jaką mam ochotę jest gorąca herbata, dobra książka, głęboki fotel i koc. Kiedyś dołączyłabym do tego kota na kolanach, ale odkąd mieszkam z daleka od rodzinnego domu, mój puchaty przyjaciel towarzyszy mi jedynie mentalnie. Zbliża się listopad, miesiąc najbardziej słotny i ponury ze wszystkich w ciągu roku, ten szary posłaniec sunącej ku nam przez arktyczne pustynie i syberyjską tundrę zimy(...)krem, po czym dodać jajko. Kiedy wszystkie składniki się połączą, na wolnych obrotach miksera, dodać wymieszane suche składniki. Otrzymaną w ten sposób masę wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka o ulubionym kształcie, każde z nich posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać skruszonymi orzechami laskowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoPuchate, chrupiące pierożki nadziane pieczarkami i czerwoną soczewicą. Pierożki idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu lub jako danie główne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony ' Kuchnia Tradycyjna ', wprowadziłam jednak kilka zmian. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 18-20 pierożków: 4 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny (300 g) 1 jajko 2 żółtka 200 g drożdży szczypta soli(...)ciepłego (NIE gorącego) mleka, dodajemy 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i kruszymy drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Tak przygotowane drożdże przekładamy do miski z mąką, dodajemy resztę składników na ciasto i zagniatamy przez 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Soczewicę przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu
My Culinary ArtJedne z najprostszych placuszków jakie robiłam, bardzo puchate, delikatne i po prostu pyszne. Idealne np. kiedy zostaną nam białka, bo akurat żółtka wylądowały w innym wypieku lub deserze :) Takie białkowe placuszki to wspaniały pomysł na lekkie śniadanie albo posiłek po treningu. Użyłam do nich mąki orkiszowej, ale na pewno sprawdzi się też inna np. owsiana lub pszenna pełnoziarnista, nie polecałabym(...)ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę. pod koniec dodać ksylitol i jeszcze przez chwilę ubijać. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Patelnie rozgrzać i posmarować olejem kokosowy. Nakładać łyżką ciasto, tworząc okrągłe placuszki. Smażyć z dwóch stron aż do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami
Healthy food explorerProsty i niezawodny przepis na puchate bułeczki drożdżowe. Bardzo mięciutkie i delikatne, idealne do domowego fast foodu. Pyszne także jako podstawa tradycyjnej kanapki z ulubionymi dodatkami lub najprościej - z masełkiem. Dzięki długiemu wyrastaniu oraz dodatkowi żółtek i masła, bułeczki są lekkie i pełne pęcherzyków powietrza. SKŁADNIKI / 9 szt 350 g mąki pszennej + 2 łyżki 1 łyżeczka soli(...)łyżki mąki i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn z drożdży dodajemy do mąki i wyrabiamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem. Cały czas miksując, dodajemy po 1 żółtku, a gdy połączą się z masą, w 3-4 partiach dodajemy miękkie masło. Miksujemy do połączenia składników w gładkie, lśniące
cool and mintySmaczne, puchate w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki, które idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą i magią Bożego Narodzenia. Bajeczne, kolorowe pierniczki na pewno urzekną dzieci, ale także dorośli z pewnością ulegną ich urokowi. ...a ile zabawy w ich przygotowywaniu.... Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki:Pierniczki:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru135(...)sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek.Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności
