przystawki - 17402 przepisów (strona:464/1161)

Na grzyby przepisy z borowikami 224

poczucie sytości i zmuszają do pracy przewód pokarmowy. Opublikowałem sporo przepisów z różnymi grzybami, a teraz przedstawię kilka z tymi najszlachetniejszymi czyli borowikami. Torcik sezamowy z borowikami   Oryginalna przystawka ze smacznym prostym sosem. Składniki. Placuszki sezamowe 50 g sezamu białego 10 g maku 20g masła 5 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 g miodu lipowego Sos cebulowo

Kulinarny karnet Christophera
Pomidory zapiekane z gruszką i smażonymi kaparami 200

oliwie ,aż się rozwiną. Gruszkę dojrzałą obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kaparami i posiekanymi listkami bazylii. Pomidory napełnić, przykryć czapeczką i zapiec. Danko doskonałe jako przystawka

Kulinarny karnet Christophera
Śliwki marynowane 195

dnia na dzień stają się smaczniejsze. Marynatę octową przelewam do butelki i używam jako aromatyczny ocet śliwkowy. Rada. Śliwki marynowane ze względu na smak i aromat doskonałe są w przystawkach bo pobudzają apetyt. Są dodatkiem do sałatek, mięs i jako ładna dekoracja innych potraw

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem 366

Prosta, smaczna, idealna przystawka dla nas i dla naszych gości. Potrzebujemy kilku minut aby stworzyć to zielone niebo w gębie! Składniki: 4 płaty śledziowe  1 cebula 1winne jabłko 1/2 puszki zielonego groszku 1 por kilka łyżek jogurtu naturalnego 2-3 łyżki śmietany  sól i pieprz Śledzie (jeżeli są solone, to wcześniej trzeba je wymoczyć) pokroić w paski. Cebulę

Apetyczna babeczka
Tarta zapiekana z kurczakiem i pieczarkami 230

Ciasto zapiekane z kurczakiem i pieczarkami, z dużą ilością majeranku. Może być danem głównym lub przystawką, smaczne zarówno na ciepło jak również na zimno. Można ją  zapiekać w formie tarty, lub z zwykłej blaszce do pieczenia ciasta. Składniki na ciasto: 25 dag mąki pszennej lub krupczatki 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżeczka soli 50 ml wody Posiekać nożem

Apetyczna babeczka
Pikantny ser owczy zapiekany w cieście 141

Super dodatek na małe i duże przyjęcia. Będzie świetnie pasował na grilla, jak również na elegancki obiad jako przystawka. Jako, że mieszkam na południu Polski do wyrobu tego sera użyty został owczy bundz. Składniki na 1 tortownicę, o średnicy 26 cm : Ciasto : 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 1 jajo 1 żółtko Masa serowa: 35 dag sera owczego

Apetyczna babeczka
Ogórki kiszone 238

Ogórki kiszone można podawać jako samodzielna przystawkę lub jako dodatek do pieczywa, wędlin, ryb i mięsa. Główny składnik zupy ogórkowej i sałatek warzywnych. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny. Wersja 1: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić

Apetyczna babeczka
Czosnek marynowany w miodzie 240

Zawsze robię kilka słoiczków tego specjału, bo urozmaica idealnie dania mięsne, można go również podać jako dodatek czy  przystawkę. Czosnek jak wszystkim wiadomo ma wspaniałe właściwości dla naszego organizmu, a w połączeniu z miodem to już antidotum na jesienno zimowe chłody i przeziębienia. Składniki : czosnek, dowolna ilość Zalewa: 1 szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 2-3 łyżeczki miodu

Apetyczna babeczka
Chutney z węgierek i chili 146

Korzystając z ostatnich jesiennych dni i dostępności śliwek, warto zrobić kilka słoików fantastycznego, lekko pikantnego chutneyu. Idealny do mięs, słonych przystawek lub jako kanapkowe smarowidło. W zależności od tego jak bardzo lubimy pikantne smaki , to ilość papryczki chili można dowolnie zwiększyć. Składniki : 1 kg śliwek węgierek 3 - 4 średnie cebule 1 szklanka octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu

Apetyczna babeczka
Restauracja Filmowa – recenzja 186

okazało, od przyszłego tygodnia restauracja zmienia kartę i niestety już teraz wielu składników nie dowieziono. W końcu udało nam się złożyć zamówienie i po niedługim czasie oczekiwania dostałam swoją przystawkę - delikatne żołądki drobiowe z suszonymi leśnymi grzybkami (21 zł) . Co tu dużo mówić – boskie! Jestem ogromną fanką żołądków drobiowych, a te wręcz rozpływały się w ustach! Podano

karmelowy
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 239

Dziś przedstawiam jedną z najlepszych zup z pieczonej dyni jakie jadłam, z dodatkiem puree z jarmużu. Odkryłam go całkiem niedawno i aktualnie stosuję w kuchni na

karmelowy
Nadziewane pomidory 172

warzywa u mnie w domu królowały papryki. Czasem gołąbki. Ale jakoś nigdy pomidory. Zawsze zdawało się, że nadziewane pomidory są takie niepoważne, zbyt lekkie na obiad, zbyt delikatne. Jako przystawka, być może. Jako obiad? Jakoś nie, weźmiemy paprykę. W tym roku złamałam schemat. Kupiłam przepiękne pomidory

Gotuj z Blue Raven
Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 7631

Dziś przedstawiam roladki z miękkim, wilgotnym ciastem, nadziewane ziołowym serkiem. Takie danie to bardzo fajny pomysł na imprezową przystawkę. Robi się szybko i nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników :) Przepis pochodzi ze strony  Patricia bakes . Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;) Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;) Składniki: Ciasto:   3 jajka pół szklanki gorącej wody łyżeczka słodkiej

Czerwona Porzeczka
Mini sałatki 166

Składniki: 1 garść kapusty pekińskiej, kapary Ole, ser solankowy Ole, oliwki zielone Ole, oliwki czarne Ole, papryka czerwona konserwowa, kukurydza, sos vinegrette. Przygotowanie:   Na każdą łyżeczkę do przystawek nakładamy trochę posiekanej kapusty pekińskiej. Następnie układamy oliwki zielone i czarne. Paprykę konserwową kroimy w cienkie paseczki, nakładamy odsączoną kukurydzę i dekorujemy kaparami. Taką sałatkę polewamy sosem vinegrette. Takie sałatki idealnie

Aga w kuchni
Koreczki na imprezę 195

Koreczki- sprawdzona i pyszna przekąska na każdą spontaniczną imprezkę czy przystawkę do kolacji :) Składniki: 10 zielonych oliwek, 10 marynowanych cebulek, 10 ząbków czosnku w oleju, 7 mini kabanosów chorizo Pekpol, 1 ogórek konserwowy. Przygotowanie:     Kroimy na mniejsze kawałki kabanosy chorizo oraz ogórek konserwowy. Na specjalne patyczki do szaszłyków nadziewamy najpierw zieloną oliwkę, kawałek kabanosa chorizo, ząbek czosnku

Aga w kuchni