Dziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia" Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej . Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi
Basia w kuchnidoskonałym rozwiązaniem są gotowe płaty ciasta francuskiego. Osobiście sprawdziłam i uważam,że doskonale nadają się do wielu wypieków. A zaoszczędzamy sporo czasu. Przystawki z ciasta francuskiego są szybkie i bardzo smaczne. Polecam jedną z nich. SKŁADNIKI: 1 opakowanie cista francuskiego dwie parówki 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów WYKONANIE: Rozkładamy płat ciasta
W kuchennym oknie Ewysię np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre
Chilli Czosnek i Oliwadodać do sałaty. Imbir pokroić w małe paski dodać do sałaty. Posypać na wierzchu szczypiorkiem. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Polać po wierzchu. wymieszać. Ozdobić podawać jako przystawkę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyrzeczy: TEMAT KONKURSU: A co Ty byś przygotował na casting Master Chef? Objaśnienie: Należy przygotować danie wytrawne. Może to by danie główne, ale może to być również przystawka. Danie należy sfotografować, napisać opis przygotowania i przysłać do mnie na adres mailowy: fallenangel172@interia.eu . W mailu dopiszcie również imię i nazwisko oraz miasto z którego jesteście. Terminy: Zgłoszenia
Blondynka GotujeOczywiście przepisu nie trzeba podawać, bo do tego wystarczy słoik majonezu, łyżka i łosoś. Ale żeby nie było, dzisiaj będzie bardziej treściwie i efektownie. Będzie to doskonały pomysł na przystawkę,przekąskę, obiad jak kto woli. Do dzieła ... Składniki: 7 ziemniaków 2 cebule 4-5 łyżek mąki 1 jajko pieprz, sól 250 ml oleju do smażenia łyżka gęstej śmietany
pieprzny smaczekMamy karnawał , na stole nie może zabraknąć przeróżnych przekąsek, przystawek i surówek. Podanie surówki w makaronie to świetny pomysł na odmianę na Naszym stole, a do tego smacznie. Składniki: 20 dużych muszli-makaron pęczek szczypiorku 1 dymka peczek rzodkiewek pół ogórka węża 1/3 kapustki pekinki górnej części 1 zielona papryka garść kiełek rzodkiewki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy
Z Majeczką w kuchniWsypać kapary i pietruszkę. Mięso ułożyć na oddzielnych talerzach lub na półmisku i polać sosem pomidorowym. Posypać żółtkiem. Rada. To hiszpańskie danie jest podawane często w małych ilościach jako przystawka. Zamiast kaparów mogą być czarne oliwki
Kulinarny karnet Christopherakrótszy. Najprościej jest zaglądać do naszej dyni co jakiś czas. Kiedy będzie miękka posypujemy utartym parmezanem. Ja lubię dużo sera i posypałam sporo. Pieczemy jeszcze 10 minut. Wspaniała przystawka lub przekąska w ciągu dnia. SMACZNEGO
Pasje Jolkioczyszczających pora już na pewno wiecie, i o tym że zupa ugotowana z tego warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca. Poza tym jest to sycąca i rozgrzewająca przystawka, danie główne czy kolacja, a nawet śniadanie. Przygotuj: - 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu - 1 średni por - sól, pieprz, koperek do posypania - 3 ziemniak - 2 ząbki czosnku - pół szklanki
Pasje JolkiPlacki ziemniaczane i na obiad i kolację, zimne jako przystawka, i na słodko i na słono. U mnie będzie czosnkowo! Czas przygotowania to ok. godziny, ale to tylko dlatego że to ja tarłam ziemniaki, a nie mój mąż...gdyby było odwrotnie to 40 min. i jemy! Dla 3 osób: - 2 duże i jeden mniejszy ziemniak obrane i umyte - 1 średnia
Pasje JolkiDziś przedstawiam kolejną rozgrzewającą propozycję na sycące danie obiadowe w tym ponurym okresie. Przepyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej papryki i dyni, podana z kwaśną
karmelowydodałem do niej 1 torebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Do takiej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem
Wyprawy kulinarneTapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Dodatkowo wzbogaciłam jej smak czosnkiem i filecikami anchois, ponieważ w takiej wersji najbardziej mi smakuje. Przygotowanie
Oryginalny smakJajka zięcia to potrawa kuchni tajskiej. Są to ugotowane, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu jajka z sosem tamaryndowym. Dlaczego „jajka zięcia”? Teorii na
Oryginalny smak