Danie jest dość skomplikowane, jednak warte zachodu :) Możecie je przygotować jako niespodziankę dla ukochanej osoby na specjalną okazję. Przepis znalazłam na stronie ' Akademia Kulinarna '. Zapraszam do
My Culinary ArtJeśli lubicie śledzie, a jak można ich nie lubić, proponuję prostą i szybką przystawkę. Forszmak ze śledziami to zapiekanka z dodatkiem jabłek, cebulki i bułki pszennej. Smakuje wyśmienicie, choć może nie wygląda zbyt fotogenicznie. Łudzę się, że minimalnie zmieniłam ją w wersję light, zastępując szklankę śmietany jogurtem greckim. Nie zmienia to jednak faktu, że bułka i śledzie to chyba
W kuchni wieczoremprzemyślany – przeważnie otrzymujemy gumowatą ośmiornicę a tu… delikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki pinii… a i jeszcze delikatne, kruche krążki czerwonej cebuli. Wspaniała przystawka. Następnie otrzymaliśmy „Spaghetti carbonara” (35 zł) . Sos ze śmietaną – ja wolę bez śmietany ale chyba u nas przyjęło się, że carbonara musi być ze śmietaną. I tu mogę się
królestwo garówczuje się ogromu sali. Całość utrzymana w tonacji beżowo brązowej, wystrój stonowany. Ogólnie przyjemne wrażenie. Navona to restauracja włoska a więc w menu oczywiście jest pizza, risotto, makarony... oraz przystawki w stylu włoskim: vitello tonatto (plastry cielęciny w sosie z tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście win w cenie
królestwo garówwinnicy Esporão . Zaczęliśmy od Cappucino z zielonego groszku - wspaniałe. Następnie otrzymaliśmy jajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest jako przystawka. A do jajecznicy Herdade do Esporao Verdelho 2012. Następnym daniem był bacalhau- czyli solony suszony dorsz podany z warzywami. Bacalhau jest pozostałością po zamorskich wyprawach Kolumba, kiedy to szukano
królestwo garówsama, robiłam to razem z Mirą, gdyż do obsługi drylownicy potrzebne były dwie osoby..... Pierwszym daniem był „palony chleb prądnicki z olejem rydzowym z chutneyem z wiśni nadwiślanek” - przystawka przygotowana przez Tomasza Hratmana. Chleb nasączony olejem rydzowym, a następnie opalony. Do chleba ser koryciński, polskie pomidory i olej szczypiorkowy. Proste a jednocześnie bardzo ciekawe danie, inspirowane wspomnieniami z dzieciństwa – chleb
królestwo garówwina małe przekąski zwane tapasami. Na zaproszenie importera najlepszych hiszpańskich produktów Złoto Hiszpanii , zostałam zaproszona do udziału w konkursie „ ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria ”. Postanowiłam przyjąć wyzwanie i stworzyć kilka przystawek, które mam nadzieję, będą zasługiwały na miano tapasów w hiszpańskim stylu. 12 surowych ogonów niegotowanych krewetek, 12 plastrów szynki serrano, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki
królestwo garównapojów w barach Hiszpanii. Na zaproszenie importera najlepszych hiszpańskich produktów Złoto Hiszpanii , zostałam zaproszona do udziału w konkursie „ ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria ” . Postanowiłam przyjąć wyzwanie i stworzyć kilka przystawek, które mam nadzieję, będą zasługiwały na miano tapasów w hiszpańskim stylu. Ten przepis bierze udział w konkursie. Ocet z wina riesling – octu winnego generalnie nie lubię i staram się
królestwo garówTurniej Kucharzy są naturalnym uzupełnieniem festiwalu. Jak co roku, w trakcie Festiwalu Smaku w Grucznie odbył się Turniej Kucharzy, podczas którego 9 zespołów kucharzy mistrzowie miało za zadanie przygotować przystawkę z jesiotrem, oraz danie główne z użyciem mięsa z daniela. Konkurs organizowany jest przez organizowany przez Akademię Molekularną Jeana Bosa. Zwycięzcy tegorocznego Turnieju Kucharzy Polskiej Gastronomii: Pierwsze miejsce, Wojciech Rabiega
królestwo garówBordeaux. Od tego momentu zaczął się prawdziwy jej rozkwit. Jako aperitif podano świeże, delikatne, o owocowych aromatach wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado
królestwo garówimienia córki Janeza i Mihaeli Istenič. Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej 18 miesięcy. Druga fermentacja następuje w butelce. Winogrona zbierane są ręcznie we wrześniu. Barbara stanowiła wspaniałe tło dla przystawek: - ceviche z tuńczyka ze świeżym awokado z dresingiem limonowym i sorbetem z rukoli, - sałatki z rukoli i szpinaku z figami, kozim serem i dresingiem orzechowym balsamico. No. 1 Cuvee
królestwo garówpudrem. Jako że tematem przewodnim tegorocznego spotkania były ryby oraz owoce morza, Szef kuchni hotelu Regent - Witold Drobny - przygotował dla nas menu inspirowane oryginalnymi tradycyjnymi chilijskimi przepisami. Jako przystawkę otrzymaliśmy Ceviche z łososia z awokado. Sok z cytryny + sok z limonki, czosnek, cebula szalotka, kolendra (nie za bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając
królestwo garówSurówki powinny jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Tradycyjnie przygotowujemy je do drugiego dania, ale bardzo smaczne są również te podawania samodzielnie jako przystawka. Proponuje kilka rożnych suróweczek z mojego bloga. SURÓWKA PEKIŃSKA SURÓWKA Z BURACZKÓW SURÓWKA COLESŁAW SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie EwyTaki śledzik idealnie sprawdzi się jako przystawka na domowych imprezach. Bo wiadomo rybka lubi pływać… 3 płaty śledzi marynowanych w oleju a’la Matjas 1 cebula 2 łyżki keczupu pikantnego Sól Pieprz Oregano Płaty śledzi marynowanych osączamy z oleju. Kroimy w plastry (około 1 cm). Połowę cebulki siekamy w piórka, drugą połowę w bardzo drobną kosteczkę. Śledzie mieszamy z cebulką
VioletoweKucharzenieKluski jaglane Nie macie pomysłu na wykorzystanie kaszy jaglanej ? Moją dzisiejszą propozycją są kluski jaglane, które stanowią idealną przystawkę lub dodatek do dań na słodko. Ze względu na delikatność oraz pożywność doskonale nadają się jako posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują polane musem owocowym np. z kiwi, truskawek lub malin. Składniki: (3 porcje) - kasza jaglana
Fit-amina