przystawki - 17402 przepisów (strona:382/1161)

Filety z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami w szynce dojrzewającej 154

pesto i suszonymi pomidorami, zawinięte w szynkę dojrzewającą i upieczone z pomidorkami koktajlowymi. Podane z ryżem, albo pieczonymi ziemniakami będą świetnym obiadem, a pokrojone w plastry sprawdzą się jako przystawka.  Składniki: 3-4 piersi kurczaka 6-8 plasterków szynki dojrzewającej garść suszonych pomidorów (suchych, nie z olejnu) 6-8 łyżeczek pesto, ja użyłam Pesto Genovese Agnesi gałązka pomidorów koktajlowych

Kulinarne Inspiracje
Tacos – pszenno- kukurydziane muszle do nadziewania 280

Tacos znajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko podbiło cały świat – właśnie dzięki swojej wszechstronności. Podstawą taco jest ciasto – placek, który łatwo nadziać, wygodnie wziąć w rękę i zjeść na 4-5 kęsów. Dzisiaj przepis na muszle tacos z mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Sałatka rukola z burakami, kozim serem, pieczoną papryką i pestkami dyni 183

także nie pogardzę pieczonymi burakami, grillowanymi i tymi zasmażanymi do mięs (nawet gotowymi, o bardzo dobrym kilkuskładnikowym składzie). A sałatka - pycha! To solidna porcja śniadania lub lekka przystawka przed niedużym obiadem.   Składniki, na dwie porcje: 2 ugotowane i obrane buraki po sporej garści rukoli 1 żółta pieczona papryka (po upieczeniu ze zdjętą skórką i pokrojoną w kostkę

Zasmakuj Kuchni
Mini pizze z salami i żółtą papryką 91

Takie małe prostokątne pizze sprawdzą się jako przystawka na domowych imprezach. Smaczne salami z posypką paprykową, ciągnący ser i żółtka chrupiąca papryka smakują wyśmienicie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 szklanka wody (letniej) Dodatkowo: Keczup łagodny lub passata pomidorowa 12 plastrów salami z posypką

VioletoweKucharzenie
Kotlety ziemniaczane. 476

trochę mąki i jajko. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy i lepimy kotlety, które potem otaczamy mąką i smażymy. Takie pyszne kotlety możemy zjeść od razu, ale też są dobre jako przystawka na zimno. Polecam każdemu, kto lubi takie smaki!  Smacznego

chleba naszego
Zapiekane awokado 131

bardzo smaczny także na ciepło. Świetnie skomponuje się na przykład z makaronem, czy kaszą, w daniach z rybami, owocami morza, czy kurczakiem. Może być świetną podstawą do stworzenia fantastycznej przystawki, zapiekanej z tak dowolnymi składnikami. Moja propozycja jest dość prosta, wszystkie użyte produkty, w dowolnym zestawieniu genialnie się ze sobą komponują, więc nie ma najmniejszych obaw o niepowodzenie. Czytaj więcej

Pichceniomania
Ziemniaki w ziołach 134

Hej! Dziś mam jeszcze jeden przepis na pieczone ziemniaki. Upiec je można na blaszce od ciasta i zawsze wyjdą aromatyczne i miękkie. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Szparagi, krewetki, cytryna, maślany sos – jedna blacha 234

szparagami przez 8-9 minut. Na koniec całość skrapiamy jeszcze łyżką soku z cytryny i od razu podajemy – na gorącym ryżu. Między talerze dzielimy pozostały w blaszce sos. Na przystawkę lub lunch to 4 małe porcje – na obiad czy kolację ta ilość składników (kurczę, same afrodyzjaki!) zaspokoi głód dwóch dorosłych osób. Schłodzone białe wino do popicia jak najbardziej wskazane! SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami 151

Verrine to rodzaj pochodzących z Francji przystawek lub deserów, których składniki układa się warstwami w małych szklaneczkach. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale prezentują się na stole i wyśmienicie smakują. Nasze dzisiejsze verrine przyrządziliśmy na słodko. Składniki  proporcje na 6 do 10 szklaneczek w zależności od pojemności 2 - 3 dojrzałe banany (zamiast bananów można użyć np. przecieru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Izumi Sushi – japońska restauracja na starym mieście 121

słyszeliście o odbywającym się właśnie festiwalu najlepszych restauracji, czyli o Restaurant Week. Jest to wydarzenie, dzięki któremu za 39 złotych możemy w wybranych lokalach gastronomicznych skosztować 3-częściowego posiłku (przystawka,… The post Izumi Sushi – japońska restauracja na starym mieście appeared first on CityTaste

CityTaste
Grilluj po azjatycku - pomysł na kurczaka satay z sosem orzechowym 172

Moim wyborem jest satay z kurczaka, danie kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Kurczak i sos orzechowy, od którego po prostu nie można się oderwać, to doskonały pomysł na lekką grillową przystawkę. Satay to danie, które znajdziesz zarówno w kuchni tajskiej, malezyjskiej jak i indonezyjskiej. Choć w każdym kraju przyrządza się go odrobinę inaczej, satay zawsze zachwyca połączeniem słodkiego, słonego i pikantnego

Moja smaczna kuchnia
Ser biały zapiekany 177

Hej! Mam dziś następną propozycję dla tych co kochają jeść sery. Kiedyś robiliśmy w zalewach o różnych smakach ( przepis tutaj ) i zapiekaliśmy w cieście francuskim ( przepis

Tylko pysznie
Chrupiące pieczarki + film 215

Chrupiące pieczarki panierowane w bułce tartej z dodatkiem czosnku, papryki i pieprzu, to obowiązkowa przystawka na imprezę, pyszny dodatek do obiadu lub prosta i nie droga przekąska na wieczór z przyjaciółmi.     składniki na 4 porcje 500 g pieczarek 3 jajka 4-5 łyżek mąki pszennej bułka tarta do panierowana olej do smażenia szczypta czosnku granulowanego szczypta słodkiej mielonej

Smakowite Dania
Cykoria z serkiem i szprotką czyli wynalazek Eli 141

Hej! Dzisiaj następny przepis z cykorią. Moja przyjaciółka Ela, chętnie sięga do tego warzywa, tworząc smaczne przekąski. Przepis jest banalnie prosty, ale smak niesamowicie pyszny. Do

Tylko pysznie
Koszyczki z sałatką bulgur 149

Hej! Dziś przedstawię Wam absolutny hit na domowe przyjęcia. Sałatka w koszyczkach z tortilli. Koszyczki robi się w parę minut. Wystarczy tylko gotowe blaty, zrobić ulubioną

Tylko pysznie