa rogalików lub grzebyków, więc ja wybrałam grzebienie. Wyrosły jak szalone i zrobiły się takie puchate, delikatne a nadzienie z orzechów - u mnie migdały i orzechy ziemne jest przepyszne. Jako dodatek do ciasta użyłam pure z dyni i dzięki temu ciasto jest jeszcze pulchniejsze. Polecam gorąco. Dyniowe grzebienie z nadzieniem orzechowym. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Magdalenki 129

Wlejcie masło i wymieszajcie bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Napełnijcie foremki ciastem do 2/3 wysokości (jeżeli użyjecie formy muffinkowej, wyłóżcie ją papilotkami). Ciasto włóżcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie 8-10 minut bez termoobiegu. 4. Wyjmijcie gotowe magdalenki, powinny być puchate, wyrośnięte i złote. Zostawcie na 5 minut, wyjmijcie z formy, jeszcze chwilka i możecie jeść! ;) Do kawy i herbaty

Kuchnia Prezydentowej
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 139

kuchenne.Nie dalam jednak za wygrana i powrocilam do gofrow.Dzisiejszy przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem.Skladniki na 5 duzych gofrow:maka chlebowa przesiana-115gciepla woda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Donuty brzoskwiniowe 314

Dzisiaj moja pierwsza propozycja w ramach Morelkowo-brzoskwiniowo.  Na początek będą donuty.  Okazuje się, że są jeszcze łatwiejsze niż muffiny.  Ciasto przygotowuje się tak samo szybko, a piecze się je połowę krócej.  A do tego są bardziej puchate i dzieci są zachwycone. Przepis na podstawie bloga Foodstoriesblog .     Składniki (na 10 - 12 donutów): 200 g mąki pszennej 60 g cukru

Sto kolorów kuchni
Pizza z szynką 114

wody 1/2 kostki drożdży (50g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przyprawy do ciasta: szczypta bazylii, oregano lub ziół prowansalskich Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki na farsz: 25 dag sera żółtego mozzarella 25 dag sera gołda 20 dag plasterków szynki

Kocham Czekoladę
Biszkoptowe rogaliki z jabłkami (na drożdżach). 162

Nazwałam te rogale biszkoptowymi, bo zrobiłam ciasto w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Białka ubiłam, dodałam stopniowo puder oraz żółtka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie rogale wyszły prawdziwie puszyste i mięciutkie. Jak słodkie puchate i maślane bułeczki. Jak dobrze wypieczony wilgotny biszkopt. Dobre są zarówno pierwszego dnia, jak i kolejnego. A z dodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie. Warto pomieszać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pancakes (bezglutenowe) 191

Następnie białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z ciastem. 5. Smażymy na maśle, ale nakładamy łyżką nieduże kleksy ciasta, by nie było kłopotu z przekładaniem na drugą stronę. Smażymy króciutko. 6. Pancakes bezglutenowe nie będą tak puchate jak pszenne, ale również urosną i będą mieć w sobie pęcherzyki powietrza, dzięki którymi są niezwykle lekkie, ale w smaku zdecydowanie lepsze

Kawa z mlekiem
Ryż, jabłko i czekolada czyli puszyste placki z resztek. 170

ostygną polewamy czekoladą (z sokiem i olejem)  rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Placuszki - racuszki wyrośnięte, puchate i delikatne. To za sprawą ryżu, który tak naprawdę jest mało wyczuwalny. Kto lubi bardziej słodkie rzeczy, może sobie spróbować pierwszej partii. I jeśli zajdzie potrzeba można dosłodzić ciasto, albo więcej dodać czekolady lub też posypać sobie cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta wyszło

Dieta moja pasja
Traumatyczne pączki - oponki dla cierpliwych 196

ukazało się... Dokładnie tak - wyrośnięte ciasto drożdżowe! Patrzyłam i nie mogłam uwierzyć w to, co widzę. No bo jak to tak...? Najpierw nic, a potem nagle bum...? Hmpf... Zaskoczona stwierdziłam, że skoro już urosło, to przecież nie będę wyrzucać... Rozwałkowałam, powycinałam oponki, znów włożyłam na godzinę do cieplutkiego piekarnika. Urosły! I wyszły idealne - puchate, leciutkie, z tą cudowną obrączką, która(...)Wydaje mi się, że olejek byłby dużo lepszym rozwiązaniem - bezpieczniejszym, no i da bardziej wyraźny smak. Dwie, trzy krople, i powinno się udać.Co do źródła... Kiedy drugi raz ciasto nie urosło, zła, wyrzuciłam plik z przepisem, w którym również znajdował się adres strony, z której go wzięłam. Później, choć próbowałam, nie mogłam już go znaleźć... Mam nadzieję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 183

już pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami, z malinami, z jabłkami, z gruszkami i pomarańczą,  z borówkami, a także z karmelizowanym rabarbarem, z dynią czy cynamonem, ale na początku(...)jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc zapraszam na pyszne, puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.)Czas przygotowania: 3 godzinySkładnikiCiasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka

Kulinarne przygody Gatity
Ekonomiczne drożdżówki ze śliwkami 119

Ekonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :)Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :)))Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym(...)cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik na 25-30 stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry o szerokości 2,5 cm (zostawić trochę marcepanu na kruszonkę- którą można oczywiście pominąć).Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć

Kraina Miodem Płynąca
pyszna kaszubska drożdżówka na żółtkach z rodzynkami... 167

położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25-30 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach przed podaniem posypać cukrem pudrem - kaszubska drożdżówka jest lekka, puchata, aromatyczna i smakuje sama lub z dżemem, masłem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
PLACKI JOGURTOWE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI 170

Rewelacyjne puchate placuszki z dodatkiem jogurtu naturalnego. Do ich przygotowania nie potrzeba miksera, bowiem wszystkie składniki wystarczy krótko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i po wyłożeniu na patelnię nie powinno się rozlewać. Pamiętajcie, aby zachować odstępy między placuszkami, gdyż sporo urosną. W sezonie jesienno - zimowym polecam podać je z cynamonowo-cukrową posypką i karmelizowanymi jabłkami. Lekkie i pyszne będą

cool and minty

Proponowane wyszukiwania