Pomysł na zaskakującą przystawkę i kolejna zabawa smakiem tradycyjnego, wielkanocnego żurku Tym razem smak żurku z białą kiełbasą i jajkiem zamknęłam w wytrawnych muffinkach z dodatkiem białej kiełbasy, wędzonej szynki i dużej ilości majeranku. Jajko też jest, tyle że na wierzchu, a nie w środku, a połączone z chrzanem robi dodatkowo za pobudzający kubki smakowe krem Wykonanie Białą kiełbasę wrzuć
Eat me! Fit me!Roladę podajemy na ciepło jako danie główne obiadowe. Jednocześnie idealnie smakuje również na zimno jako smaczna przystawka. Przygotowanie rolady jest dość pracochłonne, jednak ze względu na efekt końcowy jak najbardziej warto przygotować ją, szczególnie jeśli szukacie smacznej i atrakcyjnej potrawy dla swoich gości. Gwarantuje że w taki sposób podany kurczak zrobi furorę na rodzinnym obiedzie. Składniki: 1 cały kurczak
Podróż w kulinariadwóch wersjach Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ŚLEDZIE, RYBY, JAJKA I PRZYSTAWKI Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledzie po szwedzku – inlagd sill Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledź w śmietanie – sałatka
Karo in the Kitchenoscypki udawać. Tak naprawdę można je jeść bez jakiejkolwiek obróbki, ale moim zdaniem zdecydowanie najlepszymi są te, podawane na ciepło . Dzisiaj przedstawiam wam jeden z moich ulubionych przepisów na przystawkę z oscypkiem , burakami i kabanosami. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu . Więcej
Okolice Palnikarównych części, przenosić łyżką na blachę. Spłaszczyć, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec 35 - 40 minut. Podawać ciepłe, lub w temperaturze pokojowej jako np przystawkę. Smacznego
Stare Garyroku po raz pierwszy z przepisu od mojej sąsiadki i muszę przyznać, że są naprawdę wyborne. Są ostre w smaku. Ogórki te świetnie nadają się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na litrowy słoik 630 g niewielkich ogórków 400g wody 30-35g soli 50-60g 5% octu
Moja Książka Kucharskapół miękko, gdy ostygną obieramy - ścieramy na tarce do jarzyn z dużymi oczkami - pamiętajcie o rękawiczkach na dłonie ;) Jeśli macie maszynkę do mięsa, lub robota kuchennego z przystawką do tarcia warzyw - korzystajcie! Będziecie mieli o wiele mniej pracy. Krok 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Krok 3. W dużym garnku zagotowujemy wodę
Moja Książka KucharskaPANIERCE SEZAMOWEJ Delikatna i smaczna ryba, wspaniale usmażona i przyprawiona. Chrupiąca panierka na wierzchu, w środku soczyste mięso. Łosoś w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako przystawka, podany np. na podsmażonej marchewce w sosie sojowym lub jako danie główne z sosem koperkowym i ziemniakami z wody. Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 2 porcje 2 porcje filetu z łososia
Moja Książka Kucharskanich był wręcz kleisty. Żadnej żelatyny nie trzeba było dodawać. Tak pamiętam z domu rodzinnego. Taką galaretkę można przygotować z okazji różnych uroczystości domowych, sprawdzi się jako przystawka lub zakąska. Podajemy z sokiem z cytryny, octem lub tartym chrzanem. SKŁADNIKI: 1 sprawiony kurczak 2 cebule 3 marchewki 1 por (biała część) kawałek selera 1/2 pęczka natki pietruszki po kilka
Moja Książka Kucharskasami mój przepis na " Uśmiech Lata ":) Cieszmy się słońcem, ciepłem, spotkaniami w gronie rodziny i znajomych. Kochani korzystajcie z lata ... uśmiechu Wam życzę zawsze :) Sałatka może stanowić przystawkę, zakąskę, a dzięki wieprzowej polędwiczce nawet pełnowartościowy, lekki samodzielny posiłek. Polecam! SKŁADNIKI: 1-2 polędwiczki wieprzowe ok. 30 dag świeżych truskawek 1 i 1/2 szklanki ryżu ugotowanego
Moja Książka Kucharskaszpinaku. Dzięki temu jajeczka nabierają innego posmaku a do tego ciekawiej prezentują się w przekroju. Tak przygotowane jajka można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę/przekąskę. składniki: 650 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 8 małych jajek mała bułka namoczona w mleku 250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego sól, pieprz olej Rapso do smażenia Zamrożony
Monia miesza i gotujeDzisiaj polecam szybkie i proste sakiewki z ciasta francuskiego, nadziewane serami, doprawione do smaku na ostro. Idealne jako przystawka, przekąską lub kolacja. Polecam! Francuskie sakiewki serowo - paprykowe Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g sera typu feta 100g startego sera żółtego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki Wykonanie: Ser feta kroimy w drobną kostkę, mieszamy ze startym serem
Smak mojej kuchnijajka z farszem z awokado i szynki. Oczywiście awokado musi być dojrzałe i miękkie, by łatwo rozgniatało się widelcem. Koperek i szczypiorek wzbogacają smak farszu i sprawiają, iż nasza przystawka robi się bardziej wiosenna. Przepis ze strony straga.pl . Polecam! Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, wystudzonych i obranych pół awokado łyżka
Smak mojej kuchniTerrina to tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. Terrina mięsna przypomina pasztet, ale przygotowuje się też terriny z warzywami, łososiem i innymi składnikami bez pieczenia. Dzisiaj u mnie terrina z jajkiem, warzywami i szynką jako propozycja na Wielkanoc. Konsystencją przypomina galaretkę, możemy ją przygotować zamiast tradycyjnego pasztetu. Przepis ze strony straga.pl Terrina z jajkiem i warzywami Składniki na keksówkę
Smak mojej kuchnisię tu trzy kulinarne zasady: Warto zadbać, by każdy znalazł coś dla siebie. Postaraj się, by na stole gościły różne smaki, począwszy od śledzia po coś słodkiego. Zadbaj, by przystawki odbiegały od siebie smakiem, tzn. jeśli dodajesz do jednej sałatki kukurydzę lub brokuł, to uniknij stosowania ich w innych przekąskach. Przygotuj jakieś lekkie przekąski dla zwolenników zdrowego żywienia oraz swieże
Mojewlasne.pl