przystawki - 17402 przepisów (strona:422/1161)

SEZON NA .. ŚLEDZIA 138

ziołami  w oleju SEKO Filety z olejem wiejskim SEKO Oprócz produktów gotowych do spożycia Seko proponuje także filety na tackach, z których możemy wyczarować pyszne dania główne, przystawki czy sałatki. Zobaczcie co ja przygotowałam swojej rodzinie. * ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ: 1 opakowanie filetów z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO 1 duży ugotowany burak 1 cebula 4 ogórki kiszone majonez sól

Z Majeczką w kuchni
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3418

zupy, a tradycyjną zupą wigilijną w całej naszej rodzinie jest barszcz i uszka z grzybami ale w innych regionach jada się zupę grzybową, zupę rybą lub zupę migdałową Jako przystawki ważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy , ale też śledzie w oleju lub pod różnymi postaciami, – ryba w pomidorach – kapusta z grochem Wigilijne dania główne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1286

Pierożki te polecam nie tylko jako wigilijne danie, ale również jako fajną przystawkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są również świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Składniki: ciasto: 500 g mąki 150 g masła 3 łyżki śmietany 18% 2 żółtka sól pieprz farsz: 50 - 60 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża

Mama Gotuje
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 257

Chrupiąca i soczysta pierś z kaczki podana z żurawiną. Idealny przepis na świąteczny obiad czy też przystawkę. Kaczka wydawać się może trudnym mięsem do obróki, ale uwierzcie mi jeśli bedziecie trzymać się kilku podstawowych zasad, zawsze zrobicie ją tak jak należy, skóka pozostanie chrupiąca, mięso będzie miękkie i soczyste i lekko różowe w środku. Taka właśnie jest idelana. Ja swoją

SMYKWKUCHNI
Ryba po grecku + film 547

Ryba po grecku to jedno z wielu tradycyjnych dań wigilijnych, smakuje równie dobrze przez cały rok. Rybę po grecku można podać jako zimną przystawkę lub gorący, pożywny obiad z dodatkiem ziemniaków. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. składniki na 4 porcje 500 g filetów rybnych 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kilka ziaren

Smakowite Dania
Najprostsza pasta rybna od świekry 149

wymieszać). Dodaję majonez, keczup, solę (ostrożnie – ryba jest słona!) i pieprzę. Próbuję i doprawiam do smaku :) To idealna pasta na śniadanie, ale świetnie sprawdza się również na (np. Wigilijną) przystawkę. Smacznego

Bazując na smaku
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 163

całość się rozpuści. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej drożdże i pozostałą masę mleczno-jajeczną. Wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Nadzienie Orzechy mielimy. Ja użyłam przystawki do blendera. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy cukier, bułkę, masło, śmietankę, żółtka, cynamon. Mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy i mieszamy łyżką do jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy

Mieszam w Garnku
Ryba w cieście francuskim 134

ryba owinięta w ciasto francuskie , to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku

Kuchnia Łukasza
Galaretki drobiowe 131

Delikatne galaretki drobiowe z warzywami, skropione sokiem z cytryny to doskonała przystawka na święta czy sylwestra. Nie są trudne do zrobienia, podstawą jest czysty klarowny rosół. Składniki na około 8-10 miseczek galaretki 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 4liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki żelatyny zielona pietruszka sól, pieprz do smaku

Gotowanie...to proste !
Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo) 107

pierwszy próbowaliśmy je w kawiarni serwującej brazylijskie przystawki. Do kawiarni jak to w życiu bywa trafiliśmy przypadkiem. Za to pierwszy kąsek a raczej pochłonięcie całej kuleczki było na tyle obiecujące, że nie skończyliśmy tez znajomości na jednej sztuce. Kuleczki zrobione z tapioki. To był mój pierwszy wypiek tapiokowy, ale polecam;) Kuleczki serowe zwane również chlebowymi, idealnie nadadza się na spotkanie

Mieszam w Garnku
Grzanki z piernika z camembertem, suszonymi jabłkami, orzechami i czekoladą 110

Grzanki z piernika to pomysł na pozbycie się lekko czerstwego ciasta, dodatek sera camembert przełamuje całą słodycz a aromatyczne jabłka z miodem i orzechami to kropka nad i. Wspaniała przystawka na słodko-wytrawnie. Polecam bo choć połączenie nieco awangardowe to ….niebo w gębie! Składniki: 3-4 kromki podsuszonego piernika z bakaliami 100 g sera camembert garść suszonych jabłek 1 plaster

Wanilia i Kardamon
Śledzie po kaszubsku 679

Śledzie to przystawka, która według mnie ma swoje obowiązkowe miejsce na świątecznym stole. Zazwyczaj śledzie są u mnie podawane tylko z cebulką. W tym roku postanowiłam poszperać trochę, poszukać i posmakować innych rodzajów śledzi. Mam nadzieję, że zdążę się wszystkimi z Wami podzielić jeszcze przed świętami ;) Dziś zapraszam na śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki i ogórków konserwowych. Bardzo

Czerwona Porzeczka
Gadżety Kuchenne - pomysłowe wykałaczki i okulary do krojenia cebuli 129

dziś kolejna seria gadżetów kuchennych. Nie wszystkie w klimacie świąt - ale nie mogłam sobie podarować dodania wykałaczek w kształcie gwoździ !  Już widzę miny Waszych znajomych jak w przygotowanych przystawkach zobaczą ... gwoździe. Fenomenem są dla mnie także okulary do obierania cebuli ;) mój dotychczasowy sposób na wrzucenie jej na chwile do zamrażarki, oddychanie tylko przez usta podczas krojenia - lub wydelegowanie krojenia

dlaSmaQ
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku 199

obtaczamy w mące/otrębach i pieczemy w piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Układamy na dnie naczynia, następnie zakrywamy warzywami. Można jeść na ciepło lub jako zimną przystawkę. *w opcji z boczniakami postępujemy następująco: warzywa przygotowujemy jak wyżej. Grzyby myjemy, osuszamy, przyprawiamy: solą, pieprzem, obtaczamy w otrębach lub mące pieczemy/grillujemy. Rwiemy/kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie naczynia

Przepysznik - BLW i nie tylko
szynka z chrzanem w galarecie 16456

takiej szynki, dlatego przygotowuję ją na przeróżne okazje. Przez to, że ma bardzo wyraźny smak chrzanu jest doskonałym dodatkiem do sałatki i nieodzownym elementem tzw. zimnej płyty. To przystawka, która kosztuje parę groszy a efektownie wygląda i smakuje.  Składniki: 9 plastrów szynki konserwowej 200 g serka białego z chrzanem 1/2 małego słoiczka chrzanu 1 szklanka rosołu 1,5 łyżeczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia