Chcę się z Wami podzielić pomysłem na bardzo proste, a zarazem smaczne i pożywne danie, jakim jest sałatka caprese. Doskonale sprawdza się jako przystawka, jest łatwa do przyrządzenia, zatem idealna do zjedzenia jako lunch w pracy w dodatku szybki, bo przyrządzenie sałatki zajmie nam nie więcej niż 5 minut. Składniki: ser mozzarella pomidory (1-2szt. zależnie od wielkości) świeża
Taste Of My Daygodzinę. Tarta jak niemal każdy inny wypiek tego rodzaju doskonale smakuje zarówno na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu, jak i na zimno czy odgrzewana na drugi dzień :) Na obiad, kolację, przystawkę czy przegryzkę. Zachęcam Was do spróbowania! Smacznego
Taste Of My Dayjedna z uliczek starego miasta Fot. XVI wieczny kościół Igreja de Sao Sebastiano Fot. Tradycyjne, "ukwiecone" wejście do prywatnej posesji Obiad zjedliśmy w jednej z niewielu restauracji w mieście. Przystawka to tradycyjny maderski chleb z masłem czosnkowym. Fot. Zapiekanka z ryby Cob, z ziemniakami, przyprawami, serem i śmietaną Fot. Scabarb fish z sałatką i frytkami Fot. Oryginalny uchwyt do otwarcia
Taste Of My DayOdkąd mam blender, pokochałam zupy kremy. To naprawdę fajna przystawka, którą można zrobi ć praktycznie ze wszystkiego. Dziś na tapetę bierzemy kalafiora :) Składniki: - różyczki z jednego kalafiora - 1 litr bulionu warzywnego - 1 duża cebula - 1 por (biała częś ć) - 100 g serka topionego - 100 g masła - szczypta imbiru - posiekany koperek - sól, pieprz Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę
Kulinarne zapędy Kokosadanie czyli Risotto po mediolańsku z szafranem z pieczonym łososiem i gotowaną marchewką zakładka obiady... Sałatka z Rukoli, pieczonej gruszki i cebuli z Chlebkiem razowym idealna jako przystawka przed obiadem lub jako kolacja :) przepis w zakładce sałatki i surówki... Szarlotka z lodami i bitą smietaną zakładka Ciasta.. Dziekuję za uwagę życzę smacznego i Pozdrawiam Paweł
pichcisztoOpiekana papryka jest specjalnością kuchni hiszpańskiej. Francuzi i Włosi myślą co innego. Ale to nieważne. To proste do przygotowania danie jest doskonałą przystawka. Papryka, jej kolor i ilość uzależniam od potrzeb. Bazylia. Oliwa do posmarowania papryki. Sól Sos chilli z limonką i kolendrą, gotowy ze sklepu. Oczyszczoną paprykę przekroić na pół. Połówki posmarować oliwą i włożyć do rękawa do pieczenia
Kulinarny karnet ChristopheraWielki rarytas dla wegetarian i nie tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik kolacyjnego menu. A podstawą tego niecodziennego pasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę. 1kg kapusty włoskiej
Kulinarny karnet ChristopheraWarto mieć w swoim menu potrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą. Jedną z moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g łososia( filet bez skóry) 100g serka ziołowego np.Tartare 6 szt. szparagów
Kulinarny karnet Christopherajest odwrócić się od czegoś takiego jak miłość. Menu walentynkowe: Na dobry początek – Truskawki maczane w gorącej kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu i obowiązkowo francuski szampan, Jako przystawka - Sałatka z avokado i granatu, Zupa - Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące – Filet z dorsza
Kulinarny karnet Christopherasłynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce winnej dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu. 20 dag selera 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu
Kulinarny karnet Christopherabakłażana i ser, można włożyć np. szynkę konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność. Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych". Składniki na 4 porcje: 1 bakłażan 4 plasterki szynki szwarcwldzkiej 4 plasterki sera gouda 1 papryka bez skórki zioła prowansalskie sól, pieprz mąka, jajko
Kulinarny karnet Christopheratalerzu położyć grillowane plastry bakłażana, na każdym położyć paski upieczonej papryki, na niej kawałki dorsza, a wierzch polać odrobiną aioli. Pozostałe aioli podać w sosjerce. Serdecznie polecam tę przystawkę . Szczególnego smaku potrawie dodaje olej słonecznikowy o smaku wędzonej papryczki chilli
Kulinarny karnet ChristopheraWykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser. Składniki . 3 pomarańcze 2 łyżki zieleniny-mięta, melisa ,pietruszka 200ml maślanki 200ml soku pomarańczowego 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka cykaty pomarańczowej 6 łyżeczek żelatyny 1 łyżka miodu pieprz, sól Wykonanie . Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała. Miód lekko podgrzać. Do miski wlać
Kulinarny karnet Christopherasałaty ,ruloniki szynki ,fileciki cytrusów ,posypać oliwkami i pieprzem zielonym ,polać sosem malinowym. Sałatka z grapefruitem i miodem. Ta witaminizowana sałatka może być dodatkiem do mięs lub przystawką do ciężkostrawnego dania. Składniki. 1 główka sałaty karbowanej 1-2 grapefruity różowe 1-2 marchewki 5 dag orzechów włoskich Sos . 2 łyżki miodu tymiankowego 2 łyżki octu miodowego 1 łyżeczka
Kulinarny karnet Christophera