wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 160 st. C na 20-25 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy do dalszej zabawy. W trakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem.Składniki kremu:-kostka masła lub margaryny-opakowanie 400 g kremu czekoladowego-odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki-5-10 dkg orzechów włoskichDo nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego naparu(...)Orzechy rozdrabniamy. Śliwki kroimy w drobną kostkę. W miseczce ucieramy masło, dodajemy krem czekoladowy i miksujemy. Dodajemy pokrojone śliwki i miksujemy.Powstanie delikatny, puchaty kremik. Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części. Nasączamy spód. Nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy. Wykładamy pozostały krem.Smarujemy
Maminek kulinarnygorące!) masło, dokładnie mieszając. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę; można na całą noc. Formę na muffiny dokładnie wysmarować masłem. Do każdego dołka wkładać 1 kopiastą łyżeczkę ciasta. Piec w 200 st. C. przez 13-15 minut. Zostawić na 5 minut do przestudzenia w formie, następnie wyjąć ciasteczka i zostawić do całkowitego ostudzenia na kratce. Smacznego! A skoro(...)powrocie z pracy zmieniam ubrania na domowe. Też tak macie? Zamiast modnych rurek - wygodne, rozciągnięte dresiki. Elegancką koszulę zastępuje powyciągany t-shirt, a buty... No cóż, w moim przypadku - puchate skarpetki. C. się tym procedurom dziwi niesamowicie. Zastanawiam się, czy kiedyś w końcu przestanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzecloud of goodness. It is perfect lunch option, something you can take to work as it tastes great hot or cold. Ta zapiekanka jest bardzo delikatna. Nadzienie jest jak puchata chmurka. Jest to idealna propozycja na lunch, coś co można zabrać ze sobą do pracy, gdyż smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno. We will need: a pack(...)dusting 300g cherry tomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 2 jajka 300ml tłustej śmietanki garść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji 50g Parmezanu
Smaki Przyprawy i Kolorypuchata chmurka. Jest to idealna propozycja na lunch, coś co można zabrać ze sobą do pracy, gdyż smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno.We will need:a pack of shortcrust pastry ( ~350g)bread crumbs, for dusting300g cherry tomatoesolive oil2 eggs300ml double creamhandful basil leafs, shredded plus some more for decoration50g Parmesan, gratedPotrzebne nam będzie:paczka gotowego ciasta kruchego
Kulinarna rozmowawersji ekstrapomarańczowej. Sernik z prawdziwego sera, z dodatkiem śmietany utrwalony galaretką, pomiędzy pomarańczowym biszkoptem. A że motywu przewodniego nigdy dość to pomarańcza zagościła także na wierzchu. A co! Lekka, puchata wersja sernika- sprawdzi się idealnie także na świątecznym stole. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru kilka kropel aromatu pomarańczowego szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy(...)łyżki cukru+ 12 szklanki gorącej wody+ kilka kropli aromatu pomarańczowego Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe rozrobione na ¾ litra wody 1 pomarańcza WYKONANIE: blat biszkoptowy nasączony masa serowa biszkopciki z ciasta pomarańcze galaretka Smacznego
Domowe ciastadoprowadzić masę do temperatury pokojowej przed użyciem. Tang zhong umożliwia większą absorpcję płynów dzięki żelowaniu skrobi, czyniąc chleb bardziej puszystym, miękkim i elastycznym, utrzymującym dłużej świeżość, wilgotność ciasta i jego delikatność. Tang zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości(...)tang zhong - dz ielony na części, drugi w małej ok rągłej tortownicy zwinięty w ślimak. Ch leb smakuje doskonale z arówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. Jest puchaty i delikatny, dos łownie to "obłoczna lekkość". Na zdjęciach z galaretką z papierówe k z wanilią i miętą. 480g maki chlebowej lub innej silnej
KUCHARNIASobota to dzień kiedy możemy celebrować posiłki z rodziną i poświęcić więcej czasu na ich przygotowanie. Puchate placuszki na mące ryżowej z dodatkiem borówek, idealnie pasują nie tylko na śniadanie, ale również na obiad lub podwieczorek. SKŁADNIKI 150 g jogurtu truskawkowego, ok. 100 g mąki ryżowej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, garść borówek, 1 łyżka(...)oleju + olej do smażenia WYKONANIE Jogurt roztrzepujemy trzepaczką z jajkiem, dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia, a na końcu olej. Następnie dodajemy borówki, delikatnie mieszamy. Gdyby ciasto wyszło za gęste dodajemy trochę wody. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem nakładamy łyżką placuszki. Smażymy na złoto z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem
słodki bratekJest sezon na maliny i trzeba z niego korzystać. Jest to pomysł na pyszne słodkie śniadanie, które zadowoli niejednego łasucha. Jedzmy świeże maliny bo mają bardzo
