przystawki - 17402 przepisów (strona:401/1161)

Koktajl melon i spółka 120

Bardzo odżywczy wieloowocowy koktajl z przewagą melona.    Melony posiadają soczysty i aromatyczny miąższ, są idealne jako świeża aromatyczna przekąska, dodatek do przystawki lub sałatek. Łagodnie stymulują pracę nerek oraz działają przeczyszczająco i moczopędnie, a zjedzone przed snem, poprawiają jego jakość. Zawierają niewiele kalorii, dlatego są owocem idealnym dla wszystkich dbających o linię. Poprawiają nastrój i koncentrację

Kolorowa kuchnia Elki
,,Faszerowane pomidory z kuskusem’’ 110

Faszerowane pomidory to doskonały sposób na oryginalną przystawkę lub kolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów 15 dag mielonego mięsa drobiowego 15 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki Połowę średniej wielkości pora Szklanka gorącego bulionu łyżka oleju 4 łyżki kaszy kuskus łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory dokładnie

Podróż w kulinaria
Roladki z bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym 142

jesiennej kuchni królują warzywa! Tym razem przygotowałam roladki z bakłażana nadziewane mozarellą i szynką parmeńską, zapieczone w pikantnym sosie pomidorowym. Ta potrawa może być zarówno ciepłą przystawką, jak i daniem głównym, jeśli podamy je ze świeżym pieczywem, ryżem, czy kaszą. Muszę przyznać, że smak tych bakłażanowych roladek pozytywie mnie zaskoczył! Są wyraziste i bardzo aromatyczne

Kulinarne Inspiracje
Sery z francuskich Alp 179

roku. Zastosowanie w kuchni Nadaje się na deskę serów, a także jako dodatek do innych potraw. Doskonały do zapiekanek, makaronów, warzyw, grzybów, mięsa i pieczywa. Do przystawek i  fondue  oraz zupy cebulowej. Gruyère jest powszechnie uznawany za jeden z najlepszych serów do topienia, grillowania i gotowania. Proponowane wina Powiązany z aromatycznymi owocowymi winami czerwonymi, przy których wydobywa

gutfut
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 131

menu goście częstowani są świeżym chlebem z dodatkiem regionalnych olejów tłoczonych na zimno. Jest to olej rzepakowy i słonecznikowy: ciekawie, smacznie i aromatycznie. W ramach festiwalowego menu jako przystawkę podano łososia gravlax, mus z kwaśnej śmietany i pumpernikiel. Na danie główne był dorsz norweski z purée z dyni piżmowej, soliród i ziołowa espuma. Danie przepyszne, aromatyczne, ładnie podane na ciemnych

Mała Cukierenka
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 175

smaku. Wywar do ryby należy dobrze przyprawić, powinien mieć wyrazisty smak, który przekaże rybie.  Rybę po grecku podaje się  na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja -  ryba po grecku na ciepło, podana z ryżem. Składniki: 1 kg płatów ryby morskiej (takiej jak: mintaj, sola, dorsz

Codziennik Kuchenny
"Tajniki suszenia żywności" - recenzja książki 156

chili Rozdział dziewiąty to śniadania: znajdziemy w nim inspiracje i wskazówki, dzięki którym przygotujemy w dehydratorze zdrowe i smaczne śniadaniowe przekąski takie jak granola, czy naleśniki. Rozdział dziesiąty to przystawki: mini klopsiki warzywne, tortille, pizza Rozdział jedenasty to desery:  słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry

kruche babeczki
Japoński bulion cebulowy 151

warzywa. Ta zaprezentowana dzisiaj wersja zupy cebulowej jest trochę inna. Jest przejrzysta i przypomina bardziej cebulowy bulion. Raczej nie można powiedzieć, żeby była pożywna, ale na pewno będzie ciekawą przystawką przed pożywniejszym daniem. Japońska zupa cebulowa idealnie rozgrzeje nas, kiedy przyjdą chłodne dni. Czego potrzebujemy?  2 obrane cebule, 1 litr bulionu warzywnego lub wody, 2 łodygi selera naciowego

