przystawki - 17402 przepisów (strona:382/1161)

Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego 152

papryka, a także żółty ser nadają niepowtarzalny urok tej potrawie. Podobnie, jak jest w przypadku pieczeni rzymskiej , kolorowa pieczeń może być podana jako danie główne z sosem, albo jako przystawka. Jeśli potrzebujecie ostrych noży do kuchni, powinniście sprawdzić je w tym sklepie. Film Składniki 700 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 3 ząbki czosnku 8 łyżek bułki tartej połowa

Kuchennyviral.pl
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 119

kapusty kiszonej, bywa jednak wtedy często zbyt kwaśny. Aby temu zapobiec, należy kapustę kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą lub nawet wstępnie obgotować. Bigos tradycyjnie serwuje się najczęściej jako przystawkę gorącą lub przekąskę, podaje się z pieczywem, często razowym oraz wódką czystą lub wytrawną ziołową (myśliwska, trojanka litewska, żubrówka). Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym

KUCHNIA POLSKA
Sałatka szopska 289

papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera (specjalny bułgarski ser szopski - solankowy ser owczy) oraz oleju roślinnego lub oliwy. Sałatka szopska jest bardzo popularna w Bułgarii, gdzie stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją. Popularna jest także w niektórych regionach Serbii, Macedonii i w Czarnogórze. Nazwa sałatki, szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii

KUCHNIA POLSKA
Sos słodkie chili 507

mnóstwo przeróżnych nie zdrowych substancji. Skład sosu był naprawdę długi....Dlatego warto poświęcić czas na zrobienie domowego sosu, do którego wiemy co wrzucamy. Sos świetnie pasuje do różnych przystawek oraz do pizzy, a nawet na kanapkę.  Składniki: chili 7 szt, cukier 1 szklanka, woda 2 szklanki, ocet pół szklanki, czosnek 2 ząbki, woda pół szklanki i 2,5 łyżki

kulinarne odsłony pati
Chrupiące szparagi z fasolką i jajkiem w koszulce 129

ViolaPassion Bardzo szybki , i łatwy sposób na przekąskę . Składniki: 1 osoba Garść szparagów Garść fasolki szparagowej 3 łyżki masła 6 łyżek bułki tartej sól 1 jajko

Viola cooks with passion
Przekąski na ciepło i zimno – 16 najciekawszych pomysłów na imprezę. 10166

ciepło – koszyczki z ciasta francuskiego Sałatka słonecznik z czipsami – robi się łatwiej niż to wygląda Przekąski na zimno – sałatka słonecznik Oliwki w cieście francuskim – przystawka, której sekret tkwi w warkoczu. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam przekąski na wykałaczkach. Przekąski na ciepło – oliwki w cieście francuskim Pasta łososiowa na krakersach – przekąska

Mama z miasta
Filety z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami w szynce dojrzewającej 147

pesto i suszonymi pomidorami, zawinięte w szynkę dojrzewającą i upieczone z pomidorkami koktajlowymi. Podane z ryżem, albo pieczonymi ziemniakami będą świetnym obiadem, a pokrojone w plastry sprawdzą się jako przystawka.  Składniki: 3-4 piersi kurczaka 6-8 plasterków szynki dojrzewającej garść suszonych pomidorów (suchych, nie z olejnu) 6-8 łyżeczek pesto, ja użyłam Pesto Genovese Agnesi gałązka pomidorów koktajlowych

Kulinarne Inspiracje
Tacos – pszenno- kukurydziane muszle do nadziewania 268

Tacos znajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko podbiło cały świat – właśnie dzięki swojej wszechstronności. Podstawą taco jest ciasto – placek, który łatwo nadziać, wygodnie wziąć w rękę i zjeść na 4-5 kęsów. Dzisiaj przepis na muszle tacos z mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Sałatka rukola z burakami, kozim serem, pieczoną papryką i pestkami dyni 165

także nie pogardzę pieczonymi burakami, grillowanymi i tymi zasmażanymi do mięs (nawet gotowymi, o bardzo dobrym kilkuskładnikowym składzie). A sałatka - pycha! To solidna porcja śniadania lub lekka przystawka przed niedużym obiadem.   Składniki, na dwie porcje: 2 ugotowane i obrane buraki po sporej garści rukoli 1 żółta pieczona papryka (po upieczeniu ze zdjętą skórką i pokrojoną w kostkę

Zasmakuj Kuchni
Mini pizze z salami i żółtą papryką 88

Takie małe prostokątne pizze sprawdzą się jako przystawka na domowych imprezach. Smaczne salami z posypką paprykową, ciągnący ser i żółtka chrupiąca papryka smakują wyśmienicie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 szklanka wody (letniej) Dodatkowo: Keczup łagodny lub passata pomidorowa 12 plastrów salami z posypką

VioletoweKucharzenie
Kotlety ziemniaczane. 471

trochę mąki i jajko. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy i lepimy kotlety, które potem otaczamy mąką i smażymy. Takie pyszne kotlety możemy zjeść od razu, ale też są dobre jako przystawka na zimno. Polecam każdemu, kto lubi takie smaki!  Smacznego

chleba naszego
Zapiekane awokado 126

bardzo smaczny także na ciepło. Świetnie skomponuje się na przykład z makaronem, czy kaszą, w daniach z rybami, owocami morza, czy kurczakiem. Może być świetną podstawą do stworzenia fantastycznej przystawki, zapiekanej z tak dowolnymi składnikami. Moja propozycja jest dość prosta, wszystkie użyte produkty, w dowolnym zestawieniu genialnie się ze sobą komponują, więc nie ma najmniejszych obaw o niepowodzenie. Czytaj więcej

Pichceniomania
Ziemniaki w ziołach 129

Hej! Dziś mam jeszcze jeden przepis na pieczone ziemniaki. Upiec je można na blaszce od ciasta i zawsze wyjdą aromatyczne i miękkie. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Szparagi, krewetki, cytryna, maślany sos – jedna blacha 221

szparagami przez 8-9 minut. Na koniec całość skrapiamy jeszcze łyżką soku z cytryny i od razu podajemy – na gorącym ryżu. Między talerze dzielimy pozostały w blaszce sos. Na przystawkę lub lunch to 4 małe porcje – na obiad czy kolację ta ilość składników (kurczę, same afrodyzjaki!) zaspokoi głód dwóch dorosłych osób. Schłodzone białe wino do popicia jak najbardziej wskazane! SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami 148

Verrine to rodzaj pochodzących z Francji przystawek lub deserów, których składniki układa się warstwami w małych szklaneczkach. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale prezentują się na stole i wyśmienicie smakują. Nasze dzisiejsze verrine przyrządziliśmy na słodko. Składniki  proporcje na 6 do 10 szklaneczek w zależności od pojemności 2 - 3 dojrzałe banany (zamiast bananów można użyć np. przecieru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata