idealna dla wegetarian.Oto kilka prostych i popularnych skladnikow,a danie nie tylko cieszy oczy,ale i nasze podniebienia.Calosc naprawde pyszna i bardzo prosta do przygotowania.Tak zapieczony baklazan moze byc przystawka,stanowic odrebne danie lub np.z dodatkiem ryzu stanowic pyszny obiad lub goraca kolacje.U nas dzisiaj z dodatkiem kaszy gryczanej.Zapraszam do wyprobowania tego smakowitego przepisu. Skladniki na dwie osoby: 2 baklazany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kilka galazek tymianku cytrynowego Wykonanie: Dzemu z pestkami nie polecam.Od pestek mozemy sie w latwy sposob uwolnic,przy pomocy sitka lub specjalnego przecieraka do owocow.Ja jestem w posiadaniu cudownej, przystawki do Kitchena,ktora odziela miazsz jezyn od pestek.Korzystam z niej jednak przy wiekszej ilosci jezyn. Przebrane,umyte owoce odzielic od szypulek, jezyny umiescic w garnku i podgrzewac,az puszcza sok.Gotowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smalec idealny dla każdego jest inny.Jedni robią go z samej słoniny, inni dodają boczek,cebulę,jabłka,majeranek,czosnek...Ile domów,tyle sposobów przyrządzania smalcu.Kanapki ze smalcem są bardzo modna przystawką i podaje się je nawet w bardzo eleganckich restauracjach,nie tylko zresztą w Polsce.Sa bardzo popularne w Niemczech,Austrii i Czechach. Ten używany do smarowania pieczywa robię z dodatkiem cebuli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczarki zawieraja znikoma ilosc kalorii,bo niewiele ponad 30 kcal w 100 g.Stanowia zatem swietna przekaske we wszystkich dietach odchudzajacych. Tak przygotowane pieczarki sa miekkie i delikatne.Moga byc swietna przystawka do drugiego dania lub kolacji ,stanowic skladnik salatki lub marynaty.Smakuja wysmienicie na cieplo i na zimno. Skladniki: 300-500 g malych pieczarek oregano lub natka zielonej pietruszki odrobina wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cukinia to naprawde uniwerslane warzywo.Grillowana jest smacznym dodatkiem do mies.Moze byc takze podana jako salatka,przystawka lub sama stanowic odrebne danie np. z grzanka lub sosem.Niezwykle prosta do przygotowania,bardzo smaczna,a jaka zdrowa ,same zalety. Maslana cukinia z dzisiejszego przepisu, z lekko chrupiacymi piniami smakuje wybornie.Gdy ja zgrillujesz i posypiesz tylko sola bedzie rownie znakomita. Skladniki: 2 cukinie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!doda Ci energii.Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznym fenkułem to gwarancja pierwszorzędnego smaku.To,co sprawia,że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka.Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku. Składniki: 4-5 marchewek 1 mała bulwa kopru włoskiego 1 średni ziemniak 1 ząbek czosnku lub kawałek imbiru 2 łyżki masła ghee sól,pieprz z młynka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!deserami.Jeśli już to jako dodatek do wytrawnych dań ,najczęściej karmelizowane z cukrem.Okazuje się,że podane z majerankiem i szczyptą soli są naprawdę pyszne i mogą stanowić samodzielną przystawkę do obiadu.Przygotujesz ją błyskawicznie.Zarazem świetny sposób na wykorzystanie świeżej żurawiny,bardzo zdrowej.Te smaczne czerwone kulki bez trudu możemy dziś kupić w supermarktach,bez konieczności polowania na bazarach. Przepis znalazłam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!expresowo i bardzo smacznie.Przepis pochodzi z "Kuchni pięciu przemian"Anny Czelej.Pomimo,że biała rzodkiew należy do produków wychładzających to w połączeniu z suszonymi owocami stanowi bardzo zrównoważony i harmonijną przystawkę do obiadu. Składniki: 1 średnia rzodkiew sól do smaku 4 łyżeczki soku z limonki 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszontch śliwek-opcjonalnie 1 garść suszonych rodzynków 1 łyżka oliwy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapiekane skórki ziemniaczane to ciepła przekąska idealna np. na spotkanie z przyjaciółmi. Można ją przygotować wcześniej i tylko zapiec w odpowiednim czasie. Zapraszam. Składniki : 4 duże
UgotujmyTo.plSery są fantastycznym dodatkiem do wina podawane zarówno na zimno jak i na ciepło. Rozpływający się brie czy camembert to czysta poezja… do tego lampka
UgotujmyTo.plTarta jest wypiekiem, który każdy może dostosować do swojego smaku. Można sobie dobrać takie składniki jakie się lubi… lub akurat ma w lodówce. Ja dzisiaj
UgotujmyTo.plZakochałam się… w dyni… Nie wiem gdzie była całe moje życie, ale teraz to już miłość po grób! Zaczęło się od pierwszego spotkania z
UgotujmyTo.plGroch z cebulą to jeden z zaległych przepisów wigilijnych, które jeszcze czekają w kolejce do wprowadzenia. Mimo, że za grochem nie przepadam, to ta wersja bardzo
UgotujmyTo.plNo i straciłam głos…. niestety nie z powodu jakiegoś jego nadużywania na wystrzałowej imprezie, którą można by było później wesoło wspominać…;) Niestety straciłam głos
UgotujmyTo.plMimo, że lato było wyjątkowo piękne w tym roku to niestety się skończyło i właśnie rozpoczęliśmy sezon grzewczy jesienno-zimowy Bardzo nad tym ubolewam… Pogoda
UgotujmyTo.pl