nade mną z nieustającym i najszerszym z możliwych uśmiechów i w półukłonach nalegał, żebym jednak zjadła. ;) Zjadłam. A potem już zawsze przed Yokisobą zamawiałam mały zestaw suszi na przystawkę. Dla mnie ososbiście Yokisoba i suszi to kombinacja idealna. Składniki na ok. 3-4 mniejsze porcje lub 2 duże Sos yokisoba , który będzie bazą do zupy: 5 łyżek
Kuchnia Prezydentowejciepło, a w gorące dni jest niezrównana na zimno. Moim zdaniem najlepsza jest właśnie w lecie, mocno schłodzona, pełna ziół i aromatycznych przypraw. Bez dodatku mięsa stanie się wspaniałą przystawka do grillowanych mięs. Sałatka nie wymaga wielkich nakładów pracy, ani wielu składników - wystarczy, że mamy dobrą oliwę, pomidora, czosnek, cytrynę i miętę, rzeczy moim zdaniem obowiązkowe, jeśli chodzi o kuskusową
Kuchnia PrezydentowejKontynuując serię ze szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów
karmelowymojej mamy na pyszny obiad dla jaroszy i mięsożerców. Świetne połączenie bakłażana z serem feta i podsmażoną cebulka z pomidorami. Składniki (2 porcje obiadowe lub 4 przystawki) : 2 bakłażany 1/2 kostki sera feta 3 ząbki czosnku 4 cebule 1 pomidor 1/2 chilli bez pestek 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz, bazylia i tymianek do smaku Przygotowanie
Pora na pora i pomidorawzględu na ser który sam w sobie jest już słony. Sałatkę najczęściej jadamy ze świeżą bagietką posmarowaną masłem lub zawiniętą w gotową tortille. Sałatka doskonale nadaje się jako przystawka, śniadanie lub na kolację. Smacznego
Kuchenne Wariacjezmiksowaniu w blenderze wszystkich składników otrzymujemy od razu masę lekko zmrożoną i gęstą. Wystarczy tylko trochę pokręcić w maszynce do lodów i gotowe. Ja robię to przy pomocy specjalnej przystawki do robota kuchennego. Lody są mocno owocowe i niezbyt słodkie. Można je przechowywać w zamrażarce przez tydzień. Przed nakładaniem wyjąć 15 minut wcześniej, gdyż są dość ścisłe. Przepis dodaję
Wiem co jemToskańska przystawka zrobiona przeze mnie w ramach akcji Viva Italia! . Oparta na prostych i naturalnych składnikach dominujących w ubogiej toskańskiej kuchni. Wykorzystałam do niej moje ulubione ostatnio warzywo czyli cukinię. Dodałam jeszcze czosnek, jajka, przyprawy i powstał pyszny omlet. Jeśli ktoś walczy z cholesterolem i unika nadmiernego spożywania żółtek, których w omlecie akurat jest dość sporo, może z części
Wiem co jemprzegrał konkurencję z lodami. Obecnie, gdy wszyscy się odchudzają, znowu wraca do łask. Pojawiają się także jego wytrawne wersje na bazie warzyw. Zazwyczaj podaje się je po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Moja propozycja to mocno orzeźwiający sorbet z melona, limonki i białego wytrawnego wina. Co prawda upały trochę nam odpuściły, ale jak wrócą będzie w sam raz.” Czytaj
Wiem co jemWytrawne tarteletki z dodatkiem marynowanej fety, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i marynowanego czosnku. Doskonałe jako przystawka lub przekąska. Smaczne i aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba. Czytaj więcej
Wiem co jemogrodzie i byłoby żal gdyby się zmarnowała. Dodałam do niej jeszcze jajka, pomidorki koktajlowe, szynkę szwarcwaldzką i ser grana padano. Taka sałatkę możemy podać na kolację lub jako przystawkę przed daniem głównym.” Czytaj więcej
Wiem co jempobrać na stronie Z Pierwszego Tłoczenia.pl , Fooder.pl a także klikając w banerek w bocznej szpalcie. Książka zawiera 50 przepisów z pięciu blogów w tym mojego. Znalazły się tam przystawki, zupy, dania główne, ciasta, desery i napoje. Wszystkie te przepisy a także ponad 100 innych z wcześniej publikowanych świątecznych e-booków dostępne są pod tym adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true
Wiem co jemwidok cieszą się jak małe dzieci. Występują w trzech odmianach: białej, zielone i fioletowej. Do kuchni zawitały ponad 4,5 tysiąca lat temu. Sprawdzają się zarówno jaka wykwintna przystawka, zdrowy obiad czy też pyszna kolacja. Nie wymagają długiej obróbki termicznej, dlatego dania z nimi można wyczarować dosłownie w kilkanaście minut. Są niskokaloryczne - 100g to zaledwie 18kcal. Szparagi to doskonałe źródło
Wiem co jemcebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś pomiędzy cienkim chlebem, pizzą, tartą cebulową, focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach Wypiekania na śniadanie. Prosta rzecz, nie może się nie udać
Marder&Marder ManufactureMadzia zrobiła mi niespodziankę :) Na mój powrót z pracy zrobiła taki mega wypasiony obiad. To znaczy, żeby nie było, często robi obiady. Ale ten był naprawdę wypasiony. Była przystawka, pierwsze danie i drugie danie. I tylko zadzwoniła do mnie jak z pracy wracałem żeby się pożalić, że deseru nie ma żadnego. Na co odpowiedziałem, że trudno, nic się nie stało
Marder&Marder Manufacturezrobieniem tych tymbalików zbierałam się dość długo. Ale jako że akurat idą święta to jest to idealna przystawka na świąteczny obiad. Zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Czerwień żurawiny idealnie komponuje się z blaskiem choinki. Przygotowanie zajmie nam jakieś 1,5 godziny, a potem reszta zrobi się sama w lodówce. Do przygotowania 6 tymbalików (wielkości kokilek do suflecików) potrzebujemy
Marder&Marder Manufacture