przystawki - 17402 przepisów (strona:415/1161)

Sałatka z łososiem i grejpfrutem. 148

się okazało szpinak, łosoś i migdały to bardzo dobre towarzystwo dla grejpfruta. Orzechowy akcent wzmocniłam dodatkiem oleju z prażonych orzechów. Nam sałatka smakowała, sprawdzi się jako lekka kolacja albo przystawka. Składniki: usmażony łosoś z dodatkiem ulubionych przypraw szpinak świeży grejpfrut posiekane migdały kolendra świeża olej z prażonych orzechów (lub oliwa z oliwek) Wykonanie: Szpinak umyć, odciąć łodyżki liści. Ułożyć

zadanie-gotowanie
Ogórki na ostro 200

Ogórki na ostro są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych ogórków. To doskonały dodatek do grilla, pieczonego mięsa, ale sprawdzi się również na imieninowym stole jako przystawka. Do przygotowania tego przepisu będziemy potrzebowali: 2kg ogórków gruntowych Ostra papryka 4 łyżki soli Czosnek 2,5 szklanki cukru Chili 8 łyżek oleju Szklanka octu Ogórki umyte kroimy w kostkę, przekładamy do miski i posypujemy

MarcinChef
Surówka z cebuli 191

najwygodniej skorzystać z tarki z jednym ostrzem. Skrapiamy ją sokiem z cytryny, dwie, trzy łyżki, by cebula zmiękła. Dodajemy łyżkę octu. Możemy użyć octu jabłkowego lub winnego, wtedy nasza przystawka będzie miała wytrawniejszy smak. Na każdą cebulę dodajemy jedną płaską łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Posypujemy suszoną bazylią. Ja często używam gotowej mieszanki przypraw do pomidorów. Trzeba jednak zwrócić uwagę

MarcinChef
Sałatka księżniczki Roszpunki z roszponką 168

Sałatka księżniczki Roszpunki z roszponką Za siedmioma górami , ośmioma morzami i kilkoma kartonami z gratami ..mieszkała księżniczka . Złotowłosa Roszpunka i była piękna , bo jadła ciągle zdrową

Ogrodnik w podróży
Pappardelle po sycylijsku – z filecikami anchois i czosnkiem 229

popęka podczas krojenia.   Jeśli płaty makaronu już się nie kleją, zawińcie wywałkowane fragmenty ciasta w rulon lub rozłóżcie na płasko i pokrójcie, według uznania. Kroić można zwykłym nożem, przystawką krojącą do maszynki do makaronu, ozdobnym radełkiem z falbanką albo specjalnym nożem z kilkoma ostrzami. Wstawcie w dużym garnku wodę z solą i zagotujcie. Makaron najlepiej gotuje się zaraz

Karo in the Kitchen
Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63 144

trzeba myśleć o wakacjach.... Ehhh! Córcia rusza w tym roku po raz pierwszy na obóz. Już teraz emocji mamy z tego powodu co nie miara!!! Dzisiejsza propozycja to rewelacyjna przystawka lub lekki obiad, także od święta.  W sam raz dla miłośników wypieków i ciepłych przekąsek. Proste w przygotowaniu i BARDZO smaczne trio ryby z twarogiem i koperkiem :) Kulebiak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka galaretkowa - galaretka warzywno jajeczna 234

wypieków w postaci babki marmurkowej oraz sernika, ale również zaszczyci nas babka nietypowa - mozaikowa galaretkowa. Zdrowa i mało kaloryczna, składająca się z warzy konserwowych i jajek, robi za świetną przystawkę a przy okazji cieszy oko tęczą kolorów ,pięknie prezentując się na wielkanocnym stole. Przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości przy zastyganiu galaretki, ale można ją robić w międzyczasie, pomiędzy barwieniem

W kuchennej krainie
Gdyńska Oferta Lunchowa - z wizytą w TRAFIK 151

samotną, poranną, aromatyczną kawę ze świeżą gazetą, lunch w środku dnia, jak i późną kolację w gronie przyjaciół. [źródło: www.kulinarnagdynia.pl ] W ofercie promocyjnej zaserwowano mi lunch dnia. Na przystawkę zupa warzywna z boczkiem , pełna mięsa, warzyw i przypraw. Zupa bardzo dobrze doprawiona, pełna warzywnego aromatu, z wyczuwalnym smakiem boczku. Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem

Grunt to przepis!
Jajka faszerowane wędzoną makrelą 197

dokładnym obraniu ryby z ości! A jeśli nie macie ochoty na faszerowanie, możecie przygotować sałatkę z makrelą i jajkiem i umieścić ją w miseczkach z ciasta francuskiego, będzie fajną przystawką na stole :)    Polecam! :)   Składniki: 6 jaj makrela 2 duże ogórki kiszone 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej pieprz (u mnie dosyć duża porcja

Czerwona Porzeczka
Pieczeń z jajkiem + film 298

jajkiem to smaczne i efektowne danie świąteczne idealne na wielkanocny stół. Można ją podać na gorąco do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na zimno z sosem chrzanowym jako przystawkę.  składniki na formę do babki lub keksówkę   5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki

Smakowite Dania
Zielono ci? Mi też, bo właśnie zjadłam przepyszne zielone, wielkanocne ziemniaki! 268

Ok, wiec za dwa dni Wielkanoc i wiem, że wszystkie polskie gospodynie domowe od przynajmniej tygodnia zajęte są w kuchni. Zapewne pieką baby, gotują jajka, może

Jem więc Jestem
Ser po gruzińsku z ogórkami i cebulką 270

Bardzo ciekawa i szybka w przygotowaniu przystawka. Będzie także idealna na śniadanie wielkanocne :) Składniki: 400 g tłustego twarogu w kostce 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula pęczek natki pietruszki   Zalewa: 500 ml wody 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka soli   Sos: 150 g majonezu 200 g śmietany 18% 3 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania

Na Ciasteczkowych Papierach
Focaccia z czarnymi oliwkami 109

pieczemy w 200 - 220 st. C przez 25 minut. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Bez żadnych dodatków smakuje wybornie, ale można wykorzystać jako chlebek do kanapek lub dodatek do przystawek. Buon appetito

Moja smaczna kuchnia
Roladki z cukinii lub bakłażanów 136

czytelniczym - tutaj link do recenzji. Podobnie jak wiele innych przepisów zamieszczonych w tej publikacji, także roladki bakłażanów (lub jak w mojej wersji z cukinii) to prosta i tania ukraińska przystawka pozwalająca wykazać się dużą dozą kulinarnej inwencji. Nie wymaga przy tym umiejętności godnych szefa kuchni pięciogwiazdkowej restauracji, a zachwyca smakiem i doskonale prezentuje się na stole. Myślę, że zarówno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks 179

Święta już lada dzień, przedstawiam więc kolejny pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu. Pyszna sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi, korniszonami, selerem naciowym i rzodkiewkami w sosie majonezowym

karmelowy