też pasji do gotowania dla innych i urządzania domowych przyjęć. Po przeczytaniu “Pysznie…” sztuka ta będzie prostsza niż myślisz. Wystarczy, że zamiast 12 dań jak na Wigilię przygotujesz przystawkę, danie główne i deser wg. gotowego menu zaproponowanego przez Joannę Drzazgę, która ma doświadczenie w wydawaniu proszonych obiadów, ponieważ jest żoną dyplomaty. Będzie prosto i pysznie, z elementami kuchni francuskiej
Ugotowane pozamiatanewaniliowe, bazyliowe i z rokitnika, podane z mini bezami i granatem. Muszę przyznać, że wszystkie dania zostały przygotowane perfekcyjnie i pięknie podane. Trudno jest wybrać co mi smakowało najbardziej... ? Przystawka, zupa, danie główne, desery ... ? Wszystko idealnie wpasowało się w mój smak ! Bardzo spodobało mi się to, że aa każdym razem kiedy kelner serwował nam kolejne danie dokładnie opowiadał
Kulinarne przygody Gatitywzględem nie zaskakują — wiele z nich bazuje na dość oklepanej kuchni włoskiej i to niekoniecznie najwyższych lotów, chociaż istnieją także mocne strony. A zatem od początku! Na przystawki Korba proponuje talerz przekąsek z lokalnymi serami, wyborem fajnych warzyw, wędlin, czy past do pieczywa. To zdecydowanie świetny wybór do lampki wina. Kolejną propozycją są grzanki, które uważam za najsłabszy punkt programu
Food SquareBrokuły ostatnio mocno rozgościły się w mojej kuchni. Przygotowuję je na parze jako dodatek do dań głównych, jako puree do dań głównych, jednak ostatnio królują u
karmelowyprzepyszne, domowe i nie drogie. Śniadania za 15 zł/os i jest ogromne. Standardowo jajecznica, parówki, ser, dżem, miód, dwa rodzaje chleba oraz kawa lub herbata czy kakao. Na przystawkę polecić mogę bez wątpienia smażony oscypek z żurawiną, na obiad kwaśnicę i pierogi!!!! Fantastyczne!!! W życiu takich nie jadłam, ba próbowałam pomałpować i za cholerę nie wyszło takie ciasto
pieprzny smaczekUwielbiam ryby pod każdą postacią. W spiżarce znalazłam kilka puszek tuńczyka w oleju. Wymyśliłam sobie, ze przygotuję roladę z tuńczyka z olejem rzepakowym. Roladę możemy podać na przystawkę lub kolację, „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często dodaję do potraw i przygotowuję na bazie oleju różne sosy składniki 4 opakowania tuńczyka w oleju 2 jajka
Kulinarne pyszności Molkibardzo ładnie wydana w twardą oprawę. Przepisy są proste i nieskomplikowane z łatwo dostępnych produktów. Każde zdjęcie zachęca do gotowania. "Sceny kuchenne" zostały podzielone na 5 rozdziałów: - PRZYSTAWKI - DANIA GŁÓWNE - ZUPY - SAŁATKI - DESERY 255 stron Książka jest godna polecenia, przeczytania. Już na stałe gości na mojej półeczce z książkami :) Za książkę bardzo serdecznie dziękuję
Zrób to smaczniechrupiącymi i niesamowicie aromatycznymi chlebowymi kawałeczkami wymieszanymi z aromatyczną cytrynową skórką, rozmarynem i sporą ilością natki pietruszki. To małe i niepozorne danie na pewno sprawdzi się jako karnawałowa przystawka lub ciekawa propozycja na kolację. Kruszcie czerstwy chleb, chwytajcie widelce i skosztujcie pieczarek pod ziołową kruszonką! ;) Pieczarki pod ziołową kruszonką Potrzebujesz: 50g masła (25g+25g) 4 łyżki oleju rzepakowego
Kuchnia w Słońcu Skąpanasłodkimi jest jednak masa tart, które możemy robić na słono. Bardzo popularne są te ze szpinakiem, boczkiem, grzybami. Tarty są niezwykle praktyczne, gdyż można je serwować jako danie główne, przystawkę bądź przekąskę. Można je jeść i na ciepło i na zimno. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszną tartę z klopsikami. Przepis zarówno na ciasto
mecooksW szale przedświątecznego gotowania odkryłam w lodówce paczkę śledzi w oleju. Szkoda byłoby gdyby się zmarnowały, więc wyszukałam w internecie przepis na ich szybkie przygotowanie. Traf
karmelowyMeksykański sos, który w kraju swojego pochodzenia, podawany jest do niemal każdej przystawki. Podobno już Aztekowie korzystali z tego rodzaju salsy. Jego wykonanie jest banalnie proste i w swojej najprostszej wersji wymaga przygotowania jedynie 3 składników- awokado, limonki i soli. Ja jednak uwielbiam czosnkowe guacamole i takie jest dla mnie wersją podstawową do dalszych wariacji. A czy wiecie, że awokado
PichceniomaniaGołąb pieczony – jest to raczej danie jednoosobowe, jeżeli dla dwóch osób to bardziej na przystawkę :) Gołąb, 2-3 śliwki wędzone, rozmaryn, boczek wędzony surowy – 2-3 plastry, sól, Gołębia umyć, oczyścić, osuszyć, oprószyć solą. Do środka włożyć śliwki i kilka listków rozmarynu. Owinąć gołębia plastrami boczku. Gołębia ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
królestwo garówDziś mam propozycję na bardzo wykwintną przystawkę dla tych co lubią zarówno wędzonego łososia jak i awokado. Mnie osobiście takie połączenie bardzo odpowiada. 100 g wędzonego łososia w plastrach 1 awokado 1 mała czerwona cebulka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz Łososia posiekać nożem. Awokado obrać
Kolorowa kuchnia Elkidodałam czosnek, który jest bakteriobójczy, wi ę c powinniśmy go używać w swojej kuchni szczególnie zimow ą por ą . Sałatka jest doskonała na przystawkę z dodatkiem czosnkowo - maślanej bagietki. Smacznego :-) Składniki: sałata lodowa 3/4 główki, pomidor 1,5 szt, ogórek pół szt, ser feta 15 dag, oliwki czarne pół
kulinarne odsłony patiKanapki z guacamole i łososiem to idealny przepis na przekąskę na przyjęcie, albo fajna propozycja na pyszną kolację. Świetnie do tego dania będzie pasowało delikatne, białe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!