głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu. Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych
Kulinarny karnet Christopheraświata". Później podawano je jako deser, ale lody wysunęły się na plan pierwszy. Od paru lat moda na sorbety wraca. Ten orzeźwiający przerywnik ,szczególnie wytrawny, podajemy po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Awangardowi kucharze serwują sorbety pomidorowe, ogórkowe, buraczane i ziołowe. Słodsze sorbety jemy na deser i nie liczymy kalorii, bo zawierają ich dużo mniej niż lody
Kulinarny karnet Christopheraubitą masą. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Usmażyłem 4 duże naleśniki. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne
Kulinarny karnet Christopheramieszać, delikatnie przewracając kapustę. Przełożyć na talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski łososia. Posypać nim kapustę i polać pozostałością z patelni. U nas to była przystawka, ale jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Można pominąć łososia lub dodać paseczki szynki
Kulinarny karnet ChristopheraFrozen food yoghurt . Przygotowałem "mrożonkę", tak nazwałem ten produkt, wytrawną i słodką. Na obecne upały doskonale się sprawdza jako przystawka i deserek. Składniki. 400 ml jogurtu greckiego pomidorki koktajlowe suszone migdały ocet balsamiczny-krem Wersja wytrawna banalnie prosta. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy cienką warstwę jogurtu i wciskamy suszone pomidorki koktajlowe i posypujemy migdałami. Wstawiamy do zamrażarki
Kulinarny karnet ChristopheraCucumber stuffed mushrooms. Zadziwiająco dobra i łatwa gorąca przystawka. Składniki. 1 ogórek 100g leśnych grzybów 1/2 cebuli 2 łyżki masła 1 łyżeczka kaszy manny 20 g sera edamskiego 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka kolendry 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz. Wykonanie. Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Zrobić tunel
Kulinarny karnet Christopheraotoczyć w mieszance z płatków owsianych z ziarenkami. Smażyć na oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Podać z plastrami wiejskiej szynki wędzonej. Ja potraktowałem pomidorki jako przystawkę, ale bardzo dobrze komponują się jako dodatek obiadowy do mięsa czy ryżu
Kulinarny karnet Christopheraprzyprawami. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną i wylać na masę serowo-tuńczykową Wstawić do lodówki do stężenia. Wierzch przybrać oliwkami i listkami bazylii. Smaczny wytrawny sernik to idealna przekąska, przystawka czy nawet danie główne. Dorze smakuje z gęstym sosem balsamicznym
Kulinarny karnet Christopherapoczucie sytości i zmuszają do pracy przewód pokarmowy. Opublikowałem sporo przepisów z różnymi grzybami, a teraz przedstawię kilka z tymi najszlachetniejszymi czyli borowikami. Torcik sezamowy z borowikami Oryginalna przystawka ze smacznym prostym sosem. Składniki. Placuszki sezamowe 50 g sezamu białego 10 g maku 20g masła 5 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 g miodu lipowego Sos cebulowo
Kulinarny karnet Christopheraoliwie ,aż się rozwiną. Gruszkę dojrzałą obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kaparami i posiekanymi listkami bazylii. Pomidory napełnić, przykryć czapeczką i zapiec. Danko doskonałe jako przystawka
Kulinarny karnet Christopheradnia na dzień stają się smaczniejsze. Marynatę octową przelewam do butelki i używam jako aromatyczny ocet śliwkowy. Rada. Śliwki marynowane ze względu na smak i aromat doskonałe są w przystawkach bo pobudzają apetyt. Są dodatkiem do sałatek, mięs i jako ładna dekoracja innych potraw
Kulinarny karnet ChristopheraProsta, smaczna, idealna przystawka dla nas i dla naszych gości. Potrzebujemy kilku minut aby stworzyć to zielone niebo w gębie! Składniki: 4 płaty śledziowe 1 cebula 1winne jabłko 1/2 puszki zielonego groszku 1 por kilka łyżek jogurtu naturalnego 2-3 łyżki śmietany sól i pieprz Śledzie (jeżeli są solone, to wcześniej trzeba je wymoczyć) pokroić w paski. Cebulę
Apetyczna babeczkaCiasto zapiekane z kurczakiem i pieczarkami, z dużą ilością majeranku. Może być danem głównym lub przystawką, smaczne zarówno na ciepło jak również na zimno. Można ją zapiekać w formie tarty, lub z zwykłej blaszce do pieczenia ciasta. Składniki na ciasto: 25 dag mąki pszennej lub krupczatki 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżeczka soli 50 ml wody Posiekać nożem
Apetyczna babeczkaSuper dodatek na małe i duże przyjęcia. Będzie świetnie pasował na grilla, jak również na elegancki obiad jako przystawka. Jako, że mieszkam na południu Polski do wyrobu tego sera użyty został owczy bundz. Składniki na 1 tortownicę, o średnicy 26 cm : Ciasto : 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 1 jajo 1 żółtko Masa serowa: 35 dag sera owczego
Apetyczna babeczkaOgórki kiszone można podawać jako samodzielna przystawkę lub jako dodatek do pieczywa, wędlin, ryb i mięsa. Główny składnik zupy ogórkowej i sałatek warzywnych. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny. Wersja 1: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić
Apetyczna babeczka