składniki: 5 jajek 2 łyżki sera feta 4 suszone pomidory z zalewy z oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie
Domowy Smak JedzeniaSmaczna i efektowna przystawka na przyjęcie. Składniki mięso z kurczaka 1/2 kg kukurydza w puszce 1/2 puszki sałata lodowa 1/2 główki ogórki kiszone 4 szt cebula dymka 2 szt chipsy … Czytaj dalej Sałatka gyros z chipsami
czarrna od kuchniCiekawa i pyszna tarta z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta nadaje się zarówno na danie główne, jak i na przystawkę lub przekąskę. Przygotowując tą tart warto dobrze odsączyć suszone pomidory z oleju żeby tarta nie była bardzo tłusta. forma: naczynie żaroodporne do smażenia i pieczenia o średnicy 23 cm. Składniki: 500 g marchewki 1 duża cebula 100 g suszonych
Mama Gotujekrewetek to najgorsza część – jak to już zrobimy, potem pójdzie z górki. Składniki użyte do przygotowania rybnej są dość wykwintne (krewetki, łosoś, dorsz), więc zupa może być idealną przystawką na świąteczny lub uroczysty obiad. Ja ją uwielbiam – od razu wpałaszowałam z dużą dokładką. Mogłabym ją jeść na okrągło. Polecam – nawet tym, którzy za rybami nie przepadają. Zupa
Poezja smakuDobra na śniadanie i na imprezową przystawkę :) Składniki 1 opakowanie tortellini 1 puszka groszku 20 dkg pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora majonez sól, pieprz Sposób przygotowania Tortellini … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa z tortellini
czarrna od kuchniZapiekanka to temat przepisu miesiąca w marcu. Jak ten czas leci! Niedługo Wielkanoc! Czas pomyśleć o świątecznym menu. Zapiekanka to idealne przystawka na świątecznym stole, a zapiekanki z ziemniaków z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjną ziemniaczaną sałatkę. Zapiekanka z ziemniaków jest praktyczna i łatwa w przyrządzaniu.Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie odgrzać. Ale zapiekankę można zrobić równeż
codojedzeniaKolejnym daniem , a właściwie przystawką ze świątecznego menu będą śledzie marynowane w occie. Śledzie akurat mają za sobą długą tradycję na naszych stołach i pojawiają się przy każdych świętach. Można je przygotować na wiele sposobów: w śmietanie, w oliwie, kwaśne albo ostatnio coraz częściej spotykane na słodko. Zauważyłam nawet,że trend robienia śledzi na słodko rozwija się w kierunku
Bon appetit mon amiestosunkowo często nawet przez dzieci. Bardzo wdzięczne do przygotowania. Smakuje na surowo, może być gotowany, pieczony. Możemy z niego zrobić zarówno treściwą zupę jak i przygotować drugie danie czy przystawkę. Dlaczego warto jeść brokuły? To bogate źródło sulforafanu, przeciwutleniacza odpowiadającego za zwalczanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie raka. Co ważne, najlepiej przyrządzać brokuły na parze, gdyż przyrządzane w zbyt wysokiej
Mieszam w Garnkuwyciszyć się przed ekscytująco zapowiadającym się popołudniem. Potrawy z jakimi się mierzyliśmy to: # Animela lub mleczko cielęce. Na potrawę # Mózg cielęcy po flisowsku. Na przydatek # Śmietana włoska. Na przystawkę Okiełznać sam archaiczny tekst receptur wcale nie było łatwo: *** Weź wielkie mleczko cielęce, wypłucz, obgotuj, pokraj na pięć albo sześć kawałków, ułoż w rondel z grzybkami, kawałkiem masła, wiązką pietruszki
Grunt to przepis!Bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo
Pobite gary BarbaryDynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym warzywem. Zawsze jesienią piekę w piekarniku dość spore ilości dyni piżmowej, potem miąższ miksuje na gładką masę i zamrażam. Potem mogę w dowolnej chwili sięgać po kremowy mus dyniowy. Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą
SMYKWKUCHNIsiedzenie. Nie jest słodki, a jednak kojarzy się z deserem, bo tak jest delikatny. Natomiast lekka nuta ostrości dzięki chili, czosnku i pieprzu nadaje mu wyrafinowany charakter eleganckiej przystawki. Woda kokosowa i podkreślam nie mleczko kokosowe lecz woda kokosowa właśnie, nie dominuje smakiem kokosu, a jej naturalna delikatna słodycz sprawia, że smaki: kwaśny z soku z cytryny, ostry z chili
Sztuka gotowania w/g SamiryMichała Sznajdera. Na niedzielnym stole oczywiście nie może zabraknąć rosołu, więc i podczas kolacji Barbara zaserwowała nam bogaty w aromaty rosół na kaczym mięsie. Po nim przyszła pora na przystawkę: wyborny pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć to niedociągnięcie. Kolejnym
Food Squarepołączenie całkowicie podbiło moje serce. Kiedyś taką grzankę dostałam na przystawkę w małej restauracji i postanowiłam odtworzyć ją w swoim domu. Składniki: 1 bagietka 1 ser camembert (180g) konfitura z czerwonej cebuli ( użyłam konfitury od Proeco ) masło Bagietkę kroję wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki. Smaruje je masłem i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ser kroję na cienkie
Gotowanie i blogowanie