przystawki - 17402 przepisów (strona:473/1161)

Kapuściany pasztet. 126

Wielki rarytas dla wegetarian i nie tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik  kolacyjnego menu. A podstawą tego niecodziennego pasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę. 1kg kapusty włoskiej

Kulinarny karnet Christophera
Francuska niespodzianka. 145

Warto mieć w swoim menu potrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą. Jedną z moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g  łososia( filet bez skóry) 100g serka ziołowego np.Tartare 6 szt. szparagów

Kulinarny karnet Christophera
Walentynki już jutro – 14 lutego. 158

jest odwrócić się od czegoś takiego jak miłość. Menu walentynkowe: Na dobry początek   – Truskawki maczane w gorącej kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu  i obowiązkowo francuski szampan, Jako przystawka      -  Sałatka z avokado i granatu, Zupa     -  Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące   – Filet z dorsza

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka Waldorf w galaretce. 261

słynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce  winnej  dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu. 20 dag selera 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml  Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu

Kulinarny karnet Christophera
Wynalazki kuchenne czyli bakłażan z dodatkami. 118

bakłażana i  ser, można włożyć np. szynkę konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność. Podajemy  jako samodzielne danie lub  jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych". Składniki na 4 porcje: 1 bakłażan 4 plasterki szynki szwarcwldzkiej 4 plasterki sera gouda 1 papryka bez skórki zioła prowansalskie sól, pieprz mąka, jajko

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. 176

talerzu położyć grillowane plastry bakłażana, na każdym położyć paski upieczonej papryki, na niej kawałki dorsza, a wierzch polać odrobiną aioli. Pozostałe aioli podać w sosjerce. Serdecznie polecam tę przystawkę . Szczególnego smaku potrawie dodaje olej słonecznikowy o smaku wędzonej papryczki chilli

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka maślankowo – pomarańczowa. 162

Wykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser. Składniki . 3 pomarańcze 2 łyżki zieleniny-mięta, melisa ,pietruszka 200ml maślanki 200ml soku pomarańczowego 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka cykaty pomarańczowej 6 łyżeczek żelatyny 1 łyżka miodu pieprz, sól Wykonanie . Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała. Miód lekko podgrzać. Do miski wlać

Kulinarny karnet Christophera
Cytrusowa sałatka z sosem malinowym. 242

sałaty  ,ruloniki szynki ,fileciki cytrusów ,posypać oliwkami i pieprzem zielonym ,polać sosem malinowym.   Sałatka z grapefruitem i miodem. Ta witaminizowana sałatka może być dodatkiem do mięs lub przystawką do ciężkostrawnego dania. Składniki. 1 główka sałaty karbowanej 1-2 grapefruity różowe 1-2 marchewki 5 dag orzechów włoskich Sos . 2 łyżki miodu tymiankowego 2 łyżki octu miodowego 1 łyżeczka

Kulinarny karnet Christophera
Japońskie kule na patykach. 412

głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu. Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych

Kulinarny karnet Christophera
Wykwintne sorbety - perski smakołyk. 178

świata". Później podawano je jako deser, ale lody wysunęły się na plan pierwszy. Od paru lat moda na sorbety wraca.  Ten orzeźwiający przerywnik ,szczególnie wytrawny, podajemy po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Awangardowi kucharze serwują sorbety pomidorowe, ogórkowe, buraczane i ziołowe. Słodsze sorbety jemy na deser i nie liczymy kalorii, bo zawierają ich dużo mniej niż lody

Kulinarny karnet Christophera
Fińskie zielone naleśniki. 174

ubitą masą. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Usmażyłem 4 duże naleśniki. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne

Kulinarny karnet Christophera
Kapusta Pak Choi z łososiem. 220

mieszać, delikatnie przewracając kapustę. Przełożyć na talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski łososia. Posypać nim kapustę i polać pozostałością z patelni. U nas to była przystawka, ale jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Można pominąć łososia lub dodać paseczki szynki

Kulinarny karnet Christophera
Mrożonka jogurtowa. 141

Frozen food yoghurt . Przygotowałem "mrożonkę", tak nazwałem ten produkt, wytrawną i słodką. Na obecne upały doskonale się sprawdza jako przystawka i deserek. Składniki. 400 ml jogurtu greckiego pomidorki koktajlowe suszone migdały ocet balsamiczny-krem Wersja wytrawna banalnie prosta. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy cienką warstwę jogurtu i wciskamy suszone pomidorki koktajlowe i posypujemy migdałami. Wstawiamy do zamrażarki

Kulinarny karnet Christophera
Ogórek faszerowany grzybami leśnymi. 137

Cucumber stuffed mushrooms. Zadziwiająco dobra i łatwa gorąca przystawka. Składniki. 1 ogórek 100g leśnych grzybów 1/2 cebuli 2 łyżki masła 1 łyżeczka kaszy manny 20 g sera edamskiego 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka kolendry 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz. Wykonanie. Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Zrobić tunel

Kulinarny karnet Christophera
Smażone zielone pomidory z ziarnami. 145

otoczyć w mieszance z płatków owsianych z ziarenkami. Smażyć na oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Podać z plastrami wiejskiej szynki wędzonej. Ja potraktowałem pomidorki jako przystawkę, ale bardzo dobrze komponują się jako dodatek obiadowy do mięsa czy ryżu

Kulinarny karnet Christophera