już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe. Tym razem będą to pączki przygotowane na bazie białego sera. Pączki robi się bardzo szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne. Pączki serowe Składniki: 250 g białego sera półtłustego250 g mąki pszennej50 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego2 żółtka1/2 łyżeczki(...)posypania Wykonanie: Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu kieliszka wykrawamy kółeczka. W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz
Kulinarne przygody GatityDelikatny, puszysty biszkopt z lekką, puchatą masą śmietanową i świeżymi malinami to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na leciutki, letni deser. Maliny idealnie komponują się z bita śmietaną, co razem tworzy przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka
Słodka StronaWami przepisem na placuszki z jabłkami, natomiast tym razem mam dla Was przepis na równie pyszne racuchy drożdżowe...z bananami :). Są obłędne! Grubaśne, puchate, bardzo sycące. Dzięki słodkim bananom nie musimy dodawać do ciasta zbyt wiele cukru. Najlepsze prosto z patelni, gdy kawałki bananów w środku są jeszcze gorące ;). Możecie podać je z ulubionymi dodatkami: z jogurtem, polane miodem/syropem klonowym
Opowieści z piekarnikaBoskie racuchy drożdżowe z kawałkami jabłek. - Wystarczy dobrze wymieszać razem wszystkie składniki i dać ciastu wyrosnąć. - Super prosty i krótki skład. - Racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne. - Nie są tłuste, więc smakują cudownie również po przestygnięciu. - Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły
AniaGotuje.plsami ocenicie podczas wyrabiania ciasta. Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, nie powinno kleić się do dłoni. 2. Ciasto wałkujemy na grubość 7-10 mm i szklanką wykrawamy puchate koła. Proziaki wypiekane są na tradycyjnej blasze, ale na suchej patelni na małym ogniu też wyjdą, ( u mnie wersja z patelni). Opiekamy je często obracając
Apetyczna babeczkaniż cały mój Walle. Już dzisiaj dowiedziałam się, że woda nie może być po prostu letnia , ale należy dokładnie obliczyć jej temperaturę, żeby ciasto odpowiednio urosło. Piec, z którego wychodzą bułeczki mięciutkie i delikatne, super puchate, a jednocześnie z cudownie chrupiącą skórką, zrobił na mnie ogromne wrażenie. Pieczywo jak z piekarni; tyle, że tym razem zrobiłam je sama (no dobrze(...)ciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się, jak myć ręce
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaszym domu roztacza się cudowny zapach świeżo smażonych, delikatnych racuszków. Postanowiłam trochę "podkręcić" stary, sprawdzony przepis i w rezultacie powstało to niesamowicie smakowite danie. Ciasto z tego przepisu jest gęste, przez co racuszki wychodzą grubiutkie, puchate, dzięki dodatkowi jabłek wilgotne, soczyste, a dodatek karmelizowanych bananów nadaje całości wysublimowanego, niezapomnianego smaku!!! A jeśli dodatkowo polejemy je przygotowanym sosem z karmelizowanych(...)zaczną rosnąć. Po tym czasie do pozostałej szklanki ciepłego mleka wbijamy jajka i rozbijamy je (wyrówna się temperatura jajek), dolewamy do mąki i mieszamy dokładnie aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Obieramy banany i kroimy je wzdłuż na pół, a następnie na 1 cm kawałki, przekładamy
Rozpustne gotowaniebędzie smakować i wszystko "pójdzie" do kosza. Teraz żałuję, że tak długo zwlekałam. Serniczek jest wyborny! Delikatny, kremowy, aksamitny! Po prostu cudowny! Spód ciasta wykonany z migdałów i nasionek chia wpasował się idealnie, jest puchaty, mięciutki i aromatyczny :) Wiecie co, ja chyba już teraz nie będę kupować sera, tylko kaszę jaglaną :D Jestem zachwycona końcowym efektem, podobnie jak w przypadku(...)dosłownie chwilkę zamiksować, tak aby owoce całkowicie się nie rozpadły. 3. Migdały należy zmielić na mąkę. Białko ubić na sztywną pianę (pominąć jeśli nie używamy białka) Wszystkie składniki na ciasto połączyć. 4. Przygotować formę/foremki. Ja użyłam dwóch foremek serduszek, średniej wielkości, ale równie dobrze możesz serniczki przygotować w muffinkach bądź średniej keksówcę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę
Zdrowie na języku :Pmielonymi migdałami zamiast mąki. Nasłuchałem się o nim wielu opowieści i w końcu sam musiałem je upiec. Żałuję jedynie, że tak późno! Ciasto klementynkowe z tego przepisu przypomina mi słynne włoskie babki ponczowe nasączone limocello . Jest puchate, leciutkie, bardzo mokre i niezwykle aromatyczne. Po prostu wspaniałe! Jedynym problemem może być znalezienie dobrej jakości klementynek, najlepiej z ekologicznych upraw (inne mandarynki
Food SquareDziś pyszne, puchate i aromatyczne od dżemu mirabelkowego grzebyki, idealne na deser. Znakomite do kawy czy herbaty a może czystka, z kubkiem kakao też będzie super
Moje Małe Czarowanietradycji zadość upiekłam drożdżową babkę. Co prawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje smak domowej skórki pomarańczowej. Po raz pierwszy ciasto drożdżowe upiekłam bez dodatku cukru. Cukier zastąpiłam miodem, a lukier zrobiłam na bazie zmielonego ksylitolu. Powiesz, że miód to też cukier! Owszem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaraz zabrałam się do jego upieczenia. Z racji, że lubię upraszczać sobie życie ubiłam całe jajka. Wyszło puchate, mięciutkie z pyszną nutką cynamonu, kawałkami jabłek i suszoną żurawiną. Polecam ten przepis na super proste i wspaniałe ciasto. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 26 CM: 4 całe jajka szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Pani na desertego ładnie się spisywał, ale pora zmienić kaliber… Na pierwszy ogień poszła chałka. Chciałem zrobić tradycyjną, puchatą bułę z mąki pszennej, która by połechtała moje glutenowe receptory. Niestety okazało się, że jak to na ciasto drożdżowe przystało, chałka za bardzo urosła już w piekarniku i dotykała górną częścią grzałki… wsio się spaliło i nie było co pokazać. Poirytowany
Blendmanlubiane chyba przez wszystkich.Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia. Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego nie znoszę (wiem, wiem(...)sól. Dodać jajko, mleko, roztopione masło. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Patelnię posmarować olejem, można to zrobić za pomocą silikonowego pędzelka. Małą chochelką wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię formując małe okrągłe placuszki. Smażyć do momentu, aż spód stanie się delikatnie brązowy, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki (ok. 2-3min.). Następnie przewrócić
Walijskie Pichceniesuper przepis na pyszne ciacho z rabarbarem w roli głównej. Właśnie się zaczął sezon na to kwaskowe warzywo. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i robi się bardzo szybko. Tym razem dodałam do niego nieco kakao. Wyszło bardzo puchate i wilgotne, w dużej mierze dzięki naturalnemu jogurtowi, który jest jednym ze składników. Kupcie więc koniecznie nieco rabarbaru
Kulinarne przygody Gatity