objętości wody, ostudzić i zblendować na gładką masę. Dodać pokrojoną pietruszkę, posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Wlać odrobinę oliwy i ponownie zmiksować. Podawać z chlebem lub jako sos do przystawek
Szybko Tanio Smacznierumem. To już ostatni dzwonek na przetwory ze śliwek, a te konfitury są naprawdę pyszne. Lekko kwaśne, bardzo aromatyczne i niezbyt słodkie. Idealne do deserów lub jako przystawka. Przepis jest autorstwa Marco Ghia , szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool . Składniki: 3 kg śliwek (przekrojonych na pół, bez pestki) 150 g cukru (tylko jeśli jest to niezbędne – zależy, jak dojrzałe są śliwki
Codzienna kuchnia niecodziennaidealnie się wypełniały. Co ważne, mięso było delikatne oraz aromatyczne. Takiego tatara oczekuje od dobrej restauracji. Własnoręcznie robione pielmieni jagnięce/ kwaśna śmietana/ musztarda Dijon – 22 zł Serwowane na przystawkę, jednak z powodzeniem (jeżeli zamawiamy również zupę) mogą być także daniem głównym. Co ważne – pierożki były bardzo świeże, dopiero co wyjęte z wody, podane z masełkiem, świeżym pieprzem oraz
Kuchnia BazyliiPo odsmażeniu: Z waflami tortowymi kiedyś eksperymentowałam na różne sposoby. Było już mięso mielone, pieczarki - przeróżne wersje wytrawne. Szkoda, że wtedy nie robiłam zdjęć... Jednak nic
Di gotujeJuż nie raz czekała na mnie po powrocie do domu romantyczna kolacja przygotowana przez Madzię, nie inaczej było także w tą sobotę. Pyszna sałatka grecka z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam taką kapustę, idealna jako przystawka do obiadu. Z kaczką lub wołowinką będzie idealna. Bardzo zachęcam do wypróbowania. Podawać taką kapustę na ciepło Przepis na thermomix na dole. Kapustę pokroić na drobno, jabłka oskrobać i wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Na dno garnka wrzucić smalec i rozpuścić. Dodać kapustę, jabłka, rodzynki, sól, cukier,pieprz czarny, sok z cytryny
Kuchnia Pokoleńoczywiście tylko słuchałam i robiłam zdjęcia :) Naszą wspaniałą wycieczkę zakończyliśmy w winiarni :) W kameralnej sali znajdującej się w piwnicy mieliśmy okazję spróbować dwóch pysznych win oraz towarzyszących im przystawek - serów i wędlin. Była to także świetna okazja, aby pogawędzić z Celią oraz naszymi brytyjskimi znajomymi. Niestety z winiarni nie mam zdjęć, bo jak się domyślacie, w piwnicy światła nie było
Chilli Czosnek i Oliwatalerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach u cioci, weselach, czy też będącą zakąską do wódeczki. Czasy się zmieniły, ale smak tamtej galarety pozostał przez lata ten sam ;) SKŁADNIKI: Około
W kuchni Katiewyjątkow kartą. Natomiast w menu restauracji dania te pojawią się w listopadzie. Na dobry początek pojawiła się zupa, czyli krupnik na gęsich żołądkach. Następnie były przystawki: gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym sałatka z pieczoną dynią, owocami suszonej białej morwy, sałatą dębową, roszponką i oliwią z pestek dyni, posypana chrustem z gęsiny Na danie główne
Kulinarne przygody GatityProsta zasada: wybierasz miasto określasz ilość gości, dzień i godzinę festiwalu wybierasz restaurację wg rodzaju kuchni lub z dostępnej listy do wyboru masz dwa menu - trzy popisowe dania ( przystawka, danie główne i deser ) w festiwalowej cenie 39 zł / osobę Rezerwacja stolika: https://restaurantweek.pl/ Festiwal Smaków Food Trucków https://www.facebook.com/events/545177315680855/ "Ideą festiwalu jest promowanie zdrowego, pysznego i wykonanego
Atlas Smakówwykładamy na głęboki półmisek i mieszamy ze sobą, na wierzch posypujemy ziarenka z granata. Sałatkę polewamy obficie dressingiem. Propozycja ta sprawdzi się również w roli obiado- kolacji, bądź przepysznej przystawki na uroczystą kolację w gronie bliskich i znajomych. Serdecznie Wam polecam jest obłędnie pyszna! Przepis zgłaszam do akcji konkursowej: Życzę Wam smacznego i wielu pysznych dań z makaronami Lubella! Pięknego
SMYKWKUCHNIzachować warto unikać stresu, leków (zwłaszcza antybiotyków) i stosować właściwą dietę bogatą w probiotyki i błonnik. Jaką? Dowiemy się tego z tej książki. Zupa nie będzie tu tylko przystawką przed głównym daniem, tylko samodzielnym posiłkiem, ale pocieszające jest to, że o ile nie ugotujemy jej na mięsie i nie zabielimy śmietaną, to możemy jej zjeść całkiem sporo, więc na pewno
Ugotowane pozamiatanewiększych miastach, prowincja nie zna ich jeszcze”. Natomiast śledzie solone były znane i ogólnie rozpowszechnione ponieważ można je długo przechowywać. Śledzie solone wykorzystywano nie tylko na zimno jako przystawka, ale również je smażono, zapiekano. Przedstawiałam już przepis na śledzie smażone , dzisiaj przepis na kotlety ze śledzi. Ktoś mógłby zapytać, po co używać śledzie solone, skoro mamy teraz dostęp do świeżych
królestwo garówdwóch przepisach Maćka, tym na muffiny ziemniaczane oraz tosty z jajkiem inaczej . Niewątpliwą zaletą tego dania, oprócz smaku oczywiście, jest jego forma. Świetnie sprawdzi się jako ciepła przystawka. W jednym z ostatnich postów wspominałam, że przeżywamy właśnie remont kuchni. Właściwie jesteśmy już na finiszu i jak dla mnie efekt jest cudowny (dziękuję drogi mężu, jesteś wielki ♥). Jednak zanim
zadanie-gotowanietalerz wędlin, wszystko doskonałej jakości. Tatar z tuńczyka z kaparami i kolendrą, podany z marynowanym w pomarańczach fenkułem, który podbił moje podniebienie, a fanką fenkułu nigdy nie byłam:). Rewelacyjna przystawka. Ser kozi zawinięty w bakłażana podany z rukolą i pomidorkami, niby taka prosta sprawa, a zaskakująco smaczny. Małże w sosie pomidorowym były serwowane równocześnie z ostrymi krewetkami. Jestem ogromną fanką
karmelowy