przystawki - 17402 przepisów (strona:471/1161)

Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami 221

Wsypać kapary i pietruszkę. Mięso ułożyć na oddzielnych talerzach lub na półmisku i polać sosem pomidorowym. Posypać żółtkiem. Rada. To hiszpańskie danie jest podawane często w małych ilościach jako przystawka. Zamiast kaparów mogą być czarne oliwki

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona dynia 153

krótszy. Najprościej jest zaglądać do naszej dyni co jakiś czas. Kiedy będzie miękka posypujemy utartym parmezanem. Ja lubię dużo sera i posypałam sporo. Pieczemy jeszcze 10 minut.  Wspaniała przystawka lub przekąska w ciągu dnia. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Krem zupa z pora o delikatnej czosnkowej nucie 164

oczyszczających pora już na pewno wiecie, i o tym że zupa  ugotowana z tego warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca. Poza tym jest to sycąca i rozgrzewająca przystawka, danie główne czy kolacja, a nawet śniadanie. Przygotuj: - 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu - 1 średni por - sól, pieprz, koperek do posypania - 3 ziemniak - 2 ząbki czosnku - pół szklanki

Pasje Jolki
Placki ziemniaczane z "zaczosnkowanym" twarogiem 159

Placki ziemniaczane i na obiad i kolację, zimne jako przystawka, i na słodko i na słono. U mnie będzie czosnkowo! Czas przygotowania to ok. godziny, ale to tylko dlatego że to ja tarłam ziemniaki, a nie mój mąż...gdyby było odwrotnie to 40 min. i jemy! Dla 3 osób: - 2 duże i jeden mniejszy ziemniak obrane i umyte - 1 średnia

Pasje Jolki
Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup 154

Dziś przedstawiam kolejną rozgrzewającą propozycję na sycące danie obiadowe w tym ponurym okresie. Przepyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej papryki i dyni, podana z kwaśną

karmelowy
Tarta bananowo wiśniowa 161

dodałem do niej 1 torebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Do takiej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem

Wyprawy kulinarne
Tapenada z czarnych oliwek 155

Tapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Dodatkowo wzbogaciłam jej smak czosnkiem i filecikami anchois, ponieważ w takiej wersji najbardziej mi smakuje. Przygotowanie

Oryginalny smak
Jajka zięcia 382

Jajka zięcia to potrawa kuchni tajskiej. Są to ugotowane, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu jajka z sosem tamaryndowym. Dlaczego „jajka zięcia”? Teorii na

Oryginalny smak
Suszone morele faszerowane orzeszkami ziemnymi i daktylami 139

Suszone morele po brzegi nadziane farszem z orzeszków ziemnych i daktyli z nutką cynamonu. Ciekawa i zdrowa propozycja na przekąskę Składniki: 200 g suszonych moreli (miękkich

Oryginalny smak
Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego 301

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą

Oryginalny smak
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 150

podejrzewam, że zaważyło na tym 0,5%. Za to czerwone doskonale wpasowało się w mój gust i świetnie uzupełniało podane dania. Miało idealną temperaturę podania i piękną barwę. Na przystawkę szefowie kuchni wybrali „pieczony rostbef z macerowanymi zimowymi warzywami i jajkiem sous-vide”. Danie smakowało tak dobrze, jak wyglądało. Brawo za pomysł wykorzystania pietruszki, marchewki i selera, w sposób prosty

Pasja Smaku
Marchewkowa przekąska 284

temp. 180 stop.30 minut. Ostudzić ciasto. Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać. Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami. Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy

Kulinarny karnet Christophera
Drożdżowe bułeczki z ziarnami 185

jeszcze większym bagietka. W takich właśnie kulinarnych nagłych wypadkach poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Drożdżowe bułeczki z ziarnami nadają się równie dobrze na słodkie śniadanie jak i na wytrawną przystawkę wieczorem. W zależności od upodobań można je podawać z dżemem owocowym lub masłem czosnkowym i słonymi przekąskami. Składniki: 2 szklanki mąki 50 g drożdży 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka

Ciastkozercy
Wytrawne bułeczki drożdżowe 192

Chrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki mąki

Ciastkozercy
Babeczki z fetą i cukinią 286

oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się w sam raz. Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz tymianek 2 jajka 0,5 szklanki oliwy z oliwek

Ciastkozercy