hamburgery, mocno marynowane piersi kurczaka, mnóstwo zieleniny i dwie pasty: paprykowy hummus i mocno czosnkowa pasta. Paprykowy hummus można wykorzystać, jako dodatek do kanapek, lecz także, jako dodatek typu przystawka. Wystarczy zapewnić... Read More The post Paprykowy hummus appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekpołówkę przepięknej dyni piżmowej :D Bezmięsne, wypełnione wytrawnym i aromatycznym farszem orzechowo-dyniowym, a robi się je bardzo łatwo! Jedna z esencji smaków jesieni :) Paszteciki mogą służyć jako przekąska, przystawka lub jako przepyszna kolacja, czy lunch. Smakują równie dobrze tak na gorąco, jak i na zimno. Spróbujcie ich koniecznie, jeżeli został Wam jeszcze kawałek dyni! Paszteciki orzechowo- dyniowe Potrzebujesz: 700g
Kuchnia w Słońcu Skąpanapostanowiliśmy stworzyć z niego pyszne śniadanie. Tak powstał tatar z niewielką ilością dodatków, który sprostałby oczekiwaniom najbardziej wybrednych osób. Ryba w tej formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości wędzony dorsz, ewentualnie makrela lub pstrąg 1 mała czerwona cebula 8 oliwek z anchois lub oliwki
Kuchnia od dwojgaJaglany detoks.Kolejny krok" Marka Zaremby. W oryginale jest rukola, ja zastąpiłam ją szpinakiem, ponieważ osoba z WZJG niestety nie toleruje rukoli. Zupa jest odżywcza, lekka i niesamowicie smaczna. Doskonała przystawka na każde przyjęcie. Składniki 2 cukinie pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 szklanki szpinaku, może być więcej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm utartego kłącza imbiru szczypta
Z Kuchni Do Kuchniwylepiamy dno formy wyłożonej papierem. Zabieramy się za jabłka – obieramy je, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je na bardzo cienkie plasterki – malakserem ze specjalną przystawką do krojenia, szatkownicą lub po prostu nożem. Do jabłek dodajemy cukier puder i cynamon, a następnie staramy się delikatnie je wymieszać. Wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na nim poziomo
Poezja smakuteż się stało. Przeciwnik bakłażana rozsmakował się w tej potrawie :) Pomyślałam, że jest to jakiś mój osobisty kulinarny przełom! Składniki na grillowanego bakłażana z oscypkiem i pieczarkami (4 porcje - przystawki): średniej wielkości bakłażan pieczarki około 200 g oscypek (takie niteczki, makaroniki - 1/2 pęczka) 1/4 pęczka szczypiorku przyprawa klasyczna do grilla sól Pokrojone w paski pieczarki podsmażyć na maśle. Ja dodałam
Karola gotujenapojowi. Chętnie wrócę do tego miejsca, chociażby z tego powodu. Polecam każdemu. Casquinha de siri - Kraby z pomidorami, mleczkiem kokosowym, olejem dende, zapiekane pod parmezanem. Zaskoczył mnie sposób podania przystawki, ponieważ trochę inaczej sobie to wyobrażałam, ale w smaku była naprawdę interesująca. Polecam! Filé de frango à parmegiana - Filet z kurczaka zapiekany z szynką długodojrzewającą, mozzarellą, parmezanem i sosem pomidorowym
Karola gotujedoprawiamy serową masę do smaku. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części i każdą z osobna rozwałkowujemy. Gdy ciasto się klei do wałka podsypujemy lekko mąką. Można użyć przystawki, maszyny do makaronu albo wałka i stolnicy (ja zastosowałam ten ostatni sposób). Staramy się, by płaty makaronu były prostokątne. Maszynką do ravioli wycinamy kwadraty o szerokości
Calzonella.comużyciem najpewniej upieczesz zakalca. Domowę masę makową zrobisz na dwa sposoby: z maku, który samodzielnie zmielisz (w specjalnym młynku, w elektrycznym młynku do kawy lub w przystawce do Vitamixa) lub kupisz już zmielony. Jeśli kupisz gotowy mak mielony przygotowanie domowej masy makowej jest bajecznie proste. Zalewasz mak wrzącym mlekiem, mieszasz z ulubionymi dodatkami, studzisz i gotowe. Można ją modyfikować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Za każdym razem gdy jestem w Ikei, kupuję śledziki w tych małych i nie tanich słoiczkach, bo uwielbiam je w tych słodkawych sosach. Teraz przy okazji
karmelowypołówki cytryny , szczyptę soli, szczyptę białego pieprzu i 2 łyżki oleju rzepakowego. Wymieszaj energicznie sos i dopraw go do smaku jeśli trzeba - polej nim sałatkę. Podawaj sałatkę jako przystawkę lub dodatek do dania mięsnego lub ryby
Gotuj Sam!trzy tygodnie - ciąg dalszy. Było też kilka nowych wrażeń kulinarnych i o tym dziś Wam jeszcze napiszę. Po raz pierwszy miałam okazję zjeść kiszone pomidory. Były podane na przystawkę w Karczmie Łemkowskiej. Po powrocie od razu nastawiłam słoiczki z pomidorową zawartością. Nie próbowałam ich jeszcze, ale wyglądają obiecująco Jeszcze dwa dni i będziemy zajadać. Kiszone pomidory (2 słoje
Gotuj Sam!Przygotowanie tego pysznego dipu nie zajmuje wiele czasu, a składniki są łatwo dostępne. Idealny jako przystawka lub też na spotkanie z przyjaciółmi jako "coś na ząb". Ja skomponowałam go ze świeżo pokrojonym jabłkiem, paluszkami z dobrej jakości parówek oraz żółtego sera. Każdy będzie się zajadał ;) Potrzebujemy: łososia w puszce GRAAL 1 łyżka serka śmietankowego 1 łyżka majonezu 2 łyżki odsączonej
Kolejny blog o gotowaniuGołąb nie jest dużym ptakiem, to i pierś jego jest raczej nieduża. Pierś gołębia można traktować jako przystawkę. Na danie główne to chyba za mało :( 2-3 gołębie, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, 4 jagody jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, 2 ziarna ziela angielskiego, 200 ml mocnego bulionu (u mnie z gołębi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz
królestwo garówjedzenie, przygotowywane przez hinduskich kucharzy, którzy jak nikt inny potrafią tworzyć mieszkanki przypraw - masale, piec mięso w piecu Tandoor i przygotowywać wyśmienite placki Naan. W menu znajdziemy sezonowe zupy, przystawki mięsne i wegetariańskie, dania mięsne i wegetariańskie, a także pyszne sezonowe ciasta. Chętni mogą wybrać menu degustacyjne i spróbować kilku różnych dań. Właściciele restauracji nie zapomnieli o najmłodszych - przygotowano
Kuchnia Bon Appetit