przystawki - 17402 przepisów (strona:466/1161)

Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 168

wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami. * pierś z indyka- 500 g * szynka szwarcwaldzka- 50 g * płatki jęczmienne- 1 szklanka * cebula- 1 szt. * bulion- 1/2 szklanki * przyprawy: sól, pieprz, 1 mały ząbek

Kraina Miodem Płynąca
Przepisy na Sylwestra 342

Nutellą SAŁATKI: 1. Brokułowa 2. Żółta sałatka 3. Sałatka ryżowa po węgiersku 4. Tuńczyk w muszelce 5. Sałatka makaronowa z tuńczykiem 6. Sałatka z surimi i selerem naciowym PRZYSTAWKI: 1. Faszerowana bagietka 2. Roladki pomidorowe 3. Rollsy z ziołowym serkiem 4. Roladki z tortilli 5. Sakiewki ze szpinakiem 6. Parówki w cieście francuskim Życzę Wam udanej zabawy sylwestrowej

Czerwona Porzeczka
Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings 2180

Dziś przepis na łatwe danie np. na sylwestra:) Lepkie i słodkie skrzydełka z kurczaka, z nutą imbiru i chilli – po prostu przepyszne. Robiłam je już

karmelowy
Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 169

Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI  1,5 kg filetu z indyka 3 jajka 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 ząbki czosnku majeranek 1 łyżka sosu sojowego pół  łyżki majeranku pół łyżki słodkiej papryki pół łyżeczki soli  pół

W kuchennym oknie Ewy
Wesołych Świąt! 206

magicznych chwil spędzonych w rodzinnym gronie,  odpoczynku od codziennych trosk oraz pysznych potraw na świątecznym stole. Właśnie wyjeżdżamy do Rodziny, dlatego do przeczytania po Świętach. Planuję przygotować sylwestrową przystawkę, koniecznie więc zajrzyjcie na bloga. Jeszcze raz wesołych Świąt! Zuzia

Chilli Czosnek i Oliwa
Rostbef długo pieczony 182

mięsa kość ( będzie idealna na wywar) rostbef pokroić na plastry, polać sosem, podawać z obsmażonymi ziemniakami , frytkami lub puree ziemniaczanym.  Zimny rostbef , pokrojony w cienkie plastry jest znakomitą przystawką Można go wtedy podać z sosem zrobionym na bazie majonezu (najlepiej domowego), ziół i kaparów lub korniszonów np z  takim . Smacznego

Stare Gary
Gruszki z gorgonzolą 127

sumie mało kłopotliwy. Nie było złe, ale też nie powalało. Może to wina gruszek których użyłam, powinny być bardziej dojrzałe. Ale ciekawe doświadczenie i mimo wszystko polecam na efektowną przystawkę .Przepis  z  tej  strony składniki (dla 4 osób) 2 duże dojrzałe gruszki 2 łyżki miękkiego masła 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/8 łyżeczki gałki

Stare Gary
Arabski serek z jogurtu - labneh 152

Znakomity , niezwykle prosty do zrobienia serek. Chyba prościej już nie można ! Gotowy jest lekko kwaśny, miękki, doskonały z pitą lub innym rodzajem płaskiego chlebka. Świetna przystawka. Przepis na serek znalazłam na stronie  Davida Lebovitz'a składniki ok 960 g, pełnotłustego gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego) duża szczypta soli do podania 1/4 szklanki ( 40 g), drobno pokrojonych rzodkiewek

Stare Gary
Zupa z awokado i ogórków 159

Bardzo smaczna, orzeźwiająca zupa. można podać ją jako przystawkę, można zjeść na lunch z bagietką.  Idealna na upalne dni. Nie tylko dobra ale i efektowna. Całkiem sycącą, co zawdzięcza użyciu awokado. Nie sądziłam, że wyjdzie taki smaczny chłodnik Kolejny udany przepis z książki  Gordona Ramsay'a "Dania w pięć minut" składniki  dla 4 osób

Stare Gary
Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 190

Smaczna przystawka. Farsz trzeba dobrze doprawić pieprzem, żeby pieczarki nie były mdłe. Robiłam 4 duże grzyby Portobello, ale farszu wystarczy na sześć sztuk. Grzyby całkiem smaczne również  na zimno. Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 4-6 dużych pieczarek, u żyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy.  oliwa z oliwek 250g

Stare Gary
Burgery serowe z botwinką 187

zupa Wam się znudziła, a na rynku zachęcająco spogląda na Was botwinka, to pakujcie ją do koszyka! Burgery te można podawać i na ciepło i na zimno- np. jako przystawka na imprezę (w formie mini placuszków), świetny pomysł również dla niejadków- na przemycenie cennych witamin... Są naprawdę pyszne! :) * botwinka- pęczek * ser pecorino- 100g (lub inny ser) * jogurt naturalny- 150ml * jajko

Kraina Miodem Płynąca
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 279

ŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:dodatek śmietany można pominąć i podać czystą zupę rybną.Przed dodaniem kawałków dorsza warzywa mozna zmiksować na krem ,zupa stanie się wtedy bardzo elegancką przystawką.Oprócz dorsza można dodać każde inne kawałki ryb,krewetki lub raki co bardzo wzbogaci jej smak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z plasterków buraka, roszponki i koziego sera z sosem pietruszkowym 330

buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas na wigilijny barszczyk ? To już ostatnio dzwonek, ale jeszcze zdąży się ukisić jeśli postawicie go w ciepłym miejscu ! ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 194

posiłki roślinne, a kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie nieskończonym źródłem inspiracji.  Książka "Vegetarian Mediterranean Cooking" zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy.  Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 232

dzikiego krwawnika w żywych zielonych kolorach, aromatycznej pigwy, jabłkowych nut polskiego cydru, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :). Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi

SzczyptaSmaQ