trzeba uważać na ości, których obecność potrafi zepsuć najbardziej wyśmienity posiłek. Smażone śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy, w formie przystawki, a także z nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym, ale w smaku nie odstają niczym od bardziej szlachetnych gatunków ryb. Do przygotowania mojego
PichceniomaniaPyszna, sezonowa przystawka. Delikatne kurki w śmietanowym sosie ... są dla mnie zawsze zwiastunem, że : jest lato! Ten delikatny grzybek nie potrzebuje jakiejś wyjątkowej oprawy. W śmietanowym sosie, w towarzystwie delikatnie ściętych jajek w jajecznicy z kurkami czy w lekkiej zupie kurkow ej sprawdzają się idealnie! Składniki: ok 400 g kurek 2 cebule
Walijskie PichcenieKolejna pyszna przekąska, która bardzo szybko znika. Cukinię ( klik ), fasolkę ( klik ) oraz parówki ( klik , klik ) - już Wam prezentowałam. Pieczarki również są niezwykle smaczne i proste
Di gotujemówię po chłopsku :) Po piąte na podstawie tej książki możecie przygotować samodzielnie w domu kolację, kompletną kolację, bo w książce znajdziecie przepisy nie tylko na przystawki i dania główne, ale co dla mnie najważniejsze na DESERY!!! które zaskoczą nawet najbardziej wybredne gusta. A teraz troszkę o ułożeniu tematycznym: Zaczynamy od spisu treści, oooooobszernego
Malinowo w kuchniPogoda nastraja na lekkie i chłodne potrawy. Te gazpacho jest banalnie proste i będzie idealną przystawką do niedzielnego grilla :) Składniki: -1 szklanka groszku -1 szklanka wody -1 ogórek szklarniowy -1 garść świeżej mięty -100g jogurtu naturalnego -3 łyżki oliwy z oliwek -sól i pieprz Wykonanie: Do garnka wlać szklankę wody i groszek i gotować przez 5 minut. Następnie
Smakuj życie!Zupa tikka masala to wariacja na temat bardzo słynnego już dania kuchni indyjskiej-kurczaka tikka masala. Na pewno każdy już próbował to pyszne danie, a jeżeli
karmelowyJest to bardzo ceniona i niestety bardzo droga potrawa. Bardzo smaczne, o bardzo przyjemnej konsystencji. - ośmiornica - karczochy z małżami - zapiekane przegrzebki - chipsy z avocado i łososiem Do przygotowania przystawek została użyta oliwa z awokado. Mieliśmy również możliwość spróbowania różnego rodzaju warzywnych chipsów, z solą i bez, co mogłoby być świetną alternatywa dla naszych słonych i tłustych chipsów ziemniaczanych. Niestety prezentowane
królestwo garówskładniki: 200 g twarogu śmietankowego 100 g sera topionego 100 g posiekanych prażonych migdałów 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 100 g łuskanych prażonych pestek z dyni
Domowy Smak JedzeniaPatatas bravas to proste danie z minimalną ilością składników - taka smaczniejsza wersja frytek. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaczki, podawane z lekko pikantnym sosem salsa brava są najpopularniejszą hiszpańską przystawką (tapas). Świetnie nadają się na przyjęcia lub jako dodatek do potraw z grilla, pieczonych mięs i ryb. Pierwsze obsmażenie, a właściwie gotowanie w oleju, spowoduje utworzenie bariery, która zabezpieczy
cool and mintyNatomiast pesto z powodzeniem zastąpicie szybkim i łatwym w przygotowaniu winegretem. Jakość składników i wszystkich dodatków to w tej sałatce podstawa, i ma kluczowe znaczenie. Można potraktować jako przystawkę przed daniem głównym, przygotować wcześniej, ułożyć na talerzach i postawić na stole. Przed przyjściem gości wystarczy skropić zielonym pesto i kremem balsamico. Opcjonalnie można posypać płatkami chili. SKŁADNIKI
cool and mintyPosypana czarnuszką i świeżymi kiełkami. Podgrzewanie bułek na patelni, to dobra metoda na odświeżanie pieczywa. Jeśli bułki zamienimy na bagietkę pokrojoną w cienkie kromeczki, otrzymamy świetną i elegancką przystawkę dla gości lub przekąskę na wielkanocne śniadanie, czy imprezę typu finger food. SKŁADNIKI/2 porcje 2 bułki 2 jajka sadzone 4 plastry wędzonego łososia / użyłam takiego garść świeżych kiełków
cool and mintylove tonic. Naturalny koktajl miłości, który ma nas zachęcić do dodatkowej „aktywności fizycznej”. Składniki: 2 plasterki ananasa 1 garść malin 1 garść truskawek 4 kostki lodu Blendujemy ( używam przystawki do sokowirówki ) wszystkie składniki na gładki koktajl. Miksujemy razem z kostkami lodu lub wrzucamy je do gotowego koktajlu
Gotowanie i blogowanie