przystawki - 17402 przepisów (strona:417/1161)

Zapiekanka – przepis miesiąca 161

Zapiekanka to temat przepisu miesiąca w marcu. Jak ten czas leci! Niedługo Wielkanoc! Czas pomyśleć o świątecznym menu. Zapiekanka to idealne przystawka na świątecznym stole, a zapiekanki z ziemniaków z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjną ziemniaczaną sałatkę. Zapiekanka z ziemniaków jest praktyczna i łatwa w przyrządzaniu.Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie odgrzać. Ale zapiekankę można zrobić równeż

codojedzenia
Śledzie marynowane 125

Kolejnym daniem , a właściwie przystawką ze świątecznego menu będą śledzie marynowane w occie. Śledzie akurat mają za sobą długą tradycję na naszych stołach i pojawiają się przy każdych świętach. Można je przygotować na wiele sposobów: w śmietanie, w oliwie, kwaśne albo ostatnio coraz częściej spotykane na słodko.  Zauważyłam nawet,że trend robienia śledzi na słodko rozwija się w kierunku

Bon appetit mon amie
Brokuły z lekkim sosem czosnkowym 194

stosunkowo często nawet przez dzieci. Bardzo wdzięczne do przygotowania. Smakuje na surowo, może być gotowany, pieczony. Możemy z niego zrobić zarówno treściwą zupę jak i przygotować drugie danie czy przystawkę. Dlaczego warto jeść brokuły? To bogate źródło sulforafanu, przeciwutleniacza odpowiadającego za zwalczanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie raka. Co ważne, najlepiej przyrządzać brokuły na parze, gdyż przyrządzane w zbyt wysokiej

Mieszam w Garnku
Kuchnia staropolska - warsztaty kulinarne 186

wyciszyć się przed ekscytująco zapowiadającym się popołudniem. Potrawy z jakimi się mierzyliśmy to: # Animela lub mleczko cielęce. Na potrawę  # Mózg cielęcy po flisowsku. Na przydatek # Śmietana włoska. Na przystawkę Okiełznać sam archaiczny tekst receptur wcale nie było łatwo: *** Weź wielkie mleczko cielęce, wypłucz, obgotuj, pokraj na pięć albo sześć kawałków, ułoż w rondel z grzybkami, kawałkiem masła, wiązką pietruszki

Grunt to przepis!
Pierożki meksykańskie 132

Bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo

Pobite gary Barbary
Tarta z dyni na spodzie z ciasteczek! 147

Dynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym warzywem. Zawsze jesienią piekę w piekarniku dość spore ilości dyni piżmowej, potem miąższ miksuje na gładką masę i zamrażam. Potem mogę w dowolnej chwili sięgać po kremowy mus dyniowy.  Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą

SMYKWKUCHNI
Krem z awokado z wodą kokosową, kolendrą, sokiem cytrynowym i chili 216

siedzenie. Nie jest słodki, a jednak kojarzy się z deserem, bo tak jest delikatny. Natomiast lekka nuta ostrości dzięki chili, czosnku i pieprzu nadaje mu wyrafinowany charakter eleganckiej przystawki. Woda kokosowa i podkreślam nie mleczko kokosowe lecz woda kokosowa właśnie, nie dominuje smakiem kokosu, a jej naturalna delikatna słodycz sprawia, że smaki: kwaśny z soku z cytryny, ostry z chili

Sztuka gotowania w/g Samiry
Przebudzenie Barbary 118

Michała Sznajdera. Na niedzielnym stole oczywiście nie może zabraknąć rosołu, więc i podczas kolacji Barbara zaserwowała nam bogaty w aromaty rosół na kaczym mięsie. Po nim przyszła pora na przystawkę: wyborny pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć to niedociągnięcie. Kolejnym

Food Square
Grzanki z serem camembert i konfiturą z czerwonej cebuli 193

połączenie całkowicie podbiło moje serce. Kiedyś taką grzankę dostałam na przystawkę w małej restauracji i postanowiłam odtworzyć ją w swoim domu. Składniki: 1 bagietka 1 ser camembert (180g) konfitura z czerwonej cebuli ( użyłam konfitury od Proeco ) masło Bagietkę kroję wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki. Smaruje je masłem i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ser kroję na cienkie

Gotowanie i blogowanie
Grzanki z krewetkami 110

Małe grzanki, które idealnie nadają się na przystawkę czy imprezową przekąskę. Pyszne, kolorowe i soczyste. Mieszanka smaków, która mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 bułka 4 duże krewetki 1 gruszka 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól i pieprz sos balsamiczny Krewetki rozmrażam (mam mrożone i oczyszczone), czosnek kroję na plasterki, masło rozpuszczam na patelni. Na gorące masło

Gotowanie i blogowanie
Tarta z serem i szynką 116

Kremowa i krucha tarta wytrawna, dużo sera i szynki. Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i również w wersji zimnej. Cudowne danie, które może być śniadaniem, obiadem, kolacją czy przystawką na przyjęciu.  Składniki: ciasto kruche wytrawne ze 100g masła (przepis w linku) 1 jajko 200g śmietany 30% 100ml mleka 100g szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 200g żółtego sera 1 łyżeczka natki

Gotowanie i blogowanie
Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup 227

Dziś przedstawiam przepis na sycącą i rozgrzewającą zupę, idealną na te chłodne wieczory. Bardzo mięsna i z dużą ilością warzyw takich jak papryka, cukinia i jarmuż

karmelowy
Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem 188

Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem z dodatkiem jabłka i ogórków kiszonych to jedna z ciekawych kompozycji matiasowych. Szybka, bardzo wyraźna w smaku. My nie

Pociąg Do Kuchni
POMIDORY FASZEROWANE - PIERWSZE ŚNIADANIE DIETA 1500KCAL. 144

Bardzo syte ŚNIADANIE ,które ja ledwo zjadłam.Takie FASZEROWANE pomidory możemy wykorzystać jako przystawkę na imprezach ,spotkaniach.Ostatnio sama w ten sposób przygotowuję  dla moich znajomych takie dietetyczne przekąski, i wiecie co, bardzo im smakują.Już nie podaję im tuczących ciast czy ciasteczek tylko zdrowe przekąski albo kanapki.Spróbujcie i Wy to zrobić , aby zobaczyć  ich miny

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki