przystawki - 17402 przepisów (strona:465/1161)

Hiszpańskie precelki Pico 157

precelki posypane solą i sezamem podaje się często w Hiszpanii do aperitifu, jednak równie wspaniale smakują z przystawkami i zupami. Pico najlepiej upiec wcześniej i przed podaniem wstawić na chwilkę do nagrzanego piekarnika. Po doskonałą oliwę zapraszam na stronę Hiszpańskich Delikatesów . Składniki na ok 40-45 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru

Apetyczna babeczka
Sakiewki z szynki serrano 295

Prosta i bardzo smaczna przekąska z szynki serrano z serkiem śmietankowym, świeżą bazylią i pomidorkami truskawkowymi. Przygotowanie takich sakiewek nie zajmuje wiele czasu, ładnie prezentują się

Oryginalny smak
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 336

Sylwestra i Karnawał Dzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na zimno. Różne przystawki, ryby, przepisy na domowe wędliny. I na domowy własnoręcznie zrobiony chleb. Oczywiście nie zabraknie też słodkich przepisów, na ciasteczka, torty czy serniki. A ja życzę Wam, abyście

Kulinarne przygody Gatity
Bajaderki piernikowe 157

stworzyły smaczną całość. Bajaderki oblane zostały mleczną kuwerturą i obsypane dodatkami: migdałami, kolorową posypką, różowym cukrem i orzechami. Niebo w gębie! Bajaderki będą podane w sylwestrowy wieczór, są jak przystawki finger food, czyli na jeden kęs, no może na dwa kęsy Ostatnio podawałam Wam przepis pyszne Czekoladowe trufle. ten przepis również Wam polecam. Przepis na najlepsze Bajaderki piernikowe: Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Coś na przegryzkę czyli nie ma to jak skrzydełka! 218

Skrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu.  Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy? Po pierwsze i najważniejsze skrzydełka -  powiedzmy 1 kg Szczyptę soli, gdyż w pierwszej kolejności skrzydełka trzeba posolić Sok z cytryny (tylko z cytryny, nie koncentrat) którą skropimy naszego kurczaka Po drugie sos - będzie

Smaki Brazylii
Empanada z kurczakiem 320

przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem. Można przygotować empanada z kurczakiem  można i z sardynkami. Dzisiaj zaprezentujemy empanada z kurczakiem: Farsz:  Jako pierwszy przygotujemy farsz gdyż ten zajmie

Smaki Brazylii
Pieczarki faszerowane 151

Do walorów smakowych pieczarek nie trzeba nikogo przekonywać. A pieczarki faszerowane – smakują wybornie. Składniki: - 8 sztuk dużych pieczarek - 250g zwykłych pieczarek (do farszu) - 6 jaj

mojewypiekiinietylko
Camembert kokosowo pistacjowy 126

Jest bardzo wiele wersji tego dania, ale camembert kokosowo pistacjowy, to moje ulubione. Przekąska lub danie kolacyjne. Podane z sałatką i ryżem idealnie nada się też

mojewypiekiinietylko
Tzatziki 164

Tzatziki , to najpopularniejsza przystawka grecka. Można go spożywać z zapieczonym pieczywem, podawać jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko.   Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego - kawałek świeżego ogórka - czosnek (1 większy ząbek) - 1 łyżka oliwy - trochę soku z cytryny - sól, pieprz - koperek świeży (opcjonalnie)   Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie obrany

mojewypiekiinietylko
Kimchi 140

kapusta, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw. Ponieważ na kimchi już nabrałam ochoty postanowiłam skorzystać z przepisu Beaty i Witka z Magazynu Kuchennego

mojewypiekiinietylko
Biała kiełbasa domowa 177

zimne miejsce na 12 – 24 godziny. Po tym czasie szykujemy jelita. Ja miałam wyczyszczone, namoczyłam je na ok. 2 godziny w letniej wodzie. Na maszynkę nakładamy odpowiednią przystawkę służącą do nadziewania, lekko natłuszczamy olejem, nakładamy jelita i przystępujemy do końcowego etapu robienia kiełbasy. Nadziewając lekko przytrzymujemy jelita, aby nie dostawało się z masą mięsną powietrze i „zakręcamy” jelita formując

mojewypiekiinietylko
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 206

okresie świątecznym. Ugotowane i okraszone cebulką podane na obiad lub, najbardziej przeze mnie lubiane, odsmażone na rumiano, i do tego kubek czerwonego barszczu. W okresie sylwestrowym, między zakąskami i przystawkami znajdzie się zapewne wielu amatorów pierogów ze słodką kapustą i grzybami. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Pierogi ze słodką kapustą i grzybami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Sałatka z selerem konserwowym i ananasem 185

Polecam bardzo smaczną sałatkę, doskonała przystawka na Sylwestrowe manu. SKŁADNIKI 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 4 marchewki 1 puszka ananasa 15 dag. sera żółtego  ( twardy) 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pół łyżeczki curry WYKONANIE Marchewki płuczemy , szorujemy i gotujemy w skórce. po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do głębokiej miski. Ananasa

W kuchennym oknie Ewy
Antipasto - deska serów, wędlin i innych pyszności na jeden kęs 248

Antipasto z języka włoskiego oznacza dosłownie “przed posiłkiem”. To nic innego jak przystawka serwowana we włoskich restauracjach (i domach) przed daniem głównym. Dla zaostrzenia apetytu. Tradycyjne włoskie antipasto składa się wędlin (p rosciutto di parma, speck, pancetta ), serów ( grana padano, pecorino, gorgonzola, mozzarella di bufala ), oliwek, suszonych pomidorów, karczochów, marynowanych w oliwie lub occie warzyw, orzechów. W zależności

W kuchni Katie
Sylwestrowe propozycje II 4909

Sylwestra tuż, tuż. Przedstawiam Wam jeszcze jedna propozycję na Sylwestra, imprezę lub party :) Mam nadzieję , że małe podpowiedzi będą pomocne :) Polecam I zapraszam :      Przystawka z serów   Sałatka z tortelloni z dipem bazyliowo-czosnkowym   Sałatka warzywna II         Tapas I - przekąski I      Ekspresowe ciasteczka z owocami

Smaki Edyty