IMPRESJA SMAKUokruszki. Dajemy do miski, masło rozpuszczamy w mikrofali. Płynne, ciepłe masło dodajemy do pokruszonych herbatników, mieszamy. Masą wykładamy dno. I już mamy spód :-) Teraz przechodzimy do naszej pysznej, puchatej masy :-) Do schłodzonego mleka wsypujemy śnieżki, miksujemy na sztywną masę. Do ubitej śnieżki dodajemy serek. Żelatynę mieszamy z gorącą wodą, studzimy-musi być zimna, ale wciąż płynna. Delikatnie dodajemy(...)kolor :-) Banana kroimy na plasterki, można tak jak ja, wyciąć małe serduszka :-) Układamy na masie. Smarujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Gdy galaretka będzie tężejąca wylewamy ją na ciasto. Dajemy do lodówki na całą noc, następnego dnia ściągamy obręcz tortownicy, i delikatnie usuwamy formę, dobrze jest pomóc sobie nożem. I gotowe :-) Torcik jest lekki, nie za słodki,wysoki, puszysty
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCzas korzystać z dobrodziejstw lata :), dziś puchate pampuchy z frużeliną truskawkową. Składniki na ok 20 sztuk: 1 kg mąki pszennej 8 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 4 jaja 10 dag roztopionego masła 1 szklanka ciepłego mleka Dodatkowo:Świeże lub mrożone truskawki lub frużelina truskawkowa ze słoika, można oczywiście wykorzystać inne sezonowe owoce. 1. Drożdże rozcieramy(...)cukrem, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże ,,ruszyły,,. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, roztopione masło i drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, robimy podłużny wałek i nożem dzielimy je na ok. 20 części. Blat kuchenny posypujemy mąką
Apetyczna babeczkaBułeczki z mąką pszenną razową, z otrębami owsianymi i zarodkami pszennymi. Z zewnątrz posypane pestkami dyni. Nie należą do grupy puchatych bułeczek, są raczej konkretne i bardzo syte. Składniki: (na 10 sztuk) 265 g mąki pszennej typ 650, 245 g mąki razowej pszennej typ 2000, 30 g zarodków pszennych, 20 g otrębów owsianych, 7 g drożdży instant (saszetka(...)soli, 1 łyżeczka cukru, 130 g letniego mleka, 145 g letniej wody Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać przy pomocy robota / miksera przez około 10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na mniej więcej 60 minut. Po upływie tego czasu ciasto odgazować, uderzając w nie dłonią, i podzielić ciasto na 10 równych
Plate of JoyGordona Ramsaya, który znajdziecie TUTAJ, modyfikacje jakie wprowadziłam: dodałam warzywo, w związku z czym musiałam zmniejszyć ilość mleka (warzywo niesie ze sobą sporo soczystości) i jajko jako lepik, żeby ciasto lepiej się trzymało. Dodałam także trochę soku z cytryny, który pomaga w przyswojeniu się żelaza z buraka. Różowe naleśniki 1-2 buraki 1 szkl. mleka 125g mąki 2 jajka(...)zmiksować. Smażyć na odrobinie tłuszczu, najlepiej na klarowanym maśle bądź oleju kokosowym. Podawać z dowolnymi dodatkami (jabłko, gruszka, banan, rozmaite dżemy, bita śmietana). Naleśniki w tej formie są bardzo puchate i naprawdę przepyszne. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkokanapek i z szynką, i z dżemem. Tym razem wymieszałam zwykłą mąkę pszenną z razową, dzięki czemu stały się bardziej konkretne i sycące. W niczym nie ustępują tym puchatym, tylko na zwykłej mące. Nam bardzo smakowały. Spróbujecie...?Bułki z mąką razowąSkładniki:(na 10 bułek)350 g mąki pszennej150 g mąki pszennej razowej1 łyżeczka soli25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru125(...)zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać mleko. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać wodę i jajko, zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut.Wyrośnięte bułeczki spryskać wodą.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzepracy po ciemku, wracam po ciemku... Ciężko wtedy znaleźć motywację do czegokolwiek; siedzenie na kanapie pod kocem (albo dwoma), z kubkiem gorącej herbaty w zasięgu ręki i talerzykiem pachnącego ciasta na kolanach, wydaje się być szczytem możliwości. Gdy w końcu znalazłam chwilę na przejrzenie znajomych blogów, niemal wszędzie wyczytałam mniej lub bardziej zawoalowane przytyki pod adresem jesieni. Że brzydka(...)ślimaczy kształt. Młoda nazbierała jeżyn, w szafce znalazłam słoiczek kremu z białej czekolady z pistacjami, i tak powstała mięciutka, słodka i pyszna drożdżówka. Wyrosła niesamowicie; wyszła zaskakująco puchata i delikatna. Lekko kwaśne jeżyny świetnie skomponowały się ze słodkim kremem; skubaliśmy ją w drodze do Amsterdamu i muszę przyznać, że zniknęła szybciej, niż się spodziewałam. W końcu byliśmy już tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię we własnym domu jak u siebie. W weekend, po kąpieli, wyszłam spod gorącego prysznica rozgrzana i różowiutka, pachnąca nowym, morelowo-truskawkowym mydłem. Owinęłam się mięciutkim, kremowym szlafrokiem, włożyłam puchate, fioletowe skarpetki i zadowolona weszłam do sypialni. Moje czujne oko od razu dostrzegło jakąś dziwną, czarną plamę na prześcieradle. Podeszłam bliżej, zapaliłam światło i... W tym momencie plama dała nura(...)niespecjalnie dobrze spałam tamtej nocy... Po opowiedzeniu tej mrożącej w żyłach krew historii w pracy usłyszałam: To za ile wystawiliście dom na sprzedaż...? Ha. Ha. Przepis na to ciasto z rabarbarem znalazłam na blogu Pistachio . Spodobał mi się bardzo, bo są w nim same dobre rzeczy: miękkie, waniliowe ciasto ucierane, karmelizowany rabarbar i krem budyniowy. Niewielki dodatek kardamonu nadaje
Pożeraczka, czyli raz adobrze