Risotto, dobrze zrobione, nie rozgotowane jest super przystawką, czy obiadem a i kolacją, choć bardzo syte. Generalnie zasada przy przygotowaniu jest taka, że ryż od momentu wrzucenia go do gara powinien z niego wyjść nie później niż po 18- 20 minutach. Druga zasada to taka,że ryż powinien być krótki i owalny, idealny do risotto. DLA 4 osób
Pasje Jolkitego sos z miodu z odrobiną soku z limonki. To musi być dobre. Po powrocie do domu pozostało mi tylko zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa
Kuba Gotujesiemka! Dzisiaj przepis będący dopełnieniem dwóch poprzednich, jako całkowity zestaw przystawka, danie główne i deser. Jako, że zostało tylko danie główne to, oto przed Państwem Kaszotto ze świeżymi prawdziwkami w towarzystwie piersi z kurczaka marynowanej w mleku z imbirem. Połączenie nietuzinkowe ale bardzo smaczne. Do przygotowania tych pyszności potrzeba nam: 200 g kaszy gryczanej (prażonej) garść łuskanego słonecznika
Kuba Gotujebyło pysznie.W asortymencie sklepu znajdziemy również kamienie na grilla, deski do krojenia, podstawki pod głośniki, podstawki pod znicze, podstawki pod naczynia, stojaki do chusteczek,deski do przystawek- wszystko wykonanie z kamienia. Pizza bardzo posmakowała dzieciakom, sos do pizzy FOLWARK spisał się idealnie jako baza do pizzy. Składniki: ciasto: 3,5 szkl mąki 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki
Z Majeczką w kuchnioliwą lub olejem z przyprawami ), cebulę i warstwę śliwek z rodzynkami. Na wierzch wylej resztę oliwy lub oleju z przyprawami. Wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Podawaj jako przystawkę. Ps. Jeśli filety śledziowe są mało słone do oliwy lub oleju dosyp trochę soli do smaku
Przepisy i porady kulinarnerisotto alla milanese , które przygotowywane jest po dziś dzień z dużą szczyptą szafranu. Do dziś risotto pozostaje specjalnością północnych Włoch. W rodzimym kraju podawane jest jako pierwsze danie lub przystawka, czasami podawane jest także jako dodatek do mięs. Uważam jednak, że podawane w nieco większej ilości doskonale sprawdza się jako danie główne. Risotto jest daniem prostym w przygotowaniu, pożywnym
Codzienne Gotowanieciekawym, intensywnym smaku. Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Razem ze mną dania wegańskie przygotowali dziś: Panna Malwinna , Maggie , Dobromiła , Siaśka , Bartoldzik , Mirabelka . 2 łyżeczki mielonej kolendry
Codzienne Gotowanieksiazki z indyjskimi przepisami i ujrzalam wspanaily przepis na pikantny krem z kalafiora, od razu zdecydowalam sie jaka zupe ugotuje;) Zupa ta jest idealna jako danie glowne lub przystawka, wspaniala jest takze na zimno. Z pewnoscia przypadnie do gustu wszystkim wege oraz osobom ktore nie przepadaja za kalafiorem, poniewaz jak powiedzial moj najwiekszy krytyk i znawca pan K., kalafiora
Codzienne Gotowaniejest to potrawa lekka i dietetyczna;) Sądzę jednak, że ciekawa w smaku i warto ją wypróbować. Omlet można jeść na ciepło, jak i na zimno, jako danie główne, przystawkę lub przekaskę. Wraz ze mną hiszpańską tortillę przygotowały Siaska i Maggie . Składniki: 2 duże ziemniaki 1 duża cebula 5-6 jajek sól, pieprz olej
Codzienne Gotowanieniedzielne śniadanie chciałabym Wam zaproponować pyszne, pulchne placuszki z dymką i chili. Są idealne jako przystawka, przekąska lub danie główne. Polubi je każdy, nawet zagorzały mięsożerca. Wraz ze mną placuszki te przygotowały: Panna Malwinna , Justinka i Joasia . Składniki: 2 duże jajka 150ml mleka 65g masła 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pęczek szczypioru pokrojony w cienkie plasterki
Codzienne Gotowanietarta z bobem, szynką i żółtym serem. Mnie ona bardzo smakował i jeśli mam być szczera zjadłam połowę na raz;) Była po prostu fantastyczna! Tarta idealnie nadaje się na przystawkę lub przekąskę. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Korzystajcie, dopóki bób jest świeży i młody;) Składniki : 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko pół łyżeczki soli 200g bobu 150g
Codzienne GotowanieZawsze do obiadu lubię mieć surówkę. Dzisiaj zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką . Jeśli macie ochotę na inną wersję przystawki z kapustą pekińskiej to również znajdziecie na moim blogu np z marchewką (przepis) , albo z sosem curry, którą uwielbiam (przepis) . Ja takie sałatki lubię również jako dodatek do kanapek i od razu smakują lepiej. Składniki: 1 średnia główka kapusty
O kuchni z uczuciemtrzy składniki, a zrobiły furrorę :) Od razu wiedziałam, że powtórzę ten przepis w domu. A że lubię sobie poeksperymentować, dodałam coś od siebie. I tak powstała niebanalna, bardzo elegancka przystawka. Robi się szybko, urzeka ciekawym smakiem i niebanalnym wyglądem. Polecam, póki trwa sezon na pyszne gruszki i słodkie figi. Porcja dla 4 osób: 4 słodkie i miękkie gruszki
Zawsze głodna!Fajne danie jako przystawka choć my zajadaliśmy z bułką jako obiad. Wszystko zależy od tego ile i jak lubicie zjeść, tutaj pełna dowolność. Mule można kupić teraz w każdym markecie więc dla wielbicieli tych skorupiaków to prawdziwy raj. Polecam pyszne danie według Ale meksyk! inspirowane przepisami Ricka Steina. Mule w winie porto z salsą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewraz z gałązką pomidorków koktajlowych. Do łososia podałam sos jogurtowy. Jogurt naturalny łączymy z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą o pieprzem, szczyptą cukru do smaku. Na przystawkę zaserwowałam sałatką z mieszanki kolorowych pomidorów pokrojonych w ćwiartki z dreesingiem z oliwy z oliwek i koperku. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku
W kuchennej krainie