Słodka Stronaracuchy. Przepis najprostszy jaki znam, zaczerpnięty z bloga Kwestia smaku , ale też w nieco innej formie przekazany mi przez mamę koleżanki jeszcze za czasów liceum. Racuszki są przepyszne, bardzo puchate i jak to stwierdził M. wyglądają jak pączki, a zatem wpisują się też idealnie w klimat karnawału (a na marginesie mówiąc, wiecie że w tym roku mamy najdłuższy od ośmiu(...)palcami i wrzucić do ciepłej wody, przemieszać żeby się rozpuściły, po czym wlać je w zagłębienie w mące, razem z dwoma łyżkami oliwy. Przez około 5-10 minut mieszać ciasto drewnianą łyżką, aż powstanie gładka i nieco lepka masa. Odstawić ją na 1 godzinę w ciepłe miejsce (bądź na 30 minut do piekarnika nastawionego na ~40 C). W tym czasie
Przepysznik - BLW i nie tylkospowil caly ogrod swoim odurzajacym,czarujacym zapachem.Pijemy lemoniade z kwiatami bzu,ogromna porcja kwiatow suszy sie,by dolaczyc do zimowych zapasow.A dzis zrobilam racuchy z bzowymi kwiatami.Racuchy sa puchate,bardzo pulchne,po prostu przepyszne.Troche zdrowsze niz te zwykle z bialej maki,bo moje racuchy zrobilam z maki orkiszowej.Mozesz je zrobic jednak z maki pelnoziarnistej w calosci lub wymieszac ze zwykla(...)wlac olej.Pamietajmy,by oleju nie zalowac,otrzymamy wtedy chrupiace racuchy i wbrew pozorom wchlona o wiele mniej tluszczu.Maczac baldachy w przygotowanym ciescie trzymajac za ogonek,pomagajac sobie widelcem .Nadmiar ciasta delikatnie strzepnac. Ukladac na rozgrzanej patelni.Gdy tylko ciasto sie zetnie,obciac ogonki wraz z odgalezieniami .Gdy sie racuchy przyrumienia ,odwrocic i smazyc z drugiej strony.Usmazone ,ukladac na talerzu wylozonym papierowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najbardziej kultowy wypiek na wielkanocnym stole to oczywiście babka. Ta tradycyjna, wypracowana, dopieszczona ciepłem i bardzo puchata od kopy żółtek to baba drożdżowa. Coraz częściej zastępują ją proste babki ucierane różnej maści. Nie zastąpią na pewno pysznej baby drożdżowej, ale łączy je jedno - na pewno są ozdobą stołu wielkanocnego. Oto uniwersalna babka dwukolorowa, bo i dla smakoszy jasnych i czekoladowych(...)potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z olejem i jogurtem. Część masy odłożyć do odzielnej miseczki, przesiać na sitku kakao i wymieszać mikserem wyłożyć białe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub grysikiem, na to ciemno ciasto i białe na górę piec w 180`C 55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sery, dodałam przyprawy i składniki niecodzienne typu burak, marchew, tymianek, liofilizowaną skórkę z cytryny, wanilię, matche oraz wsadziłam do pieca. I wiecie co? Było dooobre ! Bardzo dobre. Nie takie puchate jak oponki smażone na tłuszczu, ale lekkie, delikatne i pachnące. Zostały pożarte z kawą. Dla mnie wersja z burakiem wygrywa wszystko. Zastąpiłam biały cukier cukrem brązowym, śmietanę jogurtem i okazało(...)pszenna od 1,5 kg do 2 kg – zależności ile wam zabierze. Odsączony twaróg łączymy ze wszystkimi składnikami w misce. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Na początku wyrabiam hakami do ciasta. Potem przekładam na stolnicę, podsypuję mąką i wyrabiam do momentu aż ciasto będzie elastyczne i będzie się łatwo wałkować. Ciasto podzieliłam na cztery równe części. Oponki pieczemy 15 minut
ladykitchenPyszne,zdrowe,puchate i mieciutkie buleczki orkiszowe.Udzial maki orkiszowej pelnoziarnistej wynosi 50 %,druga polowa to maka orkiszowa jasna 630.Zdrowotnosc buleczek podnosi jeszcze dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek:500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej(...)dostepne w sprzedarzy juz zmielone lub zmielic samemu w mlynku do kawy.Wyrabiac przez 10 minut.Uformujemy kule,przykryc folia spozywcza i pozostawic na okolo 1 godzine do podwojenia objetosci.Po wyrosnieciu ciasta wyrzucic je na blat i powtornie zagniesc.Gdy bedzie lekko sie kleic podsypac delikatnie maka.Uformowac 12 buleczek ,kazda okolo 80 g. Ukladacna blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś zapraszam Was na mięciutkie, puchate, aromatyczne bułeczki drożdżowe, subtelnie pachnące kokosem i skórką cytrynową, nadziane masłem czekoladowym. Niebo w buzi! Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, ale i po wystygnięciu nie tracą nic ze swojego smaku (jedynie nadzienie nieco twardnieje). Dla nas rewelacja! Polecam! Składniki na buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym: 560 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kokosowej(...)odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę ciepłego mleka). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czyli odchodzi od ścianek miski, wlewamy letnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut
