przystawki - 17402 przepisów (strona:398/1161)

DOMOWY MAKARON ZE SKIEŁKOWANYCH NASION GRYKI (BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI) 97

moczonych uprzednio nasion. Jak to uczynić? Przede wszystkim wziąć pod lupę swoją wyciskarkę do soków. Tak właśnie - wyciskarkę! Wiele z nich (w tym nasz Samson) wyposażonych jest w przystawki do robienia makaronów różnych kształtów - niteczki, tagliatelle, klasyczne spaghetti, itp. Gdy posiadamy już odpowiedni sprzęt, wystarczy namoczyć nasiona, podkiełkować je, wrzucić do wyciskarki i ususzyć makaron. Później to już tylko ugotować

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ogórki faszerowane serkiem z migdałami 136

Dzisiaj, kolejna propozycja, która dobrze sprawdza się gdy odwiedzają nas goście. Jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a z pewnością bardzo efektownie prezentuje się na stole

Taste Therapy
Chrupiąca cebulka onion bhaji 141

Placuszki cebulowe w azjatyckich smakach wprost z Indii. Są chrupiące, aromatyczne i znakomicie nadają się na przystawkę albo na samodzielny posiłek. Robi się je szybko i szybko można cieszyć się znakomitym smakiem. Ulubiona sałatka do nich i koniecznie sos chili, polecam. Chrupiąca cebulka onion bhaji. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grillowany bakłażan z granatem 161

bakłażan, często jest niedoceniany przez nas. Ma w sobie wiele składników odżywczych i warto go zajadać. Grillowany bakłażan jest pyszny a pestki granatu podkreślają jego wyjątkowy smak. Polecam jako przystawkę, choć ja najadłam się nim na obiad. Grillowany bakłażan z granatem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mus czekoladowy z awokado 126

smaku, bogate w sole mineralne i witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest to najbardziej kaloryczne warzywo. Zdrowe i pożywne. Po przekrojeniu i usunięciu pestki można nadziewać i podać jako przystawkę lub wydrążyć miąższ i przygotować zdrowe smarowidło z czarnuszką, lub pomidorami. Jeśli kupimy niedojrzałe, wystarczy włożyć je do papierowej torebki i trzymać przez kilka dni w ciepłym miejscu

Moja smaczna kuchnia
Parówki w lanym cieście 140

Szybka przystawka, a jaka pyszna. Zapewne zasmakuje każdemu kto jej spróbuje, zwłaszcza dzieciom. Tak jak pisałam, robi się ją szybko. Ja zrobiłam ją dziś rano na śniadanie, dlatego wam też polecam szczególnie na to danie. Parówki w lanym cieście 3 jajka sól 4 łyżki wody 5 łyżek mąki 4 parówki Do miski wybić jajka i dodać mąkę. Następnie zalać wodą

Gotuję Testuję
Faszerowane gruszki na 2 sposoby 126

Naszą polską gruszkę postanowiliśmy przygotować w sposób wytrawny. I tak oto powstały dwie wersje znakomitej przekąski, którą z dumą można serwować jako przystawkę przed daniem głównym, albo po prostu podać znajomym jako towarzystwo dla dobrego cydru. W naszej kuchni staramy się wykorzystywać polskie produkty, dlatego też do tego przepisu użyliśmy: gruszki konferencja, które są wydłużone, symetryczne, nie za słodkie

Kuchnia od dwojga
Ciasteczka kokosowe z cukrem (lepsze od herbatników) 147

olej, mleko, mąka, woda kokosowa) znane są ze swoich właściwości leczniczych. Jeśli nie macie na nie pomysłu to polecam tą książkę, która zawiera wiele propozycji na dania główne, zupy, przystawki, przekąski, desery, czy odżywcze koktajle. Nawet zwolennicy dań wegetariańskich znajdą ciekawe i zdrowe inspiracje! Korzystając z przepisów dr Fife'a można odżywić i wzmocnić swoje ciało, poprawić pamięć, zyskać energię

Di gotuje
DYNIA PO TAJSKU 159

lubisz ostre). Gotuj około minuty, dopraw sosem sojowym. WYJMIJ UPIECZONĄ DYNIĘ na półmisek, polej odrobiną sosu, resztę podaj w miseczce. Możesz to danie podawać z ryżem lub jako przystawkę. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Tykwa faszerowana kaszą jaglaną i wiśniami 190

Kolejna propozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja. Składniki 1 grubsza część tykwy wężowatej 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoik wiśni w soku 2 żółtka 2 łyżeczki brązowego cukru (pokruszone bezy) 1. Grubszą część tykwy kroimy na dwie części. Usuwamy pestki i nitkowaty miąższ. 2. Podpiekamy przez około

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z kuskusem, warzywami i kotletami sojowymi 266

popularność w kuchni zachodu, głównie z uwagi na łatwość i szybkość przygotowania oraz uniwersalność zastosowań. Kuskus to przecież nie tylko baza dań głównych ale również znakomity dodatek do sałatek, przystawek, zup i deserów. Ja zapraszam Was dziś na propozycję sałatkową: Sałatka z kuskusem, warzywami i kotletami sojowymi Składniki: 250 g kaszki kuskus 100g kotletów sojowych (a'la schabowe) 3szklanki bulionu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zasady zdrowego odżywiania 127

dobre. Lepiej trawimy współgrające ze sobą składniki. Oszczędzając przy okazji sporo energii na inne czynności życiowe. Dzięki temu poczujesz się lżejszy i w lepszej formie. Posiłki złożone z licznych przystawek, kolejnych dań i różnorodnych deserów tylko niepotrzebnie męczą nasz układ trawienny. 7. Zadbaj o odpowiednią proporcję między składnikami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (z przewagą tych pierwszych). Mimo, że jesteśmy wszystkożercami

MODA NA BIO
Zupa z wołowiną na bogato 141

końcu coś zjeść. Spacerując natknęliśmy się na małą, typowo lokalną restaurację. Postanowiliśmy w niej zjeść nasz obiad. Siadając do stolika byłam już strasznie głodna. Zdecydowałam, iż zamówię zupę jako przystawkę i oprócz tego danie główne. Gdy zamowiona zupa dotarła do mojego stolika, unosił się nad nią rewelacyjny zapach estragonu. Zaczęłam jeść i chyba po każdej zjedzonej łyżce mówiłam „pycha

mecooks
Restaurant Week w La Maddalena: bo jedzenie to sztuka 144

Maddalenie mogę porównać do odwiedzin w Tate Modern albo Centre Pompidou, bo tutaj na talerzach serwuje się nie dania, lecz sztukę i to w najlepszym modernistycznym wydaniu. Przystawka Jako entrée tej znamienitej uczty zaserwowano marynowaną w czerwonej kapuście troć z pięknymi fioletowymi lamówkami posypaną czarnuszką oraz solą krewetkową, podaną z bitą śmietaną i falującym chipsem z musztardy. Ryba była nienachalna

Food Square
Pomidory z farszem tuńczykowym 85

Kuchnia łączy pokolenia. Taką przystawkę wysmyczyłyśmy (Teściowa i ja) na drobne spotkanie u nas w domu. Co dwie głowy wymyślą, tego nikt nie ogarnie (zdarza nam się czasami popłynąć z pomysłami). To też dowód na to, że nie potrzebujemy mieć w kuchni nie wiadomo jakich składników – wystarczą często te podstawowe, żeby nakarmić swoich gości! Takie są też faszerowane pomidory

Szybko Tanio Smacznie