przystawki - 17402 przepisów (strona:459/1161)

Baba Wielkanocna z bakaliami 222

rozczyn. Odstaw, niech trochę zacznie rosnąć. Dodaj roztrzepane żółtka, jajo i mleko, kilka kropelek aromatu cytrynowego oraz roztopione i chłodne masło. Ja posłużyłam się robotem i wymieszałam te składniki przystawką- hak do ciasta. Można wyrabiać ręcznie. Dodać bakalie i wyrobić jeszcze ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość. Przełożyć do formy na babę jaką macie

Z Kuchni Do Kuchni
Caprese czyli mozzarella z pomidorami 164

włoskiej flagi i tak jak tamtejszy klimat - lekka, orzeźwiająca - idealna na upały... lecz nie tylko. Choć mało skomplikowana w przyrządzeniu, to jeśli zadbamy o kilka detali może być efektowną przystawką, która zachwyci swym wyglądem i smakiem :) Składniki : 1 opakowanie mozzarelli 1 duży pomidor pól pęczka świeżej bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz Koszt:  ok. 6,50 zł / porcja KROK

smacznieinatemat
Zaskakujace polaczenia smakowe z Czekolada w roli glownej 164

Organizatorom tych wspaniałych warsztatów bardzo dziękuję za zaproszenie a wszystkim blogerom za wspólne gotowanie i smakowanie. I mam nadzieję DO ZOBACZENIA! Zapraszam na małą fotorelację z tego smakowitego spotkania. Przystawka - Wędzona pierś gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne -  Piersi z kaczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fenkuł zapiekany w passacie z pomidorów 167

wszystko dokładnie. Dzięki temu przypieczona passata stanie się nieco rzadsza i dobrze pokryje warzywa. Gotowe fenkuły dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu i podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako przystawkę. Tuż przed wstawieniem do piekarnika Gotowe danie

W SMAK
Figi w szynce z serem gorgonzola 145

teraz, kiedy rozpoczął się sezon na świeże owoce, warto zrobić z nich coś pysznego. Moja propozycja to figi z gorgonzolą, zapiekane w szynce parmeńskiej. Doskonale sprawdzą się jako przystawka. Jak dla mnie - palce lizać! Składniki (dla 2 osób): 6 świeżych fig 6 plasterków szynki parmeńskiej 6 drobnych plasterków gorgonzoli ok. 2 łyżeczek octu balsamicznego mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Umyte

W SMAK
Faszerowane małe kalmary 186

odciąć, co usunąć. Dotyczy co prawda dużych sztuk, ale z małymi jest dokładnie tak samo - tylko więcej pracy. Podawać z ryżem, jako danie główne, lub bez niczego, jako przystawkę. Polecam! składniki 1 kg  oczyszczonych małych  kalmarów 1/2 szklanki słodkiego wina (białe lub czerwone, może być porto) 1/2 szklanki ryżu (najlepiej długoziarnistego) 1 łyżka pasty pomidorowej

Stare Gary
Zupa krem z cukinii 196

proces trawienia i odkwasza organizm. Ponadto nie kumuluje metali ciężkich, dlatego możemy ją jeść bez obaw.  Cukinię możemy wykorzystywać na wiele sposobów - jako dodatek do makaronów, jako przystawkę lub jako składnik zupy. Użyłam także szpinaku i mięty, dzięki czemu zupa ma piękny zielony kolor i niepowtarzalny smak. Zamiast mięty możemy także użyć świeżej bazylii, wedle upodobań

Powiedz dietom nie
Ślimaczki z ciasta francuskiego 218

Prosta i smaczna przystawka. Oczywiście wtedy, gdy wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości

Salonik smaków
Pomidory faszerowane fetą 320

Ponieważ od niedzieli jestem w szpitalu przygotowałam wcześniej kilka przepisów, inetes musi się kręcić tzn. coś musi się dziać na blogu. Proponuję przygotować Pomidory faszerowane fetą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ptysie francuskie z pastą rybną 153

Macie w weekend gości i brak pomysłu na przystawkę? Polecam ptysie z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie, smaczne i efektowne:) Ptysie francuskie z pastą rybną Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych

CoolinarniePL
Walentynkowa kolacja. 139

byłoby iść do fajnej restauracji na Sushi, czy owoce morza, ale nie wszyscy za tym przepadają-ja nie!!Tak, więc co na kolacje w ten wieczór. Proponuję następujące menu: Przystawka:  Łódeczki z Avocado  (przepis  zaczerpnięty ze strony moje gotowanie.pl, ja podaję go w dziale sałatki, użyłam szczypiorku zamiast pędów selera). Zupa: Krem z brokułów . Przepis podany wcześniej

Kuchnia Beaty
Łódeczki z awokado. 290

Sałatka , którą proponuję bardzo dobrze nadaje się na przystawkę. Jest delikatna i bardzo dobra. SKŁADNIKI: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent

Kuchnia Beaty
Śledzie pod majonezową pierzynką. 159

szybką, ale bardzo smaczną przekąskę. Wiele osób zapiera się, że śledzie nie dla nich, ale jak sprawdzą ich smak wówczas się okazuje,że chętnie sami podadzą   taką przystawkę swoim gościom. SKŁADNIKI: 5-6 płatów śledziowych w oleju 1 czerwona cebula 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 średnie jabłko 3-4 łyżki majonezu przyprawy: vegeta

Kuchnia Beaty
Deser z budyniu i galaretek (przepis autorski) 179

pomagać drugą zsuwając budyń delikatnie do foremek) Gdy galaretki przestygną, wstawić je lodówki i gdy zaczną gęstnieć zmiksować je na piankę (użyłam malaksera, ale można też użyć miksera z przystawką miksującą, tzw. "szyją" ) Żeby było łatwiej i delikatniej nalać na budyń galaretkę najpierw przelałam ją do sosjerki (moje foremki są niewielkie, więc tak mi było łatwiej) Zalać budyń czerwoną pianką

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com