two broke sisters
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 138

goście częstowani są świeżym chlebem z dodatkiem regionalnych olejów tłoczonych na zimno. Jest to olej rzepakowy i słonecznikowy: ciekawie, smacznie i aromatycznie.     W ramach festiwalowego menu jako przystawkę podano łososia gravlax, mus z kwaśnej śmietany i pumpernikiel.     Na danie główne był dorsz norweski z purée z dyni piżmowej, soliród i ziołowa espuma. Danie przepyszne, aromatyczne, ładnie

Mała Cukierenka
Naleśnikowe roladki 107

przynoszące spektakularnie pyszne rezultaty. Dzisiaj chciałabym się upewnić, że znacie przepis na właśnie takie przekąski. Swego czasu robiłam je przy każdej możliwej okazji. Są ciekawą i ładnie wyglądającą przystawką, która pozwala puścić wodzę fantazji i poszaleć ze smakami. Mowa o naleśnikach zwiniętych z ulubionymi składnikami, w wersji wytrawnej. Na początek musimy usmażyć naleśniki. Jajko mieszamy z mlekiem, mąką i szczypta

Pichceniomania
Towarzyskość to Zdrowie... czyli Restaurant Week zawitał drugi raz do Lublina 162

zrealizować. Co do samej zasady udziału w RW, nic się nie zmieniło - po prostu:  wybieramy (spośród starannie wybranych) restaurację w danym mieście, w której chcemy posmakować... ...trzech dań - przystawki, dania głównego i deseru (w wersji mięsnej lub wege) w festiwalowej cenie 39 zł Restaurant Week Lublin - lista restauracji drugiej edycji 16 stołów Atrium Aventino BelEtage (IBB Grand Hotel Lublinianka

Right Behind The Kitchen
Bruschetta z pomidorami i ziołami 129

umówmy się - na taką grzankę można położyć prawie wszystko. SMoże być serowo, ziołowo, warzywnie, mięsnie..;D Ja uwielbiam pomidorową wersję z mieszanką ziół i przecierem pomidorowym. Polecam na przystawkę, śniadanie, kolację, ciepłą przekąskę na imprezie. Do ich przygotowania wykorzystałam (jakże by inaczej;) włoski chlebek - ciabattę. Składniki: 3 małe ciabatty pokrojone - wyszło 12 lekko skośnych kromek 100 g przecieru pomidorowego

Zasmakuj Kuchni
Sok malinowy na zimę do słoików 128

malin 250g cukru 100g wody Wykonanie :Do naczynia miksującego wlać wodę (ok. 100g), włożyć koszyczek, do którego nałożyć 500g malin i posypać 125g cukru. Na górze stawiamy przystawkę Varoma i wsypujemy do niej pozostałe maliny (500g + 125g cukru). Gotujemy 20 minut/ Varoma/ obroty 1,5. Owoce pozostałe w koszyczku i na Varomie można przecenić przez gęste sito lub gazę/tetr

Mania Wypiekania
Barbabietolaccio :) - buraczki alla carpaccio 153

wybranemu przepisowi. Można zetrzeć do zasmażenia, przygotować z chrzanem na ćwikłę, dodać do dowolnej postaci  barszczu albo przygotować sałatkę. Jeden z przykładów sałatki, którą można podać jako przystawkę lub całkiem dobre, lekkie danie jest moja dzisiejsza propozycja. Całkiem pokaźny dodatek orzechów i miodu sprawia, że buraczane carpaccio jest  zasobne w kalorie, a bogactwo minerałów wszystkich

I tu będę miała takie te
Pieczone figi z kozim serem 125

Sezon na figi w pełni. Chociaż pomysłów mam mnóstwo, czasu niestety mniej, dlatego stawiam na prostotę. Na chłodne jesienne wieczory polecam pieczone figi z kozim serem

Pasja Smaku