samej kapusty, cebuli i czosnku gotowy do konsumpcji w ciągu tygodnia. Pycha. Kapusta pekińska jest delikatniejsza od białej a azjatyckie dodatki i przyprawy zamieniają ją w smaczną przekąskę czy przystawkę SKŁADNIKI: 1 duża kapusta pekińska 2 cebule 2 cebulki dymki ze szczypiorem na pastę przyprawową: 3 całe małe główki czosnku (obrać ząbki ze skórki) 5 cm kawałek imbiru
Sztuka gotowania w/g Samirywiększe uroczystości na wsi zawsze biło się świnię, galareta wieprzowa była jednym z popularniejszych sposobów na wykorzystanie części mięsa, niewykorzystywanych do innych potraw i na stole pełniła rolę przystawki, albo zagryzki – jak kto woli. Jeśli goście nie zjedli wszystkiego jadło się ją z chlebem również na śniadanie lub kolację. Studzianinę przygotowuje się z mięsa gotowanego z kością w wywarze
Trzeci talerzIranu. Do tego jest zbawienna dla naszego zdrowia i urody. Perska zupa cebulowa z sokiem z cytrusów, kurkumą i miętą jest idealna na nadchodzące zimowe obiady. Doskonale rozgrzewa jako przystawka przed głównym daniem. Bez problemu nadaje się jednak na wszystkie pory roku. To naprawdę zaskakująca zupa. SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 1 litr bulionu drobiowego 4 cebule pokrojone w pół krążki
Sztuka gotowania w/g SamiryZwykła a jednak niebanalna przekąska z grubej kiełbasy czyli miseczki z kiełbasy z pieczarkami i zielonym groszkiem, może stanowić super przystawkę. J ej niezwykłe doznania smakowe zapewni połączenie pieczarek, zielonego groszku z cebulą i nutką pieprzu. Zapraszam do posmakowania. składniki na 5 porcji 300 g grubej kiełbasy 1/2 puszki groszku konserwowego 200 g pieczarek 1 cebula olej
Smakowite DaniaNajlepszy sposób na pysznego faszerowanego kurczaka.Sprawdza się świetnie jako przystawka na przyjęciach i do kanapek.Wybaczcie , że zdjęcie nieciekawe , ale to stare zdjęcie ze starego bloga.Jak będę miała okazję zrobic takiego kurczaka jeszcze raz to zamieszczę nowe.Przepis jest naprawdę wart wypróbowania.Szkoda ,że rzadko robię większe imprezy ,a może to się kiedyś zmieni , zobaczymy.Zapraszam. 1 wyluzowany z kości kurczak
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZrobiło się chłodno, więc nadszedł czas na bardziej rozgrzewające przepisy. Dziś proponuję pyszną zupę krem z dyni i kalafiora, doprawioną rozgrzewającym imbirem i kminem rzymskim. Zupa
karmelowyjest twardsza niż stal? Kiedy sobie bezczynnie leży - imituje blat szafki, ale gdy "bawię" się w kuchni - jest nieoceniona i niezwykle przydatna. Czasami podczas domowych imprez - układam na niej przystawki, które wtedy bardzo ładnie się prezentują. Zresztą przyzwyczaiłam się do niej i sami to widzicie po moich zdjęciach! Prawda? Dodatkowe informacje o desce: długość - 40 cm szerokość
Di gotujePieczona dynia z szałwią Mega prosta potrawa , która w ostatnim czasie podbiła nasz stół . Doskonała na obiad , jako danie główne lub przystawka . Teraz kiedy w sklepach w końcu oprócz starej i mało smacznej odmiany bambino , pojawiły się także inne , wreszcie można puścić wodze fantazjom " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżymięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne na obiad np. do czerwonego barszczu (sprawdziłam), doskonałe na przystawkę z ulubioną surówką (sprawdziłam). Ale dobrze też jest mieć je w lodówce, żeby po prostu wziąć w rękę i zjeść (dzieci je uwielbiają). Przepis już dawano znalazłam w gazecie Kuchnia
Kuchnia u KrysiNa taką kukurydzę miałam ochotę od dawna. Doskonale upieczona, maślana, z nutą pikanterii – kukurydza pieczona z masłem chili jest idealna! Dodatek natki pietruszki i soku
Pasja SmakuZnów włoskie pieczywo na blogu! Kto często bywa we Włoszech, ten zapewne doskonale zna Focaccię. Focaccia to drożdżowe pieczywo, które stanowi podstawę pizzy i podawana jest zazwyczaj jako przystawka przed daniem głównym. Możliwości jej przygotowania jest od groma! W każdym regionie Włoszech piecze się ją z innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą
Nastoletnie WypiekanieSmaczna i zdrowa propozycja na przystawkę, przekąskę, lub małą kolację. Kremowa smaczliwka (uparcie pozostaję przy polskiej nazwie :)) w połączeniu z kwaśnym ogórkiem, zielonym pieprzem i oliwkami smakuje świetnie, całości dopełnia quinoa. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 dojrzałe smaczliwki (awokado) 2 - 3 ogórki kiszone 10 czarnych oliwek łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie 1 duży ząbek czosnku
Quinoa Raz!naszej roślinnej uczty będzie fit tarta z musem z malin i białą czekoladą z kokosa , czyli mój ulubiony sposób na łakocie bez wyrzutów sumienia. W sumie przygotujemy 2 przystawki, 2 dania główne i deser. Patronat nad wydarzeniem obejmie magazyn Slowly Veggie! Partnerem wydarzenia jest AMANI.PL (ekologiczna warzywa, lokalne produkty, tradycyjne przetwory). Więcej informacji
Food Squaresmakuje:) Ale jest równie dobra! Jeśli jesteś na diecie, to idealne rozwiązanie na smaczną przekąskę czy dodatek do obiadu. Do pieczenia idealna jest okrąglutka i mała dynia odmiany hokkaido. Przystawka, przekąska czy jak to nazwiemy jest prosta w wykonaniu i zadowoli każdego. Możemy pałaszować ją samą z jakimś pysznym sosikiem, albo w towarzystwie innych warzyw. Zawsze jednak będzie przepysznie. Kolejnym
Mieszam w GarnkuChłodnik to pyszne danie, które doskonale nadaje się na upalne dni, świetnie spisuje się w roli przystawki, lub dodatku do mies przy grilowaniu. Robi się go szybko i łatwo a smakuje rewelacyjnie. Składniki: 500 ml kefiru 3 - 4 ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku ½ pęczku koperku ½ pęczku szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek
Mama Gotuje