Rozpustne gotowanieTypowo amerykańskie śniadanie - puszyste, puchate pancakes'y, których cudny zapach niesie się po całym domu... :) Standardowo podaję je z ciepłym miodem i masłem albo syropem klonowym. Moje Dzieci uwielbiają je też ze świeżymi rozgniecionymi owocami, dżemem lub cukrem pudrem. W "luksusowej" wersji, często bardziej na podwieczorek, robię Im prawdziwą wyżerkę i pancakes'y polewam gęsto roztopioną czekoladą i posypuję(...)pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej WYKONANIE: Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę, o konsystencji gęstej śmietany. Wykładaj na rozgrzaną patelnię po około 2 pełne łyżki ciasta i smaż pancakes'y najpierw z jednej strony na zloty kolor (na powierzchni placka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza), a następnie z drugiej strony również na złocisto. Postępuj
Słodko-Słony Świat Ilonysnuję plany, a gdy już wstanę, otwieram wszystkie okna, by świeży wiatr i promienie słońca napełniły całe mieszkanie, a szum miasta dawał poczucie życia. Wychodzę spod prysznica, otulona miękkim puchatym ręcznikiem, pozostawiając mokre ślady stóp na podłodze… W takie dni pozwalam sobie też na coś ekstra na śniadanie. Dziś tradycyjna owsianka ustąpiła miejsca delikatnym jogurtowym placuszkom z czekoladowymi kuleczkami(...)posiekanej drobno czekolady olej do smażenia Jogurt rozmieszać z sodą, odstawić na kilka minut. W tym czasie jajko roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, wsypać obie mąki, wymieszać na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać trochę mąki (zwykłej pszennej lub pełnoziarnistej). Wsypać czekoladę i ponownie wymieszać. Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju, zmniejszyć ogień, łyżką wykładać placuszki. Smażyć kilka minut
Obiad gotowyTypowe racuchy kojarzą mi się z dzieciństwem. Puchate, tłuste i napakowane jabłkami. Ja postawiłam przygotować lżejszą i zdrowszą wersję tych popularnych placuszków. Użyłam w tym celu m.in. płatków owsianych, ksylitolu i oleju kokosowego. Dopełnieniem smaku był dżem śliwkowy bez dodatku cukru , który swoim słodko-kwaśnym smakiem wpasował się tu idealnie :) Oczywiście jak racuchy to na drożdżach - aromat był cudowny! :) Składniki(...)mąkę, dodaj jajko, ksylitol, wyrośnięte drożdże i dobrze wymieszaj. Zostaw na 5 minut. Następnie dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i nakładaj po czubatej łyżce ciasta. Smaż do zrumienienia. Podawaj z dżemem śliwkowym bez dodatku cukru. Zapraszam na mojego INSTAGRAMA oraz FACEBOOKA
Zdrowie na języku :Pprzygotowywany jest na zakwasie (zachodzi fermentacja!) zawiera dużo więcej, lepiej przyswajalnych składników mineralnych niż pieczywo pszenne (także razowe) produkowane na drożdżach. Chleb żytni przegrywa często z białym, lekkim i puchatym pieczywem pszennym, dlatego warto poznać zalety żytniego zakwasowca. Żytni chleb wypiekany na zakwasie wływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, sprzyja namnażaniu się w jelitach korzystnych bakterii, a hamuje rozwój bakterii(...)drożdży 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli mąka pszenna do posypania Przygotowanie: zakwas, wodę i miód umieścić w misie robota. Dodać odważoną mąkę i sól. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na 3 części i uformować 3 bochenki. Ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!