przystawki - 17402 przepisów (strona:437/1161)

Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 254

restauracja z gwiazdką Michelin. Consomme w naprawdę malutkich porcjach (wielkości kieliszka, łyżeczki) podaje się jako amuse-bouche, czyli ‘czekadełko’ przed właściwym wydaniem zamówionych dań, a w odrobinę większych –jako przystawkę – gorący i bardzo elegancki starter.   Przepis jest moją własną wariacją przepisu Hestona Blumenthala, celebrity chefa, odznaczonego Orderem Imperium Brytyjskiego autora wielu książek i programów kulinarnych, właściciela i szefa gwiazdkowych

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 115

się aż czterech dodruków. Ja mam trzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym

Karo in the Kitchen
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 129

poprzek na pół, miejsce przecięcia ostrym nożem w kilku miejscach nacinamy i szorujemy tak naszykowanym czosnkiem po grzankach. Delikatnie je solimy. Grzyby dzielimy na porcje (4 małe na przystawkę lub 2 większe, na mały obiad), posypujemy kawałkami grubo startego parmezanu, posypujemy pietruszką. Grzybowy gulasz jest dobry ze śląskimi kluskami, ale z grzanką smakuje obłędnie. Przypieczony, czosnkowy chleb nie pozwoli się

Karo in the Kitchen
Rozmarynowa Focaccia z pomidorkami i oliwkami 203

Wywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna:)). Miękkie i puszyste ciasto, którego podstawą są 4 główne składniki (nie licząc soli i cukru): mąką, drożdże, woda oraz oliwa plus (nie)ograniczona ilość dodatków-czasami jest to sama oliwa, a w tym przypadku

Kraina Miodem Płynąca
Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles 146

Sezon cukiniowy w pełni i przyznam, że bardzo mnie to cieszy. Uwielbiam cukinię w każdej postaci, bardzo często robię ją sobie na kolację w postaci duszonej

karmelowy
Pieczarki w occie 105

Składniki: 50 dag pieczarek, 4 jajka, 2 szklanki mąki,  ½ szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, 4 łyżki oleju, olej do smażenia. Zalewa: 1,5

Pobite gary Barbary
Roladki z selerem 136

Składniki: * 6 plastrów szynki * słoik ciętego selera w zalewie * 1 kwaśne jabłko * pół dużej cebuli * 2 płaskie łyżki posiekanych orzechów włoskich * 2 łyżki posiekanego szczypiorku * 3

Pobite gary Barbary
Jajka z sosem ketchupowym 141

Składniki: * 5 jajek * 3 łyżki majonezu * 3 łyżki ketchupu * 3 kawałki papryki marynowanej Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy na pół i układamy na półmisku

Pobite gary Barbary
Jajka w sosie tatarskim 301

Składniki: * 5 jajek * słoik pieczarek marynowanych * pół puszki groszku * 3 kiszone ogórki * 5 łyżek majonezu * sól, pieprz   Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy wzdłuż

Pobite gary Barbary
Mięsna rolada 157

Składniki: * 1 kg mięsa mielonego wieprzowego * 50 dag piersi z kurczaka * 3 jajka * 3 bułki * 4 garście szpinaku * 3 cebule * 4 ząbki czosnku * 1 laska kiełbasy

Pobite gary Barbary
Colesław 388

Sałatka Colesław , to pyszna  sałatka, idealny dodatek do grilowanych mięs, smaczna i chrupiąca przystawka obiadowa. Składniki -pół główki białej kapusty -1 cebula -sok z cytryny -pół szklanki majonezu -5 łyżek oliwy z oliwek -3 duże marchewki -sól i pieprz Kapustę drobno poszatkuj i układając partiami, posypuj solą, szczypta po szczypcie, delikatnie. Ugnieść i zostawić na jakieś pół godziny. Sprawdzić

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka grecka 231

sałatki, kocham oliwki, ogólnie kocham Włochy ,ale tym razem poniosło mnie do Grecji..gdzie zamiast mozzarelli ...jest feta! Sałatka grecka jest prosta w przygotowaniu, istnieje kilka wariantów tej chrupiącej przystawki. Ważny jest sos.I zachowanie proporcji. Składniki sałata lodowa czarne oliwki zielone oliwki pomidory koktajlowe pomidory śliwkowe kolorowa papryka ser feta ogórek gruntowy oliwa z oliwek cytryna lub ocet czosnek bazylia

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka warzywna z kabanosami 194

firmy  WSP SPOŁEM . Majonez ma idealną kremową konsystencję i nie zawiera żadnych substancji konserwujących. To doskonały dodatek do wielu potraw, szczególnie przygotowanych na zimno, między innymi sałatek, przystawek czy kanapek. Majonez ma funkcjonale opakowanie. Produkt wart polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy  WSP SPOŁEM

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka 142

aromatycznych, dlatego warto je łączyć z innymi warzywami i ziołami. Doskonale smakują usmażone w panierce lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzą się na grillu, zarówno jako przystawka, dodatek, jak i danie główne. Francuzi przyrządzają z nich wspaniały gulasz- ratatouille, Grecy zapiekankę, zwaną mussaką, a ja proponuję żeby je nafaszerować. Tym razem mięsem, choć w wersji wegetariańskiej

Smakowity Blog Kulinarny
Wytrawne babeczki 204

babeczki muszą być na słodko. Ja proponuje też spróbować w wersji wytrawnej. Dodatki możemy dodać różne w zależności co mamy w lodówce lub ogródku. Można je również podać jako przystawkę lub dodatek do zup. Babeczki podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin. Składniki: 1 szkl mąki orkiszowej typ 650 1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli i pieprzu

Ala piecze i gotuje