puchate ciasto - 450 przepisów (strona:16/30)

Maślane bułeczki z kawałkami czekolady 195

Intensywnie maślane i puchate bułeczki z dużą ilością czekolady. Wyśmienite ze szklanką gorącego mleka. Dawniej, bardzo często kupowałam takie w pobliskiej piekarni i muszę przyznać, że domowe nie odstają od nich ;D Polecam! Składniki:(na około 6-8 bułeczek) Ciasto: 40 g miękkiego masła  1/2 szkl. letniego mleka 10 g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru

Nastoletnie Wypiekanie
O marcowej pogodzie i czekoladowym chlebku bananowym słów kilka 183

wiem, że w marcu jak w garncu , ale bez przesady! Rano wychodzę z domu - cud, miód i orzeszki. Niebo w zachwycających odcieniach błękitu, różu i złota, kilka puchatych obłoczków przesłania wschodzące słońce. Uśmiech sam mi wykwitł na twarzy, i nie schodził, póki nie dojechałam do szkoły. Bo tu powitał mnie deszcz, który ciął w szyby równomiernie przez cztery godziny(...)następnego dnia, ale nawet co zdarzy się za godzinę. Najlepszy na to sposób - zawinąć się w koc na kanapie, w zasięgu dłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 171

Smacznego!Dziś spotkała mnie ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem. C. obiecał, że następnym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbarowe róże 156

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z maki gryczanej z kremem z czarnego bzu 160

C.Cukier z jajkami ubijamy do bialosci,na gesty,puchaty kogel-mogel .Potem nalezy na wolnych obrotach wmieszac make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru i najlepiej odwrocic go "do gory nogami",bedzie wtedy idealnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebularze 192

zabrałam. Przepis znalazłam na stronie o Lublinie , jest też na blogu Kwestia smaku , tu też zaglądałam. Z przepisu wychodzi 12-14 cebularzy o średnicy 15 cm (czyli niedużych), puchatych, mięciutkich. Oczywiście świetnie smakują z masełkiem jeszcze na ciepło, ale to każdy wie. [:Listonic] Składniki na 12-14 sztuk: 500 gr mąki pszennej u mnie typ 450 i 650 pół(...)miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, rozpuścić masło, ostudzić tak aby było ledwo ciepłe, sól, jajko. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, nie klei się do rąk, ani do miski, jest gładkie

moj przepis na
Chlebki manakeesh z zaatarem 86

tymianek, majeranek i oregano. Moje chlebki wyszły nieco bardziej puchate, ale przy temperaturach panujących w domu drożdże po prostu oszalały. Inspiracja tutaj. Chlebki manakeesh z zaatarem Czas przygotowania: Proporcje na 10 chlebków Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 650 2 szklanki wody* ( w oryginalnym przepisie było mniej wody, ale moje ciasto było bardzo twarde, więc musiałam dodać jej więcej

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny sernik z karmelową nutą na orzechowym spodzie - bez glutenu 150

puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza w smaku wersja śmietankowo- karmelowa na ciężkim (kompletnie bezglutenowym) orzechowym spodzie. Przepyszne karmelowe drobinki rozpływają się w ustach i nadają sernikowi świątecznego charakteru i przytulności, a wyrazisty orzechowy spód wspaniale kontrastuje ze śmietankowym serem, przywołując wspomnienia orzechowych prezentów z dzieciństwa. Sernik to jedno z tych ciast, które kojarzą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak ,,puchaty,, 364

Gotowany kurczak to u mnie codzienność. Tak jakoś sie składa , że najczęściej gotuję zupy i wywary na drobiu. Potem zostaje mięso , które przecież jakoś trzeba podać

Buniabaje w kuchni
Puchate amerykańskie pankejki 152

Sobota, więc długi, leniwy poranek ze smażeniem w piżamach puchatych placków, jedzonych gorących prosto z patelni. To, co zostało, zjadłam posmarowane masłem orzechowym i musem z jabłek, choć oczywiście inne dodatki są mile widziane ;) Jedyne zmiany, jakich dokonałam w porównaniu z oryginalnym przepisem to zmniejszyłam ilość proszku dopieczenia dodawanego do ciasta o całą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego posmaku

Słodkie inspiracje
Pączki z lime curd i bezą 172

Puchaty pączuś z słodko kwaśnym, jakże orzeźwiającym nadzieniem otulony zdumiewającą bezą. Zdecydowanie, to jeden z moich ulubionych smaków i wariacji pączkowych. Pomysł zaczerpnęłam od "Moje Wypieki" , gdy ujrzałam te cudeńka na instagramie. Urzekły mnie w pierwszym mgnieniu oka. Absolutny "must have". Ciasto pączkowe: 1 jajko i 3 żółtka pół kilo mąki pszennej 20 g świeżych drożdży skórka z 2 limonek

Karczma Honorietty
Jagodzianki- najlepsze! 191

taka opinia jest dla mnie bezcenna! Wilgotne, puchate i obficie nadziane jagodami. Nie powstydziłby się ich nawet najlepszy piekarz. Wiecie, co jest w nich jeszcze takiego niesamowitego?? Ich nieziemski zapach roznoszący się po domu. Od razu wiadomo, że jagodzianki w piecu :) Polecam!     Składniki: (na ok. 12 dużych jagodzianek)   Ciasto: 500 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb domowy pszenno żytni 115

przyjemnie. Pomimo dodatku mąk mieszanych bardzo delikatny i puchaty. Bardzo polecam. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g mąki żytniej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Kocham Czekoladę
Puchaty sernik 269

antytalenciem sernikowym i to dla mnie bardzo bolesna sprawa, bo uwielbiam sernik. Ale w te Święta dostałam genialny przepis! Przepis, który jeśli wyszedł tak cudownie mnie, musi wyjść każdemu. Puchaty sernik 1 szkl. mąki 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego/daktylowego 3 żółtka 100g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg sera 1 szkl(...)ziemniaczanej 3/4 szkl. oleju 2,5 szkl. mleka Mąkę, cukier kokosowy i proszek do pieczenia posiekać razem z masłem. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii, po czym zagnieść gładkie ciasto. Schować do lodówki na minimum 30 minut (można też całkowicie zamrozić, po rozmrożeniu można od razu rozwałkować). Ser utrzeć z żółtkami i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Olej wlać powoli

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dyniowe racuchy drożdżowe 158

Dyniowe racuchy drożdżowe, we wspaniałym pomarańczowym kolorze, grube, puchate, po prostu pycha. Idealne do wykorzystania przygotowanego dyniowego puree w domowych posiłkach. Dobrze smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym. Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa. Jedyna niedogodność, to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Polecam, posmakują wszystkim! Składniki na 15 sztuk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania