przystawki - 17402 przepisów (strona:418/1161)

Rieska! Mniam! 213

Czymś niesamowitym jest ogrom rodzajów pieczywa spożywanego na świecie. nie ma kultury która by nie miała swojej odmiany chleba a odmian jest naprawdę wiele i wszystkie

sierotka maRysia w kuchni
Chrupiąca sałatka z selera naciowego i żurawiny 209

Sałatka ta zachwyciła mnie swoim smakiem. Jako osoba nie przepadająca za połączeniem kurczaka ze słodkimi dodatkami (żurawiną) byłam bardzo sceptycznie do niej nastawiona a tu bardzo

sierotka maRysia w kuchni
Calzone w wersji mini 237

O istnieniu tej pyszności opowiedziała mi ostatnio koleżanka z pracy - Asia - opowiadała i opowiadała jak to się nimi zajadała podczas grilla u koleżanki i tak mi

sierotka maRysia w kuchni
Rolmopsy – idealne śledzie na święta 225

Przepis na te rolmopsy znalazłam jakiś czas temu robiąc... nalewkę żurawinową :-). Wypróbowałam i oczywiście się nimi zachwyciłam! Uwielbiam śledzie w occie i te jak dla mnie

sierotka maRysia w kuchni
Placki marchwiowe z kaszą gryczaną – Lubelski Kociołek IV 214

Lubelski Kociołek jako kolejną inspirację wybrał tym razem kaszę gryczaną. Był to dla mnie bardzo fajny pomysł gdyż bardzo ją lubię w przeróżnej postaci - ale chyba

sierotka maRysia w kuchni
Piknik Smakoszy – spotkanie blogerów nr II 220

burakiem ćwikłowym i kozim serem - które niewątpliwie były mistrzem całego stołu i rozeszły się w parę minut Sałatka z tuńczykiem podana w makaronie Conchiglioni tzn dużych muszlach - idealna na przystawkę na ,,jednego gryza" Piernik bez jajek pieczony na musie jabłkowym który jest idealną propozycją dla ludzi chorych na serce i jednocześnie leniwych... on naprawdę ZAWSZE wychodzi pyszny Tarta migdałowa

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z łososiem i migdałami 223

Smak tej sałatki jest dla mnie uzależniający... Pierwsze kęsy jakoś nie zachwycały ale w trakcie pochłaniania całego talerza pojawiła się wręcz miłość do tego wspaniałego połączenia

sierotka maRysia w kuchni
Domowe sushi – najprostsze i najlepsze 239

Jakiś czas temu rozkochaliśmy się z Rysiem w sushi... jest to bardzo zadziwiające, dla mnie ,,,danie"... bo co ciekawego może być w ryżu, glonach (:-)) i surowym

sierotka maRysia w kuchni
Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego 176

tężeje!!!) sosem polewamy przygotowaną sałatę z gruszkami i figami, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Podajemy od razu. Sałata z gruszkami i figami z sosem z sera pleśniowego może być przystawką, ale jeśli podamy ją w dużej ilości może nasycić także jako danie główne.   Post Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego pojawił się poraz pierwszy w Pociąg

Pociąg Do Kuchni
Aventino - rewizyta 188

przekonać się co do słuszności moich pierwszych wrażeń. Wiele osób, które towarzyszyły mi w rewizytach, bardzo dobrze odebrało zarówno sam lokal, nienaganną obsługę no i samo jedzenie (od przystawek, przez dania główne po desery). Ocena była dokonywana o różnych porach dnia, w środku tygodnia jak i podczas większej  weekendowej rezerwacji. Zatem, póki poziom jest utrzymywany, wracać będę

Right Behind The Kitchen
Smak wyspy Chios 143

prawdziwych tzatzików. Spójrzcie na konsystencję - bardzo zwarta, wręcz kleista. Moja wersja zawierała śladowe ilości ogórka i pora. Podane w akompaniamencie koszyka z chlebem spełniło moje oczekiwania w 100%! Druga przystawka - smażony twardy ser owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio

Right Behind The Kitchen
Obrochtówka w Zakopanem 204

masło czosnkowe, zmieniamy wymiar tego dzieła. Masło rozpływając się delikatnie wsiąka we wnętrze placka, całość przenika subtelny smak pietruszki załączonej do masełka. Wydając zaledwie 8 złotych polskich za tą przystawkę zrobimy rozsądny ruch. Dodatkowo lokal ma swoją historię, kilka lat już to miejsce istnieje o czym można poczytać na stronie internetowej restauracji. Wystrój lokalu zachęca do spędzenia w nim odrobinę

Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Masala Grill & Bar 207

cale nie była lepsza grillowana jagnięcina - chłodnawa i bez żadnej rewelacji.  Sałatka z mango obroniła się bez problemu z delikatnym sosem miętowym. Jednak danie raczej wielkości przystawki niż dania głównego. Cena także w okolicach 40 zł!  Kupując piwo także zostałem wprowadzony w błąd, ponieważ gdy powiedziałem, że chcę piwo polskie, wówczas zaserwowano mi piwo zagraniczne ale informując mnie

Right Behind The Kitchen
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 155

kluseczkami. Dziś się to zmieniło! Użyłem żołądków drobiowych w nieco inny sposób i wyszło nic innego jak...  ...żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką Na taką zdjęciową przystawkę wystarczy solidna garść żołądków na osobę . Czyścimy je, odcinając błony łączące żołądki, płuczemy. Zagotowujemy wodę z 2 listkami liścia laurowego i dwoma ziarnami ziela angielskiego łyżeczką soli i dużą porcją

Right Behind The Kitchen