przystawki - 17402 przepisów (strona:418/1161)

Kuchnia staropolska - warsztaty kulinarne 181

wyciszyć się przed ekscytująco zapowiadającym się popołudniem. Potrawy z jakimi się mierzyliśmy to: # Animela lub mleczko cielęce. Na potrawę  # Mózg cielęcy po flisowsku. Na przydatek # Śmietana włoska. Na przystawkę Okiełznać sam archaiczny tekst receptur wcale nie było łatwo: *** Weź wielkie mleczko cielęce, wypłucz, obgotuj, pokraj na pięć albo sześć kawałków, ułoż w rondel z grzybkami, kawałkiem masła, wiązką pietruszki

Grunt to przepis!
Pierożki meksykańskie 123

Bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo

Pobite gary Barbary
Tarta z dyni na spodzie z ciasteczek! 135

Dynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym warzywem. Zawsze jesienią piekę w piekarniku dość spore ilości dyni piżmowej, potem miąższ miksuje na gładką masę i zamrażam. Potem mogę w dowolnej chwili sięgać po kremowy mus dyniowy.  Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą

SMYKWKUCHNI
Krem z awokado z wodą kokosową, kolendrą, sokiem cytrynowym i chili 182

siedzenie. Nie jest słodki, a jednak kojarzy się z deserem, bo tak jest delikatny. Natomiast lekka nuta ostrości dzięki chili, czosnku i pieprzu nadaje mu wyrafinowany charakter eleganckiej przystawki. Woda kokosowa i podkreślam nie mleczko kokosowe lecz woda kokosowa właśnie, nie dominuje smakiem kokosu, a jej naturalna delikatna słodycz sprawia, że smaki: kwaśny z soku z cytryny, ostry z chili

Sztuka gotowania w/g Samiry
Przebudzenie Barbary 110

Michała Sznajdera. Na niedzielnym stole oczywiście nie może zabraknąć rosołu, więc i podczas kolacji Barbara zaserwowała nam bogaty w aromaty rosół na kaczym mięsie. Po nim przyszła pora na przystawkę: wyborny pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć to niedociągnięcie. Kolejnym

Food Square
Grzanki z serem camembert i konfiturą z czerwonej cebuli 176

połączenie całkowicie podbiło moje serce. Kiedyś taką grzankę dostałam na przystawkę w małej restauracji i postanowiłam odtworzyć ją w swoim domu. Składniki: 1 bagietka 1 ser camembert (180g) konfitura z czerwonej cebuli ( użyłam konfitury od Proeco ) masło Bagietkę kroję wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki. Smaruje je masłem i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ser kroję na cienkie

Gotowanie i blogowanie
Grzanki z krewetkami 100

Małe grzanki, które idealnie nadają się na przystawkę czy imprezową przekąskę. Pyszne, kolorowe i soczyste. Mieszanka smaków, która mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 bułka 4 duże krewetki 1 gruszka 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól i pieprz sos balsamiczny Krewetki rozmrażam (mam mrożone i oczyszczone), czosnek kroję na plasterki, masło rozpuszczam na patelni. Na gorące masło

Gotowanie i blogowanie
Tarta z serem i szynką 104

Kremowa i krucha tarta wytrawna, dużo sera i szynki. Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i również w wersji zimnej. Cudowne danie, które może być śniadaniem, obiadem, kolacją czy przystawką na przyjęciu.  Składniki: ciasto kruche wytrawne ze 100g masła (przepis w linku) 1 jajko 200g śmietany 30% 100ml mleka 100g szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 200g żółtego sera 1 łyżeczka natki

Gotowanie i blogowanie
Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup 214

Dziś przedstawiam przepis na sycącą i rozgrzewającą zupę, idealną na te chłodne wieczory. Bardzo mięsna i z dużą ilością warzyw takich jak papryka, cukinia i jarmuż

karmelowy
Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem 179

Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem z dodatkiem jabłka i ogórków kiszonych to jedna z ciekawych kompozycji matiasowych. Szybka, bardzo wyraźna w smaku. My nie

Pociąg Do Kuchni
POMIDORY FASZEROWANE - PIERWSZE ŚNIADANIE DIETA 1500KCAL. 111

Bardzo syte ŚNIADANIE ,które ja ledwo zjadłam.Takie FASZEROWANE pomidory możemy wykorzystać jako przystawkę na imprezach ,spotkaniach.Ostatnio sama w ten sposób przygotowuję  dla moich znajomych takie dietetyczne przekąski, i wiecie co, bardzo im smakują.Już nie podaję im tuczących ciast czy ciasteczek tylko zdrowe przekąski albo kanapki.Spróbujcie i Wy to zrobić , aby zobaczyć  ich miny

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Potrawka z groszku z wędzonym tofu 153

Poniższa potrawa stanowi tradycyjną włoską przystawkę. Kuchnię włoską uwielbiam ponad wszystko, jednak jak wiadomo Włosi to naród bardzo silnie przywiązany do swoich tradycji, zwłaszcza kulinarnych. I tak w przypadku tej potrawy do groszku przeważnie dodaje się regionalną szynkę Prosciutto, dla wegan jednak w jej rolę doskonale wcieli się wędzone tofu nadając całości wspaniałego aromatu wędzonki. Zwróć uwagę

Roślinna - blog wegański
Ryba w warzywach 132

Bardzo polecamy tę wersję smażonej ryby, z warzywami smakuje wspaniale, nadaje się na ciepło z ryżem na obiadowe danie i na zimno jako przystawka, zwarto wpisać sobie to danie jako sposób na smaczne danie rybne, a ryby należy często jadać, zawłaszcza ryby morskie ze względu na zawarte w nich kwasy omega tak zbawienne dla naszego organizmu.... Składniki: 1 kg ryby

kgwjanczewo
Czosnek marynowany 99

czosnek marynowany. Może być znakomitym dodatkiem do pieczonych mięs, nada im aromatu i wyrazistości. A po upieczeniu możemy go rozsmarować na podpieczonym kawałku razowego pieczywa i traktować jako skromną przystawkę.       Potrzebujemy: 3 główki czosnku 20 g cukru 1 łyżeczkę soli 0,5 litra wody 100 ml octu spirytusowego 10% Wykonanie: Główki czosnku oddzielamy i obieramy każdy ząbek

Marder&Marder Manufacture